Chili con carne (čili z mesom)
Pikantna jed z govejim mesom, fižolom, koruzo, paradižniki, čebulo in čilijem. Mehiški golaž.
Za 6 lačnih potrebuješ
- 500 g mletega govejega mesa
- 1 veliko pločevinko rdečega ali rjavega fižola
- 1 malo pločevinko koruze (140 g)
- 4 stroke česna
- 3 čebule
- 3 paradižnike
- 1 rdečo papriko
- 1 čili papriko (ali čili v prahu oziroma Tabasco, Sriracha ipd)
- 2 dl paradižnikove mezge
- 1 jušno žlico mlete rdeče paprike
- pol čajne žlice mlete začimbe kumin (in ne kumina!)
- lovorov list
- sol in poper
- dva ščepca kajenskega popra
- olivno olje
- 1 liter vode
Priprava
- čebulo in česen olupi in na drobno nasekljaj
- nasekljaj tudi rdečo papriko
- paradižniku odstrani semena in ga nareži na kocke
- previdno (peče!) odstrani semena iz čili paprike, ki jo nasekljaš
- na olivnem olju prepraži čebulo, da porjavi
- dodaj česen, papriko v prahu, kumin ter meso
- pražiš dokler meso ne porjavi
- dodaš nasekljan paradižnik in paradižnikovo mezgo
- dodaš narezano rdečo papriko in čili ter lovorjev list
- zalij z litrom vode in na zmerni temperaturi kuhaj 50 minut
- dodaj še odcejen fižol in koruzo iz pločevink
- soli in popraj po okusu
- kuhaj še 30 minut
Namigi: Chili con carne je najboljši dan potem. Pripravi ga vnaprej. Seveda ga lahko tudi shraniš v zmrzovalniku. Namesto čili paprike lahko uporabiš čili v prahu ali čili omake, kot so Tabasco, Sriracha… Pri rokovanju s čili papriko priporočam uporabo rokavic. Sokovi čili paprike v stiku s sluznico nosu, oči in ust pričarajo (ne)prijetne občutke. Previdno.
Fižol ni nujna sestavina čilija. Lahko ga izločite. Puristi itak zagotavljajo, da fižola v prvotnih receptih ni bilo.
Tvoja ocena šteje