Chili con carne (čili z mesom)

Pikantna jed z govejim mesom, fižolom, koruzo, paradižniki, čebulo in čilijem. Mehiški golaž.

Za 6 lačnih potrebuješ

  • 500 g mletega govejega mesa
  • 1 veliko pločevinko rdečega ali rjavega fižola
  • 1 malo pločevinko koruze (140 g)
  • 4 stroke česna
  • 3 čebule
  • 3 paradižnike
  • 1 rdečo papriko
  • 1 čili papriko (ali čili v prahu oziroma Tabasco, Sriracha ipd)
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 1 jušno žlico mlete rdeče paprike
  • pol čajne žlice mlete začimbe kumin (in ne kumina!)
  • lovorov list
  • sol in poper
  • dva ščepca kajenskega popra
  • olivno olje
  • 1 liter vode

Priprava

  • čebulo in česen olupi in na drobno nasekljaj
  • nasekljaj tudi rdečo papriko
  • paradižniku odstrani semena in ga nareži na kocke
  • previdno (peče!) odstrani semena iz čili paprike, ki jo nasekljaš
  • na olivnem olju prepraži čebulo, da porjavi
  • dodaj česen, papriko v prahu, kumin ter meso
  • pražiš dokler meso ne porjavi
  • dodaš nasekljan paradižnik in paradižnikovo mezgo
  • dodaš narezano rdečo papriko in čili ter lovorjev list
  • zalij z litrom vode in na zmerni temperaturi kuhaj 50 minut
  • dodaj še odcejen fižol in koruzo iz pločevink
  • soli in popraj po okusu
  • kuhaj še 30 minut

Namigi: Chili con carne je najboljši dan potem. Pripravi ga vnaprej. Seveda ga lahko tudi shraniš v zmrzovalniku. Namesto čili paprike lahko uporabiš čili v prahu ali čili omake, kot so Tabasco, Sriracha… Pri rokovanju s čili papriko priporočam uporabo rokavic. Sokovi čili paprike v stiku s sluznico nosu, oči in ust pričarajo (ne)prijetne občutke. Previdno.

Fižol ni nujna sestavina čilija. Lahko ga izločite. Puristi itak zagotavljajo, da fižola v prvotnih receptih ni bilo.

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi