Sardele so med najbolj cenjenimi in priljubljenimi ribami. Z razlogom, saj so izjemnega okusa, vsebujejo pa tudi obilo koristnih snovi za naše dobro počutje. Tokrat jih pripravimo kar v pečici, z olivcem, rožmarinom, timijanom in česnom ter drobtinami. So malce manj mastne in zelo hrustljave.

Sestavine

  • 1 kg svežih ali zmrznjenih sardel
  • 150 g drobtin
  • 1/2 čž rožmarina v prahu ali 1 vejica svežega rožmarina
  • 3 vejice svežega timijana ali 1 čž suhega timijana
  • 3 stroki česna, drobno nasekljani
  • 1 dl oljčnega olja
  • sol in poper
  • sok 1 limone

 

Postopek

  • sardele očisti – odstrani luske in drobovino
  • zmešaj ostale sestavine – drobtine, rožmarin, timijan, 2 stroka česna, sol in poper
  • razporedi papir za peko v pekač, pokapljaj ga z oljčnim oljem
  • sardele povaljaj v mešanici drobtin
  • razporedi jih po pekaču
  • pokapaj s preostankom oljčnega olja
  • peci 15 min pri 220 C (konvekcija) ali 200 C (ventilacijska pečica)
  • postrezi in prelij s sokom limone, ki mu vmešaš 1 strok nasekljanega česna