Gratinirane sardele
Sardele so med najbolj cenjenimi in priljubljenimi ribami. Z razlogom, saj so izjemnega okusa, vsebujejo pa tudi obilo koristnih snovi za naše dobro počutje. Tokrat jih pripravimo kar v pečici, z olivcem, rožmarinom, timijanom in česnom ter drobtinami. So malce manj mastne in zelo hrustljave.
Sestavine:
- 1 kg svežih ali zmrznjenih sardel
- 150 g drobtin
- 1/2 čž rožmarina v prahu ali 1 vejica svežega rožmarina
- 3 vejice svežega timijana ali 1 čž suhega timijana
- 3 stroki česna, drobno nasekljani
- 1 dl oljčnega olja
- sol in poper
- sok 1 limone
Priprava:
- sardele očisti – odstrani luske in drobovino
- zmešaj ostale sestavine – drobtine, rožmarin, timijan, 2 stroka česna, sol in poper
- razporedi papir za peko v pekač, pokapljaj ga z oljčnim oljem
- sardele povaljaj v mešanici drobtin
- razporedi jih po pekaču
- pokapaj s preostankom oljčnega olja
- peci 15 min pri 220 C (konvekcija) ali 200 C (ventilacijska pečica)
- postrezi in prelij s sokom limone, ki mu vmešaš 1 strok nasekljanega česna