Švedske krompirjeve palačinke, pravijo jim tudi Raggmunk. Gre za preproste slane krompirjeve palačinke, ki jih postrežemo za zajtrk ali brunch skupaj s popečeno slanino, brusnično marmelado in malce zelenjave.

Švedske krompirjeve palačinke so v glavnem sestavljene iz krompirja, ki mu dodamo nekaj moke, mleka, jajce in maslo. Podobeno različico palačink smo pripravljali tudi doma, le nekaj sira smo še dodali v maso. Raggmunk lahko pripravimo tudi v sladki različici, jajca pa lahko nadomestimo kar s čežano.

Čas priprave: 25 minut / Količina: 4 osebe / Zahtevnost: 2 od 5

Raggmunk - švedske krompirjeve palačinke

Sestavine:

  • 800 g krompirja
  • 90 g moke
  • 300 ml mleka
  • 1 jajce
  • 50 g masla
  • Žlička soli
  • Poper

Priloga:

  • Slanina
  • Brusnična marmelada

Priprava:

  1. Krompir olupimo, postavimo v skledo hladne vode in odstavimo.
  2. V skledo dodamo moko, sol, poper in jajce. Vse premešamo.
  3. Postopoma dodajamo mleko in mešamo dokler v masi za palačinke ni grudic.
  4. Vzamemo ponev, dodamo maslo in jo segrejemo.
  5. Vmes naribamo krompir in ga primešamo k masi za palačinke. Maso dobro premešamo.
  6. Nato spečemo palačinke. Te naj bodo približno 5-7 centimetrov široke. Ko jih pečemo ciljamo na hrustljav rob in mehko sredico palačinke.
  7. V kolikor želimo lahko v ponvi na maslo popražimo še rezino slanine in potem na tem pražimo palačinke.
  8. Popražimo vse palačinke in jih postrežemo s pečeno slanino, malce brusnične marmelade in peteršiljem.

Nasveti:

Za pripravo švedskih krompirjevih palačink uporabimo starejši krompir, saj ima ta večjo količino škroba.

Krompir naribamo tik pred praženjem, da ne oksidira.

Idealno je, da so palačinke ob robovih tanjše in bolj hrustljave, kot na sredini.

Poskusite tudi bučne palačinke s karamelo in presne čokoladno arašidove krofe.

Dober tek!