Bananin kruh s cheesecake kremo
Bananin kruh. Celo stanovanje bo dišalo po tej slastni sladici. Okus sladkih banan osveži krema svežega kremnega sira z vanilijo. Vse skupaj prelijemo še s karamelo in ni ga obraza na svetu, ki se ob pogledu na to dobroto ne bi nasmejal 🙂
Bananin kruh je eden najboljših načinov kako porabiti banane, sploh, če jih imamo malce večjo količino. Za to sladico je najbolje uporabiti res fino zrele banane.
Količina: 10 kosov / Čas priprave: 60 minut + 3 ure hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za bananino osnovo:
- 4 zrele banane
- 190 g moke
- 100 g muscovado sladkorja (lahko tudi navadnega ali rjavega)
- eno jajce
- 4 žlice olja
- žlička cimeta v prahu
- žlička pecilnega praška
- žlička sode bikarbone
- pol žličke soli
Sestavine za sirni nadev:
- 800 g kremnega sira
- 100 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- dve izravnani žlici želatine v prahu (13 g) oziroma 8 lističev
- žlička vanilijevega ekstrakta
Priprava:
- Banane olupimo, narežemo na večje koščke in pretlačimo z vilicami.
- Primešamo celo jajce, olje, sladkor in vse skupaj dobro premešamo.
- Zdaj dodamo še suhe sestavine, moko, pecilni prašek, sodo, sol in cimet, dobro premešamo.
- Prelijemo v namaščen pekač premera 20 cm.
- Pečemo 30-35 minut pri 180 °C.
- Odstranimo iz pečice in ohladimo.
- V skledi zmešamo kremni sir, sladkor in vanilijo.
- Želatino namočimo v 8 žlicah hladne vode in počakamo nekaj minut, da nabrekne. Uporabimo lahko tudi lističe želatine.
- V manjšem loncu segrejemo mleko in dodamo namočeno želatino.
- V mleku raztopljeno želatino primešamo k sirni zmesi in dobro premešamo.
- Mešanico kremnega sira prelijemo čez ohlajen bananin kruh.
- Prestavimo v hladilnik za 3 ure, da se krema strdi. Če se nam mudi lahko vse skupaj ohladimo tudi v zamrzovalniku.
- Postrežemo ohlajeno in po želji prelijemo še s karamelnim ali čokoladnim prelivom.
Nasveti:
Želatino moramo pred uporabo namočiti. Kadar uporabljamo želatino v prahu potrebujemo za žlico želatine približno štiri žlice hladne vode.
Uporabimo lahko tudi želatino v lističih. En listič ponavadi tehta 1,5 g.
Poskusite tudi torto z grškim jogurtom in musliji in presno kivijevo strnjenko z meliso in pistacijami.
Dober tek!