Bananin kruh. Celo stanovanje bo dišalo po tej slastni sladici. Okus sladkih banan osveži krema svežega kremnega sira z vanilijo. Vse skupaj prelijemo še s karamelo in ni ga obraza na svetu, ki se ob pogledu na to dobroto ne bi nasmejal 🙂

Bananin kruh je eden najboljših načinov kako porabiti banane, sploh, če jih imamo malce večjo količino. Za to sladico je najbolje uporabiti res fino zrele banane.

Količina: 10 kosov / Čas priprave: 60 minut + 3 ure hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za bananino osnovo:

  • 4 zrele banane
  • 190 g moke
  • 100 g muscovado sladkorja (lahko tudi navadnega ali rjavega)
  • eno jajce
  • 4 žlice olja
  • žlička cimeta v prahu
  • žlička pecilnega praška
  • žlička sode bikarbone
  • pol žličke soli

Sestavine za sirni nadev:

  • 800 g kremnega sira
  • 100 g sladkorja
  • 1,5 dl mleka
  • dve izravnani žlici želatine v prahu (13 g) oziroma 8 lističev
  • žlička vanilijevega ekstrakta

Priprava:

  1. Banane olupimo, narežemo na večje koščke in pretlačimo z vilicami.
  2. Primešamo celo jajce, olje, sladkor in vse skupaj dobro premešamo.
  3. Zdaj dodamo še suhe sestavine, moko, pecilni prašek, sodo, sol in cimet, dobro premešamo.
  4. Prelijemo v namaščen pekač premera 20 cm.
  5. Pečemo 30-35 minut pri 180 °C.
  6. Odstranimo iz pečice in ohladimo.
  7. V skledi zmešamo kremni sir, sladkor in vanilijo.
  8. Želatino namočimo v 8 žlicah hladne vode in počakamo nekaj minut, da nabrekne. Uporabimo lahko tudi lističe želatine.
  9. V manjšem loncu segrejemo mleko in dodamo namočeno želatino.
  10. V mleku raztopljeno želatino primešamo k sirni zmesi in dobro premešamo.
  11. Mešanico kremnega sira prelijemo čez ohlajen bananin kruh.
  12. Prestavimo v hladilnik za 3 ure, da se krema strdi. Če se nam mudi lahko vse skupaj ohladimo tudi v zamrzovalniku.
  13. Postrežemo ohlajeno in po želji prelijemo še s karamelnim ali čokoladnim prelivom.

Nasveti:

Želatino moramo pred uporabo namočiti. Kadar uporabljamo želatino v prahu potrebujemo za žlico želatine približno štiri žlice hladne vode.

Uporabimo lahko tudi želatino v lističih. En listič ponavadi tehta 1,5 g.

Poskusite tudi torto z grškim jogurtom in musliji in presno kivijevo strnjenko z meliso in pistacijami.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje