Pite so ljubezen. Za vse ljubitelje borovnic je tukaj recept, ki nikoli ne razočara. Borovničevo pito lahko pripraviš v mono porcijah, ali preprosto spečeš eno veliko pito. Njam.

Sestavine za testo:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • Eno jajce
  • Ščep soli

Sestavine za nadev:

  • 400 g borovnic
  • 4 žlice koruznega škroba
  • 50 g sladkorja
  • 30 g masla
  • 2 žlici limoninega soka

Priprava:

  1. Najprej pripravi testo tako, da v mešalniku dobro zmešaš moko, na kocke narezano ohlajeno maslo, sladkor, jajce in sol
  2. Ko nastane enakomerna masa jo oblikuj v kroglo, jo zavij v plastično folijo in jo postavi v hladilnik za pol ure
  3. Vmes operi in posuši borovnice, nato jih prestavi v skledo, dodaj sladkor, koruzni škrob, limonin sok in dobro premešaj
  4. Testo za pito razdeli na dva dela in ju razvaljaj
  5. Polovico testa razporedi po pekaču za pite premera 22 cm
  6. Čez testo posuj borovnice, proti sredini naredi nekoliko večji kup
  7. Povrh borovnic dodaj na kocke narezano maslo (30 g)
  8. Pito prekrij z drugim delom testa, jo ob robovih dobro stisni in povrhu naredi nekaj zarez, da bo med peko lahko uhajal vroč zrak
  9. Peci 20 minut pri 200 °C, nato zmanjšaj temperaturo na 180 °C in peci še 30 – 40 minut
  10. Preden postrežeš počakaj, da se pita popolnoma ohladi

Dober tek!