Borovničeva pita
Pite so ljubezen. Za vse ljubitelje borovnic je tukaj recept, ki nikoli ne razočara. Borovničevo pito lahko pripraviš v mono porcijah, ali preprosto spečeš eno veliko pito. Njam.
Sestavine za testo:
- 300 g moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- Eno jajce
- Ščep soli
Sestavine za nadev:
- 400 g borovnic
- 4 žlice koruznega škroba
- 50 g sladkorja
- 30 g masla
- 2 žlici limoninega soka
Priprava:
- Najprej pripravi testo tako, da v mešalniku dobro zmešaš moko, na kocke narezano ohlajeno maslo, sladkor, jajce in sol
- Ko nastane enakomerna masa jo oblikuj v kroglo, jo zavij v plastično folijo in jo postavi v hladilnik za pol ure
- Vmes operi in posuši borovnice, nato jih prestavi v skledo, dodaj sladkor, koruzni škrob, limonin sok in dobro premešaj
- Testo za pito razdeli na dva dela in ju razvaljaj
- Polovico testa razporedi po pekaču za pite premera 22 cm
- Čez testo posuj borovnice, proti sredini naredi nekoliko večji kup
- Povrh borovnic dodaj na kocke narezano maslo (30 g)
- Pito prekrij z drugim delom testa, jo ob robovih dobro stisni in povrhu naredi nekaj zarez, da bo med peko lahko uhajal vroč zrak
- Peci 20 minut pri 200 °C, nato zmanjšaj temperaturo na 180 °C in peci še 30 – 40 minut
- Preden postrežeš počakaj, da se pita popolnoma ohladi
Dober tek!