Piškoti s pistacijami in temno čokolado
Piškoti s pistacijami in temno čokolado so popolna pregreha. Hrustljave pražene pistacije se krasno povežejo z grenko temno čokolado. Jaz jih najraje pripravim kar s slanimi pistacijami, saj dodajo piškotom več okusa.
Piškoti s pistacijami vas bodo prepričali tudi, če niste ljubitelji pistacij. Soljene in pražene pistacije so eden izmed mojih ljubših prigrizkov, sploh v družbi dobrega filma. Edino soljena pražena bučna semena so višje na lestvici priljubljenosti.
Te piškote najlažje pripravimo tako, da jih oblikujem v klobaso in potem ohlajene samo narežemo na rezine.
Čas priprave: 40 minut (plus 60 minut hlajenja) / Količina: 24 piškotov / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za piškote:
- 120 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- eno jajce
- 180 g moke
- 100 g praženih slanih pistacij
- 1/2 žličke mandljevega ekstrakta (opcijsko)
- 150 g temne čokolade za preliv
- drobljene pistacije za posip
Priprava:
- Maslo segrejemo na sobno temperaturo. V kolikor ga imamo ohlajenega ga lahko naribamo s strgalom in pustimo na sobni temperaturi, da se segreje. Tako bo zaradi velike površine maslo zelo hitro segreto.
- Sladkor v prahu in maslo stepamo z ročnim električnim mešalnikom do puhaste konsistence.
- Mešanici sladkorja in masla dodamo jajce in dobro premešamo.
- Moko presejemo skozi cedilo in jo postopoma dodajamo mešanici masla, sladkorja in jajca. Vmes ves čas nežno mešamo s spatulo.
- Na koncu primešamo še mandljevo aromo.
- Pistacije grobo nasekljamo z nožem in jih primešamo k masi za piškote.
- S pomočjo folije za živila maso za piškote oblikujemo v klobaso premera približno 5 centimetrov. Tesno zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.
- Pečico segrejemo na 175 °C.
- Ohlajeno piškotno maso narežemo na 5-7 mm debele rezine.
- Vse skupaj prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko in pečemo 10-12 minut pri 175 °C.
- Piškote ohladimo na rešetki, medtem nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo temno čokolado.
- Ohlajene piškote do polovice namočimo v čokolado, posujemo z drobljenimi pistacijami in pustimo na rešetki, da se čokolada strdi.
Nasveti:
Maso za piškote lahko pripravimo vnaprej in jo hranimo v zamrzovalniku. Tako nas bo samo slabih 30 minut ločilo od svežih piškotov.
Poskusite tudi marcipanove lunice ali presne lešnikove piškote s kakavom.
Dober tek!