Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Piškoti s pistacijami in temno čokolado so popolna pregreha. Hrustljave pražene pistacije se krasno povežejo z grenko temno čokolado. Jaz jih najraje pripravim kar s slanimi pistacijami, saj dodajo piškotom več okusa.

Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Piškoti s pistacijami vas bodo prepričali tudi, če niste ljubitelji pistacij. Soljene in pražene pistacije so eden izmed mojih ljubših prigrizkov, sploh v družbi dobrega filma. Edino soljena pražena bučna semena so višje na lestvici priljubljenosti.

Te piškote najlažje pripravimo tako, da jih oblikujem v klobaso in potem ohlajene samo narežemo na rezine.

Čas priprave: 40 minut (plus 60 minut hlajenja) / Količina: 24 piškotov / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za piškote:

  • 120 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • eno jajce
  • 180 g moke
  • 100 g praženih slanih pistacij
  • 1/2 žličke mandljevega ekstrakta (opcijsko)
  • 150 g temne čokolade za preliv
  • drobljene pistacije za posip

Priprava:

  1. Maslo segrejemo na sobno temperaturo. V kolikor ga imamo ohlajenega ga lahko naribamo s strgalom in pustimo na sobni temperaturi, da se segreje. Tako bo zaradi velike površine maslo zelo hitro segreto.
  2. Sladkor v prahu in maslo stepamo z ročnim električnim mešalnikom do puhaste konsistence.
  3. Mešanici sladkorja in masla dodamo jajce in dobro premešamo.
  4. Moko presejemo skozi cedilo in jo postopoma dodajamo mešanici masla, sladkorja in jajca. Vmes ves čas nežno mešamo s spatulo.
  5. Na koncu primešamo še mandljevo aromo.
  6. Pistacije grobo nasekljamo z nožem in jih primešamo k masi za piškote.
  7. S pomočjo folije za živila maso za piškote oblikujemo v klobaso premera približno 5 centimetrov. Tesno zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.
  8. Pečico segrejemo na 175 °C.
  9. Ohlajeno piškotno maso narežemo na 5-7 mm debele rezine.
  10. Vse skupaj prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko in pečemo 10-12 minut pri 175 °C.
  11. Piškote ohladimo na rešetki, medtem nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo temno čokolado.
  12. Ohlajene piškote do polovice namočimo v čokolado, posujemo z drobljenimi pistacijami in pustimo na rešetki, da se čokolada strdi.
Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Nasveti:

Maso za piškote lahko pripravimo vnaprej in jo hranimo v zamrzovalniku. Tako nas bo samo slabih 30 minut ločilo od svežih piškotov.

Poskusite tudi marcipanove lunice ali presne lešnikove piškote s kakavom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi