Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Piškoti s pistacijami in temno čokolado so popolna pregreha. Hrustljave pražene pistacije se krasno povežejo z grenko temno čokolado. Jaz jih najraje pripravim kar s slanimi pistacijami, saj dodajo piškotom več okusa.

Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Piškoti s pistacijami vas bodo prepričali tudi, če niste ljubitelji pistacij. Soljene in pražene pistacije so eden izmed mojih ljubših prigrizkov, sploh v družbi dobrega filma. Edino soljena pražena bučna semena so višje na lestvici priljubljenosti.

Te piškote najlažje pripravimo tako, da jih oblikujem v klobaso in potem ohlajene samo narežemo na rezine.

Čas priprave: 40 minut (plus 60 minut hlajenja) / Količina: 24 piškotov / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za piškote:

  • 120 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • eno jajce
  • 180 g moke
  • 100 g praženih slanih pistacij
  • 1/2 žličke mandljevega ekstrakta (opcijsko)
  • 150 g temne čokolade za preliv
  • drobljene pistacije za posip

Priprava:

  1. Maslo segrejemo na sobno temperaturo. V kolikor ga imamo ohlajenega ga lahko naribamo s strgalom in pustimo na sobni temperaturi, da se segreje. Tako bo zaradi velike površine maslo zelo hitro segreto.
  2. Sladkor v prahu in maslo stepamo z ročnim električnim mešalnikom do puhaste konsistence.
  3. Mešanici sladkorja in masla dodamo jajce in dobro premešamo.
  4. Moko presejemo skozi cedilo in jo postopoma dodajamo mešanici masla, sladkorja in jajca. Vmes ves čas nežno mešamo s spatulo.
  5. Na koncu primešamo še mandljevo aromo.
  6. Pistacije grobo nasekljamo z nožem in jih primešamo k masi za piškote.
  7. S pomočjo folije za živila maso za piškote oblikujemo v klobaso premera približno 5 centimetrov. Tesno zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.
  8. Pečico segrejemo na 175 °C.
  9. Ohlajeno piškotno maso narežemo na 5-7 mm debele rezine.
  10. Vse skupaj prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko in pečemo 10-12 minut pri 175 °C.
  11. Piškote ohladimo na rešetki, medtem nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo temno čokolado.
  12. Ohlajene piškote do polovice namočimo v čokolado, posujemo z drobljenimi pistacijami in pustimo na rešetki, da se čokolada strdi.
Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Nasveti:

Maso za piškote lahko pripravimo vnaprej in jo hranimo v zamrzovalniku. Tako nas bo samo slabih 30 minut ločilo od svežih piškotov.

Poskusite tudi marcipanove lunice ali presne lešnikove piškote s kakavom.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi

  • Blondie z orehovo potico

    Blondie z orehovo potico je slastna in domiselna rešitev za porabo ostankov praznične potice. V tem receptu se bogat, maslen…

  • Veganska pečenka Wellington

    Veganska pečenka Wellington je svojevrsten izziv. Na izgled naravnost fantastična, tudi okus ne razočara. Osnova za pečenko je aromatična zmes…

  • Krostata s hruškami

    Verjetno obstaja milijone različnih krostat. Vsakdo ima svojo najljubšo. Slastno krhko testo, obloženo z nadevi vseh vrst. Tokratna različica vsebuje…

  • Palačinkin narastek z orehovo kremo

    Palačinkin narastek z orehovo kremo je nadgradnja klasičnih palačink – prava domača poslastica, ki bo navdušila ljubitelje bogatih okusov in…