Piškoti s pistacijami in temno čokolado so popolna pregreha. Hrustljave pražene pistacije se krasno povežejo z grenko temno čokolado. Jaz jih najraje pripravim kar s slanimi pistacijami, kar piškotom doda zanimivo dinamiko. Lahko pa uporabimo tudi nesoljene pistacije. Poskusite jih!

Piškoti s pistacijami vas bodo prepričali tudi, če niste ljubitelji pistacij. Soljene in pražene pistacije so eden izmed mojih ljubših prigrizkov, sploh v družbi dobrega filma. Edino soljena pražena bučna semena so višje na lestvici priljubljenosti.

Te piškote najlažje pripravimo tako, da jih oblikujem v klobaso in potem ohlajene samo narežemo na rezine.

Čas priprave: 40 minut (plus 60 minut hlajenja) / Količina: 24 piškotov / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za piškote:

  • 120 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • eno jajce
  • 180 g moke
  • 100 g pistacij
  • žlička mandljevega ekstrakta (opcijsko)
  • 150 g temne čokolade za preliv
  • drobljene pistacije za posip

Priprava:

  1. Maslo segrejemo na sobno temperaturo. V kolikor ga imamo ohlajenega ga lahko naribamo s strgalom in pustimo na sobni temperaturi, da se segreje. Tako bo zaradi velike površine maslo zelo hitro segreto.
  2. Sladkor v prahu in maslo stepamo z ročnim električnim mešalnikom do puhaste konsistence.
  3. Mešanici sladkorja in masla dodamo jajce in dobro premešamo.
  4. Moko presejemo skozi cedilo in jo postopoma dodajamo mešanici masla, sladkorja in jajca. Vmes ves čas nežno mešamo s spatulo.
  5. Dodamo še mandljevo esenco, lahko pa jo tudi izpustimo.
  6. Pistacije grobo nasekljamo z nožem. Najbolje se obnesejo pražene pistacije, pri tem receptu lahko uporabimo tudi soljene pistacije.
  7. Nasekljane pistacije vmešamo k masi za piškote.
  8. S pomočjo folije za živila maso za piškote oblikujemo v klobaso premera približno 5 centimetrov. Zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik.
  9. Pečico segrejemo na 175 °C.
  10. Pripravimo piškote tako, da jih narežemo na dobrih pol centimetra široke rezine.
  11. Vse skupaj prestavimo na pekač obložen s papirjem za peko in pečemo 10-12 minut pri 175 °C.
  12. Piškote ohladimo na rešetki, vmes pa nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici stopimo temno čokolado.
  13. Ohlajene piškote do polovice namočimo v čokolado, posujemo z drobljenimi pistacijami in pustimo na rešetki, da se čokolada strdi.

Piškoti s pistacijami in temno čokolado

Nasveti:

Maso za piškote lahko pripravimo vnaprej in jo hranimo v zamrzovalniku. Tako nas bo samo slabih 30 minut ločilo od svežih piškotov.

Poskusite tudi marcipanove lunice ali presne lešnikove piškote s kakavom.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje