Lazanja s tremi siri je popolno razvajanje za vse ljubitelje sira. V osnovi jo pripravimo v vegetarijanski različici, lahko pa ji dodamo tudi mleto meso za vse, ki želijo bolj mesno izkušnjo.

Lazanja s tremi siri je ena izmed tistih jedi, katero moram skriti sam pred seboj. Sem namreč ogromen ljubitelj lazanj in v kombinaciji z izvrstnim naborom sirov je ta kombinacija neustavljiva. Pol pladnja bi jo lahko pojedel.

Pripravljeno v sodelovanju z Mercator Slovenija.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 200 g testenin za lazanjo
  • 30 g moke
  • 30 g masla
  • 600 ml mleka
  • 1 lovorjev list
  • ⅛ žličke muškatnega oreščka
  • 50 g naribanega sira gauda
  • 500 g sveže špinače
  • 100 g pora
  • 3 stroki česna
  • 300 g korenja
  • 180 g mozzarelle v lističih
  • 60 g naribanega sira tilzit
  • Olivno olje
  • Sol in poper

Postopek:

  1. Pečico segrejemo na 200° C in pripravimo pekač dimenzije 30 cm x 12 cm.
  2. Korenje očistimo in narežemo po dolžini na tanke rezine. Nato ga prestavimo v vrelo vodo in ga blanširamo 1 minuto. Odcedimo in pustimo ob strani.
  3. Por narežemo na kolute in špinačo operemo ter na grobo narežemo.
  4. Česen olupimo in drobno nasekljamo.
  5. V večjo ponev dodamo 2 žlici olivnega olja in ga segrejemo na zmernem ognju.
  6. Nato dodamo v ponev por in ga pražimo 2-3 minute.
  7. K poru dodamo sesekljan česen in ga pražimo 2 minuti.
  8. V ponev primešamo še špinačo in vse skupaj kuhljamo dobrih 5-7 minut, oziroma toliko časa, da špinača splahni. Kuhani špinači dodamo 1 žličko soli in ½ žličke popra.
  9. Medtem, ko kuhamo špinačo se lotimo priprave bešamela.
  10. V enem loncu stopimo maslo, v drugem loncu pa segrejemo mleko skoraj do vretja.
  11. Ko se maslo stopi dodamo moko, ki jo pražimo in mešamo 2 minuti na zmernem ognju.
  12. Nato zmanjšamo ogenj in prilijemo ⅓ vročega mleka. Med vilivanjem mleka neprestano mešamo z metlico, da se sestavine povežejo in da preprečimo nastanek grudic. Ko je mleko v celoti umešano postopoma prilijemo še preostanek mleka.
  13. Dobiti moramo kremno tekočo omako, ki ji dodamo lovorjev list, muškatni orešček, 1 žličko soli in ¾ žličke popra. Nato bešamel zavremo in ga na zmernem ognju kuhljamo ter mešamo še 5 minut.
  14. Kuhan bešamel bo kremast in gost. Če nam nastanejo grudice, ki se jih ne moremo znebiti lahko bešamel precedimo. V vroč bešamel primešamo še naribano gaudo.
  15. Sedaj se lotimo sestavljanja lazanje.
  16. V pekač dodamo ¼ količine bešamela s sirom in čez njega položimo plast testenin, ki v celoti pokrijejo dno pekača.
  17.  Čez testenine enakomerno razporedimo 1/3 špinače in jo prekrijemo z rezinami mozzarelle.
  18. Na mozzarello zložimo rezine korenja. Sedaj ponovimo enako zaporedje še 2-krat.
  19. Zaključimo s plastjo testenin, ki jih premažemo z bešamelom in čez potresemo še nariban sir tilzit.
  20. Pekač z lazanjo prestavimo v ogreto pečico za 30-40 minut. Pečeno lazanjo pred razrezom rahlo ohladimo in jo še toplo postrežemo.

Lazanja s tremi siri

Nasveti:

Namesto gaude in tilzita lahko uporabimo tudi druge sira. Sam pogosto uporabim tudi pikanten cheddar in brie.

Poskusi tudi lososova nabodala z bučkami in preprost presni pad thai.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje