Kaj storiti, ko imaš slab kilogram svežih, domačih češenj odveč? Domačo češnjevo pito z vanilijo! Sočne češnje obogatene z vanilijo in krhkim testom bodo razveselile vsakega, ki jih bo poskusil.

Domača češnjeva pita z vanilijo je najslajša poleti, ko si na kos položimo še kepico vanilijevega sladoleda. Nadev je bogat in njegov sladko kisel okus se čudovito ujame med plasti krhkega testa. Če jo čez leto preveč pogrešamo pa si jo lahko privoščimo tudi z zamrznjenimi češnjami ali višnjami.

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za krhko testo:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja
  • eno jajce
  • ščep soli

Sestavine za češnjev nadev:

  • 500 g svežih razkoščičenih češenj
  • 3 žlice sladkorja
  • žlička vanilije v prahu, ekstrakta ali arome
  • 2 žlici koruznega škroba
  • pol žličke soli

Priprava češnjeve pite:

  1. V multipraktik stresemo moko, narezano hladno maslo, sladkor, sol in jajce. Vse skupaj zmešamo do drobtinaste teksture. Drobtinasto testo prestavimo na delovno površino in ga z rokami pregnetemo, da se v celoti poveže in zgladi.
  2. Testo razdelimo na dva dela, ju oblikujemo v ploščat krog,  zavijemo v folijo za živila in prestavimo v hladilnik za 30 minut.
  3. Medtem, ko se testo hladi operemo in razkočiščimo češnje.
  4. Češnje prestavimo v skledo in jih zmešamo s škrobom, sladkorjem, vanilijo in soljo. Pustimo jih odstati dokler ne pripravimo testa.
  5. Za pito bomo potrebovali pekač s premerom 22 cm. Eno polovico ohlajenega testa na pomokani površini razvaljamo na 5 mm debeline in z njim obložimo pekač za pito. Testo s prsti rahlo pritisnemo ob robove pekača, da se lepo oblikuje tudi rob pite.
  6. Sedaj čez testo razporedimo marmorirane češnje.
  7. Drugo polovico testa zopet razvaljamo na 5mm debeline. Razvaljamo ga v velik krog, ki ga razrežemo na 1- 1,5 cm široke trakove.
  8. Trakove testa previdno prepletemo v obliki mreže čez nadev.
  9. Pripravljeno pito prestavimo v ogreto pečico na 180 °C in jo pečemo 50-60 minut na srednjem grelu.
  10. Pečeno pito odstranimo iz pečice in jo pustimo odstati 10 minut.
  11. Postrežemo jo z veliko kepico vanilijevega sladoleda ali stepene smetane.

Nasveti:

Za pripravo pite lahko uporabimo sveže ali zamrznjene češnje.

K nadevu lahko dodamo kardamom, ki se čudovito ujame s češnjami ali pa dodamo malo višnjevega likerja.

Če nas mreža straši lahko drugo polovico testa nerazrezano položimo čez nadev, tako da je pita v celoti pokrita. V tem primeru na sredini razvaljanega testa izrežemo manjšo luknjo, da bo para lahko uhajala ven. Testo ob robovih modela stisnemo in porežemo višek testa.

Poskusi še polentino pito z lečo in paradižnikom ter malinove sladoledne lučke s čokolado.

Dober tek!