Kaj storiti, ko imaš slab kilogram svežih, domačih češenj odveč? Pito kakopak! Vsi bojo veseli češnjeve pite. Pri pripravi lahko brez težav uporabiš tudi zamrznjene češnje.

Sestavine za pito premera 22 cm

Za krhko testo:

  • 300 g moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja
  • eno jajce
  • ščep soli

Za češnjev nadev:

  • pol kilograma svežih razkoščičenih češenj
  • 3 žlice sladkorja
  • žlička vanilije v prahu
  • 2 žlici koruznega škroba
  • pol žličke soli

Priprava slastne češnjeve pite

  1. sestavine za testo zmešaj v mešalniku, testo razdeli na dva dela, zavij v folijo in postavi v hladilnik za pol ure
  2. češnje operi, razkoščiči in jih v večji skledi zmešaj skupaj s škrobom, sladkorjem, vanilijo in soljo
  3. češnje pusti stati par minut, vmes pa pripravi testo
  4. vzemi model za pite premera 22 cm in nanj razporedi polovico testa
  5. čez testo razporedi češnje, nato pa drugo polovico testa nareži na trakove in prepleti mrežo povrh češenj
  6. peci 50-60 minut pri 180 °C
  7. počakaj, da se malo ohladi in postrezi s kepico vanilijevega sladoleda

Dober tek!