Kremasta rižota z gamberi in limono mogoče zveni kot fina in zahtevna jed, vendar jo je v resnici zelo enostavno in hitro pripraviti. V kombinaciji z baziliko, drobnjakom in potresena s kančkom parmezana je odlična kot predjed ali glavna jed.

Kremasta rižota z gamberi in limono je čudovita jed, ki ne razočara. Lahko jo pripravljamo za tedensko kosilo/večerjo ali pa za goste, ki jih želimo navdušiti. Rižoto lahko pripravimo s svežimi gamberi ali zamrznjenimi, pri začimbah ne pretiravamo, da ohranimo lahke in sveže okuse.

Količina: 2 osebi/ Čas priprave: 45 minut/ Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 2 žlici olja
  • 1 nasekljana čebula
  • 200 g riža arborio
  • 2 stroka česna (očiščen, drobno nasekljan)
  • 2 žlički suhega origana
  • 150 g gamberov (zmrznjeni)
  • 6 dl zelenjavne jušne osnove
  • Sok 1/2 limone
  • beli poper
  • 6 listov sveže bazilike
  • manjši šop svežega drobnjaka
  • 2 žlici sira parmezan, grobo naribanega

Postopek:

  1. V lonec dodamo na drobno sesekljano čebulo in jo prepražimo na olju.
  2. Ko čebula postekleni dodamo riž in ga pražimo dobro minuto.
  3. Nato dodamo drobno sesekljan česen in origano, ter pražimo minuto ali dve. 
  4. Sedaj dodamo sveže ali odtaljene gambere in premešamo.
  5. V lonec prilijemo jušno osnovo ampak le toliko, da prekrije vse sestavine v loncu. Premešamo in pustimo, da se tekočina pokuha.
  6. Nato zmanjšamo temperaturo in v intervalih dodajamo jušno osnovo. Kuhamo počasi in vmes ne pozabimo mešati.
  7. Ko je riž še rahlo čvrst oziroma “al dente”, dodamo sok limone, seskljano baziliko in drobnjak.
  8. Premešamo, popramo in po potrebi dodatno solimo.
  9. Rižoto odstavimo z ognja, po želji dodamo parmezan in jo takoj serviramo. 

Nasveti:

  • Rižota je kremasta jed iz riža z več škroba. Prava rižota mora biti sočna. Pri kuhanju riž na zmerni temperaturi ves čas mešamo. Tako dosežemo, da se škrob razpusti in nabrekne, riž pa ostane zrnat. Pri tem nastaja škrobnata omaka, zaradi katere se riž obdrži na vilicah.
  • Kremasto rižoto pripravljamo z okroglozrnatimi sortami riža. Najboljše so arborio, carnaroli in vialone nano.
  • Riž med kuhanjem naraste za trikrat, kar pomeni, da iz zajemalke surovega riža dobimo 3 zajemalke rižote.
  • Koliko riža na osebo? Za glavno jed med 80 in 100 grami. Za predjedi pa manj. V kolikor je drugih sestavin (npr zelenjave in mesa) veliko, se lahko količina riža zmanjša.
  • Kozice so hranljive in koristne. Vsebujejo veliko kalcija, magnezija, fosforja, cinka in bakra, od vitaminov pa vitamina B6 in B12 ter folno kislino in vitamin A. Bogate so tudi z omega-3 maščobnimi kislinami.

Poskusi še pečene riževe kroglice s špinačnim pestom in poletje na krožniku.

Dober tek!