Rižotka z velikimi gamberi iz tasmanskega morja med Avstralijo in Novo Zelandijo. Na kokosovem olju popraženi arborio s čebulo, česnom. Zalito z zelenjavno jušno osnovo in sokom limone. Začinjeno z belim poprom, origanom, baziliko, drobnjakom in parmigiano reggiano. Pozor – sira praviloma ne dodajamo rižotam z morskimi sadeži. Ta recept SKETA.si je izjema, sir pa naj bo nariban na večje koščke in posut zgolj po vrhu rižote. Lahko pa ga tudi povsem izločiš iz recepta.

Nasveti:

  • Rižota je kremasta jed iz riža z več škroba. Prava rižota mora biti sočna. Pri kuhanju riž na zmerni temperaturi ves čas mešamo. Tako dosežemo, da se škrob razpusti in nabrekne, riž pa ostane zrnat. Pri tem nastaja škrobnata omaka, zaradi katere se riž obdrži na vilicah.
  • Kremasto rižoto pripravljamo z okroglozrnatimi sortami riža. Najboljše so arborio, carnaroli in vialone nano.
  • Riž med kuhanjem naraste za trikrat, kar pomeni, da iz zajemalke surovega riža dobimo 3 zajemalke rižote.
  • Koliko riža na osebo? Za glavno jed med 80 in 100 grami. Za predjedi pa manj. V kolikor je drugih sestavin (npr zelenjave in mesa) veliko, se lahko količina riža zmanjša.
  • Kozice so hranljive in koristne. Vsebujejo veliko kalcija, magnezija, fosforja, cinka in bakra, od vitaminov pa vitamina B6 in B12 ter folno kislino in vitamin A. Bogate so tudi z omega-3 maščobnimi kislinami.

 

Sestavine

  • 200 g riža arborio (za 2 osebi – 100 g na osebo)
  • 6 dl zelenjavne jušne osnove
  • 150 g gamberov (zmrznjeni)
  • 1 nasekljana čebula
  • 2 stroka česna (očiščen, drobno nasekljan)
  • Sok 1/2 limone
  • beli poper
  • 2 čž suhega origana
  • 6 listov bazilike
  • drobnjak
  • 2 žlici sira parmezan, grobo naribanega

 

Postopek

  • nasekljano čebulo prepraži na kokosovem olju
  • na koncu dodaj riž, praži minuto
  • dodaj še drobno nasekljan česen, praži še pol minute, minuto
  • dodaj gambere in sol ter poper ter origano
  • zalij z malce jušne osnove, premešaj
  • zmanjšaj temperaturo in počasi kuhaj ob rednem mešanju, vmes redno dolivaj malce jušne osnove
  • ko je rižota kuhana – riž mora biti še rahlo čvrst “al dente”, dodaj sok limone ter drobnjak
  • premešaj in po potrebi dodatno soli in popraj
  • odstavi z “ognja”, pokrij posodo s pokrovko in pusti rižoto “počivati” tri minute
  • serviraj na krožnike in okrasi z baziliko
  • postrezi in takoj pojej, hladna rižota ni niti približek pravkar kuhane

SKETA.si uporablja riž Zlato polje.

 

#ad