Pečene riževe kroglice s špinačnim pestom
Riževe kroglice so popoln prigrizek, poleg katerega se priležejo različne omake, dipi in humusi. Tokrat za prilogo priporočamo špinačni pesto.
Sestaivne za riževe kroglice:
- 7,5 dl vode
- 200 g riža arborio
- zelenjavna jušna kocka
- 2 jajci
- 70 g ribanega sira
- 50 g parmezana
- Pest peteršilja
- 100 g krušnih drobtin
Sestavine za špinačni pesto:
- 200 g mlade špinače
- 100 g peteršilja
- 100 g pinjol
- 30 ml olivnega olja
- 3 stroki česna
- 60 g parmezana
- Sol in poper
Priprava:
- V vodo dodaj jušno kocko in zavri
- Riž operi in ga dodaj v vrelo vodo, znižaj ogenj in kuhaj 20 minut
- Kuhan riž v celoti ohladi preden nadaljuješ s pripravo
- V skledi zmešaj riž, eno jajce, nasekljan peteršilj, parmezan in riban sir
- Oblikuj kroglice premera približno 5 cm
- Pripravi dva krožnika, v enem razžvrkljaj jajce, v drugega nasuj krušne drobtine
- Vsako kroglico najprej povaljaj v jajcu, nato še drobtinah
- Pripravi pekač, obložen s papirjem za peko
- Peci 20 minut pri 200 °C, nato pa na pečici vklopi žar in peci še 5-10 minut, da kroglice malce porjavijo
- Za pesto najprej prepraži pinjole
- Nato operi mlado špinačo, olupi česen in v blenderju zmešaj vse sestavine
- Kroglice postrezi skupaj s špinačnim pestom
Dober tek!