Tres leches kolač je izjemno sočna sladica, ki se v ustih kar stopi. Ima prijeten nežen okus po vaniliji in mleku, h kateremu se odlično podata stepena smetana in sveže sadje.

Tres leches kolač prihaja iz Latinske Amerike, kjer v sladicah kraljuje sladkano kondenzirano mleko. Preprost vanilijev biskvit je prelit z mešanico treh vrst mleka (tres leches), s sladkanim in nesladkanim kondenziranim mlekom in z mlekom. Kolač je zaradi preliva zelo sočen in mlečen zato ga nadgradimo s stepeno smetano in svežim sadjem, ki omilita sladkost in dodata svežino.

Količina: 12-15 kosov/Čas priprave: 45 minut + 4 ure/Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kolač:

  • 240 g moke
  • ¾ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke soli
  • 5 jajc
  • 220 g sladkorja
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 120 ml mleka
  • žlička vanilijevega ekstrakta

Sestavine za preliv:

  • 350 ml sladkanega kondenziranega mleka (konzerva ali tuba)
  • 400 ml nesladkanega kondenziranega mleka (steklena steklenička)
  • 100 ml mleka

Sestavine za dekoracijo:

  • 250 ml sladke smetane
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 500 g svežih jagod (mešano jagodičevje, breskve, nektarine)

Priprava kolača:

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač 20 x 30 cm. Pekač premažemo z maslom ali oljem in dno pokrijemo s papirjem za peko.
  2. V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo in pustimo ob strani.
  3. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. K rumenjakom dodamo 180 g sladkorja, vanilijev sladkor in jih stepamo 2-3 minuti. V tem času se bo masa posvetlila in postala kremasta.
  4. K rumenjakom prilijemo mleko, vanilijev ekstrakt in premešamo.
  5. Nato primešamo še moko.
  6. Beljake stepamo pri nižji hitrosti, ko postanejo penasto beli pričnemo postopoma dodajati 50 g sladkorja. Beljake stepamo do čvrstih vrhov.
  7. Stepene beljake z lopatko ali metlico postopoma vmešamo k preostali masi. Dobili bomo kremasto, tekočo biskvitno maso ki jo vlijemo v pripravljen pekač. Pekač parkrat potolčemo ob pult, da popokajo večji zračni mehurčki in da se masa izravna.
  8. Kolač pečemo 20-25 minut pri 175 °C. Pečenost preverimo z zabodom zobotrebca v sredico kolača. Če pride ven čist je kolač pečen.
  9. Pečen kolač popolnoma ohladimo nato ga previdno vzamemo iz pekača, odstranimo papir za peko in vrnemo kolač nazaj v pekač.
  10. Med hlajenjem kolača v vrč vlijemo sladko in nesladko kondenzirano mleko ter navadno mleko. Premešamo.
  11. Ohlajen kolač na gosto prepikamo z zobotrebcem (vilice, ražnjič nabodala) nato ga prelijemo z mlekom. Mleko dodajamo počasi, da ga kolač že med prelivanjem čim več vpije. Prelit kolač pokrijemo s folijo za živila in ga postavimo na hladno za vsaj 4 ure ali najbolje čez noč. V tem času bo kolač popil vso mleko.
  12. Sedaj okrasimo kolač s stepeno smetano in svežimi jagodami.
  13. Sladko smetano skpaj z vanilijevim sladkorjem stepemo do mehkih vrhov.
  14. Površino kolača sprva prekrijemo z rezinami jagod in čez namažemo stepeno smetano. Po smetani razporedimo še preostale sveže jagode ali jagodičevje.

Tres leches kolač

Nasveti:

Kolač hranimo na hladnem in v zaprti posodi, 4-5 dni. Zanj velja, da dlje časa ko stoji, boljšega okusa je.

Kolač lahko obložimo s poljubnim sadjem, meni je ljub z jagodičevjem in breskvami, marelicami.

Kolač lahko popestrimo s kokosovo moko in kokosovim mlekom, ki ga uporabimo namesto navadnega mleka.

V mešanico mleka lahko dodamo različne začimbe in naredimo kolač še bolj poseben.

Poskusi še praznično šarloto in torto tisočerih plasti.

Dober tek!

 

Tvoja ocena šteje