Tres leches kolač

Tres leches kolač

Tres leches kolač je izjemno sočna sladica, ki se v ustih kar stopi. Ima prijeten nežen okus po vaniliji in mleku, h kateremu se odlično podata stepena smetana in sveže sadje.

Tres leches kolač

Tres leches kolač prihaja iz Latinske Amerike, kjer v sladicah kraljuje sladkano kondenzirano mleko. Preprost vanilijev biskvit je prelit z mešanico treh vrst mleka (tres leches), s sladkanim in nesladkanim kondenziranim mlekom in z mlekom. Kolač je zaradi preliva zelo sočen in mlečen zato ga nadgradimo s stepeno smetano in svežim sadjem, ki omilita sladkost in dodata svežino.

Količina: 12-15 kosov/Čas priprave: 45 minut + 4 ure/Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kolač:

  • 240 g moke
  • ¾ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke soli
  • 5 jajc
  • 220 g sladkorja
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 120 ml mleka
  • žlička vanilijevega ekstrakta

Sestavine za preliv:

  • 350 ml sladkanega kondenziranega mleka (konzerva ali tuba)
  • 400 ml nesladkanega kondenziranega mleka (steklena steklenička)
  • 100 ml mleka

Sestavine za dekoracijo:

  • 250 ml sladke smetane
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 500 g svežih jagod (mešano jagodičevje, breskve, nektarine)

Priprava kolača:

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač 20 x 30 cm. Pekač premažemo z maslom ali oljem in dno pokrijemo s papirjem za peko.
  2. V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo in pustimo ob strani.
  3. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. K rumenjakom dodamo 180 g sladkorja, vanilijev sladkor in jih stepamo 2-3 minuti. V tem času se bo masa posvetlila in postala kremasta.
  4. K rumenjakom prilijemo mleko, vanilijev ekstrakt in premešamo.
  5. Nato primešamo še moko.
  6. Beljake stepamo pri nižji hitrosti, ko postanejo penasto beli pričnemo postopoma dodajati 50 g sladkorja. Beljake stepamo do čvrstih vrhov.
  7. Stepene beljake z lopatko ali metlico postopoma vmešamo k preostali masi. Dobili bomo kremasto, tekočo biskvitno maso ki jo vlijemo v pripravljen pekač. Pekač parkrat potolčemo ob pult, da popokajo večji zračni mehurčki in da se masa izravna.
  8. Kolač pečemo 20-25 minut pri 175 °C. Pečenost preverimo z zabodom zobotrebca v sredico kolača. Če pride ven čist je kolač pečen.
  9. Pečen kolač popolnoma ohladimo nato ga previdno vzamemo iz pekača, odstranimo papir za peko in vrnemo kolač nazaj v pekač.
  10. Med hlajenjem kolača v vrč vlijemo sladko in nesladko kondenzirano mleko ter navadno mleko. Premešamo.
  11. Ohlajen kolač na gosto prepikamo z zobotrebcem (vilice, ražnjič nabodala) nato ga prelijemo z mlekom. Mleko dodajamo počasi, da ga kolač že med prelivanjem čim več vpije. Prelit kolač pokrijemo s folijo za živila in ga postavimo na hladno za vsaj 4 ure ali najbolje čez noč. V tem času bo kolač popil vso mleko.
  12. Sedaj okrasimo kolač s stepeno smetano in svežimi jagodami.
  13. Sladko smetano skpaj z vanilijevim sladkorjem stepemo do mehkih vrhov.
  14. Površino kolača sprva prekrijemo z rezinami jagod in čez namažemo stepeno smetano. Po smetani razporedimo še preostale sveže jagode ali jagodičevje.
Tres leches kolač

Nasveti:

Kolač hranimo na hladnem in v zaprti posodi, 4-5 dni. Zanj velja, da dlje časa ko stoji, boljšega okusa je.

Kolač lahko obložimo s poljubnim sadjem, meni je ljub z jagodičevjem in breskvami, marelicami.

Kolač lahko popestrimo s kokosovo moko in kokosovim mlekom, ki ga uporabimo namesto navadnega mleka.

V mešanico mleka lahko dodamo različne začimbe in naredimo kolač še bolj poseben.

Poskusi še praznično šarloto in torto tisočerih plasti.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi