Tres leches kolač
Tres leches kolač je izjemno sočna sladica, ki se v ustih kar stopi. Ima prijeten nežen okus po vaniliji in mleku, h kateremu se odlično podata stepena smetana in sveže sadje.
Tres leches kolač prihaja iz Latinske Amerike, kjer v sladicah kraljuje sladkano kondenzirano mleko. Preprost vanilijev biskvit je prelit z mešanico treh vrst mleka (tres leches), s sladkanim in nesladkanim kondenziranim mlekom in z mlekom. Kolač je zaradi preliva zelo sočen in mlečen zato ga nadgradimo s stepeno smetano in svežim sadjem, ki omilita sladkost in dodata svežino.
Količina: 12-15 kosov/Čas priprave: 45 minut + 4 ure/Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za kolač:
- 240 g moke
- ¾ žličke pecilnega praška
- ½ žličke soli
- 5 jajc
- 220 g sladkorja
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 120 ml mleka
- žlička vanilijevega ekstrakta
Sestavine za preliv:
- 350 ml sladkanega kondenziranega mleka (konzerva ali tuba)
- 400 ml nesladkanega kondenziranega mleka (steklena steklenička)
- 100 ml mleka
Sestavine za dekoracijo:
- 250 ml sladke smetane
- 10 g vanilijevega sladkorja
- 500 g svežih jagod (mešano jagodičevje, breskve, nektarine)
Priprava kolača:
- Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač 20 x 30 cm. Pekač premažemo z maslom ali oljem in dno pokrijemo s papirjem za peko.
- V skledo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo in pustimo ob strani.
- Jajca ločimo na rumenjake in beljake. K rumenjakom dodamo 180 g sladkorja, vanilijev sladkor in jih stepamo 2-3 minuti. V tem času se bo masa posvetlila in postala kremasta.
- K rumenjakom prilijemo mleko, vanilijev ekstrakt in premešamo.
- Nato primešamo še moko.
- Beljake stepamo pri nižji hitrosti, ko postanejo penasto beli pričnemo postopoma dodajati 50 g sladkorja. Beljake stepamo do čvrstih vrhov.
- Stepene beljake z lopatko ali metlico postopoma vmešamo k preostali masi. Dobili bomo kremasto, tekočo biskvitno maso ki jo vlijemo v pripravljen pekač. Pekač parkrat potolčemo ob pult, da popokajo večji zračni mehurčki in da se masa izravna.
- Kolač pečemo 20-25 minut pri 175 °C. Pečenost preverimo z zabodom zobotrebca v sredico kolača. Če pride ven čist je kolač pečen.
- Pečen kolač popolnoma ohladimo nato ga previdno vzamemo iz pekača, odstranimo papir za peko in vrnemo kolač nazaj v pekač.
- Med hlajenjem kolača v vrč vlijemo sladko in nesladko kondenzirano mleko ter navadno mleko. Premešamo.
- Ohlajen kolač na gosto prepikamo z zobotrebcem (vilice, ražnjič nabodala) nato ga prelijemo z mlekom. Mleko dodajamo počasi, da ga kolač že med prelivanjem čim več vpije. Prelit kolač pokrijemo s folijo za živila in ga postavimo na hladno za vsaj 4 ure ali najbolje čez noč. V tem času bo kolač popil vso mleko.
- Sedaj okrasimo kolač s stepeno smetano in svežimi jagodami.
- Sladko smetano skpaj z vanilijevim sladkorjem stepemo do mehkih vrhov.
- Površino kolača sprva prekrijemo z rezinami jagod in čez namažemo stepeno smetano. Po smetani razporedimo še preostale sveže jagode ali jagodičevje.
Nasveti:
Kolač hranimo na hladnem in v zaprti posodi, 4-5 dni. Zanj velja, da dlje časa ko stoji, boljšega okusa je.
Kolač lahko obložimo s poljubnim sadjem, meni je ljub z jagodičevjem in breskvami, marelicami.
Kolač lahko popestrimo s kokosovo moko in kokosovim mlekom, ki ga uporabimo namesto navadnega mleka.
V mešanico mleka lahko dodamo različne začimbe in naredimo kolač še bolj poseben.
Poskusi še praznično šarloto in torto tisočerih plasti.
Dober tek!