Mehke pite s skuto in borovnicami
Mehke pite s skuto in borovnicami. Odlična kombinacija puhastega kvašenega testa, sočnega skutinega nadeva in borovnic.
Mehke pite s skuto in borovnicami vas bodo očarale s svojimi teksturami in okusi. Pecivo je primerno tako za popoldansko sladkanje, kot tudi za bogat sobotni zajtrk.
V sodelovanju z Lidlom Slovenija.
Količina: 9 pit / Čas priprave: 2 uri 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za kvašeno testo:
- 370 g moke
- 50 g sladkorja
- 4 g suhega kvasa
- 1 ½ žličke soli
- 190 ml mlačnega mleka
- jajce
- rumenjak
- 60 g masla
Sestavine za borovničev nadev:
- 250 g zamrznjenih borovnic
- 100 g želirnega sladkorja 1:1
- lupinica 1 limone
- 2 žlici limoninega soka
Sestavine za skutin nadev:
- 160 g skute
- 40 g kisle smetane
- 30 g vanilijevega sladkorja
Priprava:
- V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Premešamo.
- V skodelici mlačnega mleka raztopimo suhi kvas in ga vlijemo k moki. Dodamo jajce in rumenjak. Uporabimo kljukast nastavek in pričnemo mešati testo. Testo gnetemo pri višji hitrosti 10 minut.
- V dveh korakih dodamo maslo sobne temperature. Ko se prva polovica masla vmeša v testo dodamo še preostalo polovico. Testo zopet gnetemo dobrih 5 minut pri srednji hitrosti. Končno testo bo mehko, ovito okoli kljuke in med mešanjem bo odstopilo od stranic posode.
- Testo prestavimo v čisto namaščeno skledo, ki jo pokrijemo s folijo za živila. Testo pustimo vzhajati 60-90 minut.
- Vmes pripravimo borovničev nadev.
- V srednje velik lonec stresemo borovnice, želirni sladkor, limonino lupinico in limonin sok. Premešamo in zavremo. Borovnice kuhamo na nižjem srednjem ognju 10-15 minut, da se zgostijo.
- Pokuhane borovnice prelijemo v plitvo posodo in jih prestavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladijo.
- Pripravimo dva pladnja in ju pokrijemo s papirjem za peko.
- Vzhajano testo pretlačimo in razdelimo na 9 enakih kosov (približno 80 g). Vsak kos oblikujemo v gladko kroglico, ki jo rahlo sploščimo in naredimo na sredini vdolbino. Odlagamo jih na pripravljena pekača, med njimi naj bo 3-4 cm razmaka. Pokrijemo jih s folijo za živila in jih pustimo vzhajati 30-40 minut.
- Vmes segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo pekač, ki ga pokrijemo s papirjem za peko.
- Tik pred koncem vzhajanja pripravimo skutin nadev
- V skledo skupaj zmešamo skuto, kislo smetano in vanilijev sladkor.
- Vzhajane pite ponovno oblikujemo, da naredimo prostor za nadev. Pri tem si pomagamo z dnom skodelice ali kozarcem. Dobiti moramo obliko mini pice z debelim robom. Premer pit je približno 10 cm, luknja za nadev pa ima premer 5 cm.
- Vsako pito napolnimo z eno žlico skutinega nadeva in čez položimo žličko/žlico borovničevega nadeva.
- Robove pit premažemo z razžvrkljanim jajcem in po želji posujemo še s sladkorjem.
- Pite pečemo 15 minut pri 180 °C, na sredini in brez ventilacije.
- Pite hladimo 5 minut nato jih postrežemo skupaj s svežimi borovnicami.
Nasveti:
Borovnice lahko nadomestite z različnim jagodičevjem. Pite nekaj dni počakajo na hladnem. Preden jih postrežete, jih na hitro pogrejte v mikrovalovni ali klasični pečici.
Poskusite tudi tres leches kolač ali enostavne čokokokosove kroglice.
Dober tek!