Mehke pite s skuto in borovnicami

Mehke pite s skuto in borovnicami

Mehke pite s skuto in borovnicami. Odlična kombinacija puhastega kvašenega testa, sočnega skutinega nadeva in borovnic.

Mehke pite s skuto in borovnicami

Mehke pite s skuto in borovnicami vas bodo očarale s svojimi teksturami in okusi. Pecivo je primerno tako za popoldansko sladkanje, kot tudi za bogat sobotni zajtrk.

V sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 9 pit / Čas priprave: 2 uri 30 minut / Zahtevnost: 2 od 5

https://www.youtube.com/watch?v=gwyair4NilU

Sestavine za kvašeno testo:

  • 370 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 4 g suhega kvasa
  • 1 ½ žličke soli
  • 190 ml mlačnega mleka
  • jajce
  • rumenjak
  • 60 g masla

Sestavine za borovničev nadev:

  • 250 g zamrznjenih borovnic
  • 100 g želirnega sladkorja 1:1
  • lupinica 1 limone
  • 2 žlici limoninega soka

Sestavine za skutin nadev:

  • 160 g skute
  • 40 g kisle smetane
  • 30 g vanilijevega sladkorja

Priprava:

  1. V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Premešamo.
  2. V skodelici mlačnega mleka raztopimo suhi kvas in ga vlijemo k moki. Dodamo jajce in rumenjak. Uporabimo kljukast nastavek in pričnemo mešati testo. Testo gnetemo pri višji hitrosti 10 minut.
  3. V dveh korakih dodamo maslo sobne temperature. Ko se prva polovica masla vmeša v testo dodamo še preostalo polovico. Testo zopet gnetemo dobrih 5 minut pri srednji hitrosti. Končno testo bo mehko, ovito okoli kljuke in med mešanjem bo odstopilo od stranic posode.
  4. Testo prestavimo v čisto namaščeno skledo, ki jo pokrijemo s folijo za živila. Testo pustimo vzhajati 60-90 minut.
  5. Vmes pripravimo borovničev nadev.
  6. V srednje velik lonec stresemo borovnice, želirni sladkor, limonino lupinico in limonin sok. Premešamo in zavremo. Borovnice kuhamo na nižjem srednjem ognju 10-15 minut, da se zgostijo.
  7. Pokuhane borovnice prelijemo v plitvo posodo in jih prestavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladijo.
  8. Pripravimo dva pladnja in ju pokrijemo s papirjem za peko.
  9. Vzhajano testo pretlačimo in razdelimo na 9 enakih kosov (približno 80 g). Vsak kos oblikujemo v gladko kroglico, ki jo rahlo sploščimo in naredimo na sredini vdolbino. Odlagamo jih na pripravljena pekača, med njimi naj bo 3-4 cm razmaka. Pokrijemo jih s folijo za živila in jih pustimo vzhajati 30-40 minut.
  10. Vmes segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo pekač, ki ga pokrijemo s papirjem za peko.
  11. Tik pred koncem vzhajanja pripravimo skutin nadev
  12. V skledo skupaj zmešamo skuto, kislo smetano in vanilijev sladkor.
  13. Vzhajane pite ponovno oblikujemo, da naredimo prostor za nadev. Pri tem si pomagamo z dnom skodelice ali kozarcem. Dobiti moramo obliko mini pice z debelim robom. Premer pit je približno 10 cm, luknja za nadev pa ima premer 5 cm.
  14. Vsako pito napolnimo z eno žlico skutinega nadeva in čez položimo žličko/žlico borovničevega nadeva.
  15. Robove pit premažemo z razžvrkljanim jajcem in po želji posujemo še s sladkorjem.
  16. Pite pečemo 15 minut pri 180 °C, na sredini in brez ventilacije.
  17. Pite hladimo 5 minut nato jih postrežemo skupaj s svežimi borovnicami.

Nasveti:

Borovnice lahko nadomestite z različnim jagodičevjem. Pite nekaj dni počakajo na hladnem. Preden jih postrežete, jih na hitro pogrejte v mikrovalovni ali klasični pečici.

Poskusite tudi tres leches kolač ali enostavne čokokokosove kroglice.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi