Jagodna krostata z vanilijevo kremo je vse kar si lahko želimo od sveže in lahkotne sladice. Fino zapečeno listato testo, sveže in sočne jagode in vanilijeva krema, ki jo pripravimo kar na osnovi pudinga.

Jagodna krostata je poletna sladica, ki pa jo lahko pripravimo kadarkoli se dokopljeno do svežih in sladkih jagod. Vanilijevo kremo sem poenostavil in jo pripravil na osnovi pudinga, temu sem za bolj bogat okus primešal še mascarpone sir. Fino se obnese, količino sladkorja pa lahko prilagodite lastnemu okusu.

Sestavine za jagodno krostato:

  • 250 g listnatega testa
  • 400 g svežih jagod
  • Zavoj vanilijevega pudinga
  • 5 dl mleka
  • 200 g mascarpone sira
  • 50 g sladkorja
  • Jagodna marmelada
  • Sveža meta za dekoracijo

Priprava:

  1. Listato testo položimo v pekač, pokrit s papirjem za peko, ga posujemo z nekaj sladkorja in obtežimo še z enim pekačem.
  2. Pečemo 20 minut pri 200 °C, da postane zjatorumene barve, odstranimo iz pečice in ohladimo na rešetkah.
  3. Puding skuhamo po navodilih proizvajalca, ko se nekoliko ohladi mu vmešamo mascarpone sir in odstavimo v hladilnik, da se popolnoma ohladi. Količino sladkorja pri pripravi pudinga lahko malce pojačamo, ker smo dodali kar nekaj mascarpone sira.
  4. Na pečeno listnato testo nato najprej namažemo marmelado, nato pa povrh razporedimo vanilijevo kremo.
  5. Jagode operemo, narežemo na tanke rezine in jih razporedimo po krostati.
  6. Okrasimo še z listi sveže mete in postrežemo.

Nasveti:

Pripravite lahko tudi vegansko različico te krasne sladice. Mleko pri pripravi pudinga preprosto nadomestite z rastlinskim napitkom, mascarpone sir pa z vegansko različico. Lahko pa tega izpustite in skuhate le večjo količino pudinga. V slednjem primeru pazite le, da bo puding malce bolj gost.

V kolikor želite sladico z malo sladkorja pa predlagam, da izpustite marmelado in sladkor nadomestite s poljubnim sladilom.

Morda vam bo všeč tudi pavlova z grškim jogurtom in sadjem.

Priporočam spletno nakupovanje v Mercatorjevi spletni trgovini.

Dober tek!