Sočna skutina torta z borovnicami in manj sladkorja (LCHF ready)
Sočna skutina torta z borovnicami je idealna poslastica za poletne vrtne zabave. V receptu je uporabljenega manj sladkorja, ki ga lahko v celoti nadomestiš z Eritritolom, ali pa si privoščiš polno dozo sladkega greha. Odločitev je tvoja.
Sestavine za skutino torto (premer 22 cm):
TESTO
- 150 g moke (nadomesti z mandljevo moko za LCHF različico)
- 100 g ohlajenega masla
- 50 g sladkorja v prahu ali Eritritola
SKUTIN NADEV
- 500 g skute
- 200 g kremnega sira (ali kisle smetane)
- 3 jajca
- 80 g sladkorja v prahu
- 70 g Eritritola (lahko nadomestiš s sladkorjem)
- sok in lupinica ene limone
- žlička vanilijevega ekstrakta
- 300 g borovnic
Priprava:
- maslo nareži na kocke in ga zmešaj z moko in sladkorjem v prahu
- razporedi po tortnem modelu (predhodno ga namaži z maslom)
- testo nekajkrat prebodi z vilicami, da bo med peko lažje uhajala vlaga
- pečico segrej na 180 °C in peci 25-30 minut
- skuto in kremni sir nekoliko premešaj, dodaj sok in lupinico limone, vanilijo, sladkor in Eritritol
- dobro premešaj z električnim mešalnikom, med mešanjem postopoma dodajaj jajca
- na koncu masi ročno primešaj še 50 g borovnic in prelij čez pečeno testo
- peci 40-50 minut pri 180 °C (vmes preverjaj)
- torta je pečena, ko se na sredini še nekoliko potrese
- dobro ohladi, okrasi s preostalimi borovnicami in postrezi
Dober tek!