Kolač s sladkim krompirjem se mogoče sliši malce nenavadno, vendar ga toplo priporočam ko vas zamika peka. Sladki krompir je čudovit kolega s cimetom, klinčki in muškatnim oreščkom. Poleg sočne sredice nam ponudi še hrustljavo meringo, ki lebdi nad kolačem kot karamelni oblak.

Kolač s sladkim krompirjem spada med sladice, ki jih lahko pripravimo v eni posodi in še pri začimbah lahko vsakič malo eksperimentiramo. Odlično se prileže ob popoldanski skodelici črnega čaja ali pa kar v postelji skupaj z vanilijevim sladoledom. 😉

Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 120 minut / Zahtevnost: 3 od 5 

Sestavine za testo:

  • 180 g moke
  • 1 ½ žličke pecilnega praška
  • 1 ½ žličke sode bikarbone
  • 2 žlički cimeta
  • 1 žlička muškatnega oreščka
  • ¼ žličke mletih klinčkov
  • 250 g pireja sladkega krompirja ( 300 g neolupljenega sladkega krompirja)
  • 250 g sladkorja
  • 170 ml olja
  • 1 žlička soli
  • 3 velika jajca

Sestavine za meringo:

  • 4 beljaki
  • 140 sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta in/ali 1 žlica ruma

Postopek za biskvit:

  1. V lonec nalijemo vodo in vanj položimo olupljen in narezan sladki krompir. Krompir kuhamo na zmernem ognju 20 minut.
  2. Kuhan krompir še topel pretlačimo v pire in ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
  3. Pečico segrejemo na 160°C  in pripravimo pekač. Za peko bomo uporabili pekač velikosti 30 cm x 12 cm. Pekač premažemo z maslom in ga damo na stran.
  4. Testo lahko zamesimo na roke z metlico  ali z mešalnikom.
  5. V večjo posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, muškatni orešček in mlete klinčke. Dobro premešamo in postavimo na stran.
  6. V drugi skledi zmešamo pire sladkega krompirja, sladkor, olje in sol.
  7. Nato postopoma vmešamo jajca.
  8. Jajčni masi primešamo začinjeno moko. Dobro premešamo. Dobiti moramo maso podobno gostemu pireju.
  9. Testo  vlijemo v pripravljen pekač in ga postavimo na stran.

Postopek za meringo:

  1. Pripravimo lonec za vodno kopel in ga napolnimo z vodo do ¼ višine lonca. Vodo zavremo, nato pa jo vzdržujemo na zmernem ognju.
  2. V skledo primerno za vodno kopel dodamo beljake in sladkor.
  3. Skledo beljakov odložimo na lonec vrele vode in pazimo, da se dno posode ne dotika vode. Stepamo z ročnim mešalnikom. Beljake stepamo toliko časa, da dosežejo 50°C (5-7 minut stepanja). V primeru, da nimamo termometra lahko temperaturo preverimo tudi s prsti. Če so beljaki vroči na otip, je čas da jih umaknemo z ognja.
  4. Ko odstavimo beljake, nadaljujemo stepanje, da meringa dobi čvrste vrhove in se ohladi na sobno temperaturo (5-7 minut). Takrat primešamo še vanilijo in rum.
  5. Meringo nažličkamo čez biskvit, ki nas čaka v pekaču. Vmes poskušamo z žlico ali nožem meringo rahlo marmorirati z biskvitno maso.  Večino pa jo pustimo v kosu, kot oblak nad kolačem;)
  6. Poln pekač prestavimo v pečico za 50-60 minut. Pečemo na spodnji tretjini pečice. Pečenost kolača preverjamo s čistim zobotrebcem, zapičimo ga v sredico in če pride ven čist je kolač pečen.*
  7. Pečeni kolač prvih 20 minut hladimo v pekaču, nato ga previdno odstranimo iz pekača in se lotimo rezanja.

Nasveti:

*Peka kolača je bila stestirana v različnih pečicah in v različnih modelih, čas peke je precej variiral. Priporočam, da kolač po 45 minutah peke bolj pogosto spremljate kdaj je kolač pečen.

Kolač zdrži 5 dni v hladilniku ali 3 dni dobro zavit na pultu.

Namesto sladkega krompirja lahko uporabimo pire buče.

Tu si lahko privoščimo tudi bolj pikantne začimbe kot je piment ali ingver.

Meringo lahko obogatimo tudi z Grand Marnier-jem ali Amarettom.

Poskusi še slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom ter juha s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.

Dober tek!