Kolač s sladkim krompirjem in meringo
Kolač s sladkim krompirjem se mogoče sliši malce nenavadno, vendar ga toplo priporočam ko vas zamika peka. Sladki krompir je čudovit kolega s cimetom, klinčki in muškatnim oreščkom. Poleg sočne sredice nam ponudi še hrustljavo meringo, ki lebdi nad kolačem kot karamelni oblak.
Kolač s sladkim krompirjem spada med sladice, ki jih lahko pripravimo v eni posodi in še pri začimbah lahko vsakič malo eksperimentiramo. Odlično se prileže ob popoldanski skodelici črnega čaja ali pa kar v postelji skupaj z vanilijevim sladoledom. 😉
Količina: 8-10 kosov / Čas priprave: 120 minut / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za testo:
- 180 g moke
- 1 ½ žličke pecilnega praška
- 1 ½ žličke sode bikarbone
- 2 žlički cimeta
- 1 žlička muškatnega oreščka
- ¼ žličke mletih klinčkov
- 250 g pireja sladkega krompirja ( 300 g neolupljenega sladkega krompirja)
- 250 g sladkorja
- 170 ml olja
- 1 žlička soli
- 3 velika jajca
Sestavine za meringo:
- 4 beljaki
- 140 sladkorja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta in/ali 1 žlica ruma
Postopek za biskvit:
- V lonec nalijemo vodo in vanj položimo olupljen in narezan sladki krompir. Krompir kuhamo na zmernem ognju 20 minut.
- Kuhan krompir še topel pretlačimo v pire in ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
- Pečico segrejemo na 160°C in pripravimo pekač. Za peko bomo uporabili pekač velikosti 30 cm x 12 cm. Pekač premažemo z maslom in ga damo na stran.
- Testo lahko zamesimo na roke z metlico ali z mešalnikom.
- V večjo posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, cimet, muškatni orešček in mlete klinčke. Dobro premešamo in postavimo na stran.
- V drugi skledi zmešamo pire sladkega krompirja, sladkor, olje in sol.
- Nato postopoma vmešamo jajca.
- Jajčni masi primešamo začinjeno moko. Dobro premešamo. Dobiti moramo maso podobno gostemu pireju.
- Testo vlijemo v pripravljen pekač in ga postavimo na stran.
Postopek za meringo:
- Pripravimo lonec za vodno kopel in ga napolnimo z vodo do ¼ višine lonca. Vodo zavremo, nato pa jo vzdržujemo na zmernem ognju.
- V skledo primerno za vodno kopel dodamo beljake in sladkor.
- Skledo beljakov odložimo na lonec vrele vode in pazimo, da se dno posode ne dotika vode. Stepamo z ročnim mešalnikom. Beljake stepamo toliko časa, da dosežejo 50°C (5-7 minut stepanja). V primeru, da nimamo termometra lahko temperaturo preverimo tudi s prsti. Če so beljaki vroči na otip, je čas da jih umaknemo z ognja.
- Ko odstavimo beljake, nadaljujemo stepanje, da meringa dobi čvrste vrhove in se ohladi na sobno temperaturo (5-7 minut). Takrat primešamo še vanilijo in rum.
- Meringo nažličkamo čez biskvit, ki nas čaka v pekaču. Vmes poskušamo z žlico ali nožem meringo rahlo marmorirati z biskvitno maso. Večino pa jo pustimo v kosu, kot oblak nad kolačem;)
- Poln pekač prestavimo v pečico za 50-60 minut. Pečemo na spodnji tretjini pečice. Pečenost kolača preverjamo s čistim zobotrebcem, zapičimo ga v sredico in če pride ven čist je kolač pečen.*
- Pečeni kolač prvih 20 minut hladimo v pekaču, nato ga previdno odstranimo iz pekača in se lotimo rezanja.
Nasveti:
*Peka kolača je bila stestirana v različnih pečicah in v različnih modelih, čas peke je precej variiral. Priporočam, da kolač po 45 minutah peke bolj pogosto spremljate kdaj je kolač pečen.
Kolač zdrži 5 dni v hladilniku ali 3 dni dobro zavit na pultu.
Namesto sladkega krompirja lahko uporabimo pire buče.
Tu si lahko privoščimo tudi bolj pikantne začimbe kot je piment ali ingver.
Meringo lahko obogatimo tudi z Grand Marnier-jem ali Amarettom.
Poskusi še slani kolač s sirom, papriko in paradižnikom ter juha s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.
Dober tek!