Rahlo jabolčno pecivo (ruska šarlota z jabolki)
Rahlo jabolčno pecivo je sestavljeno samo iz dveh komponent, a nas razvaja s čudovitimi teksturami. Na dnu so sočna jabolka, ki se slastno stopijo z rahlim biskvitom, ki jih obdaja. Kljub eni plasti biskvita nam ta ponudi sočno sadno plast, puhasto sredico in hrustljavo sladko skorjico.

Rahlo jabolčno pecivo je hitro pripravljen posladek, ki se ga ne brani nihče. Zanj potrebujemo le 5 sestavin in med njimi ni nobene maščobe! Z enostavno pripravo nas reši, ko se nam lušta nekaj sladkega ali za nenapovedane obiske. Enako hitro kot se ga pripravi ga tudi zmanjka. Sploh če se ga v prijetni družbi še toplega lotimo kar žlicami. Mmm …
Količina: 6 porcij / Čas priprave: 75 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 4 jabolka Granny Smith
- 1 žlica limoninega soka
- 150 g sladkorja
- 90 g moke
- Ščep soli
- ½ žličke cimeta
- ¼ žličke muškatnega oreščka
- ¼ žličke mletih klinčkov
- 3 jajca
- 1 žlička Amaretto likerja/ temnega ruma
Priprava:
- Pečico segrejemo na 170 °C in pripravimo plitek pekač za kolače (20 x 35 cm).
- Jabolka olupimo in narežemo na 0,5 cm debele rezine.
- Jabolka prestavimo v skledo in jih zmešamo z limoninim sokom ter z 2 žlicama sladkorja. Jabolka pustimo odstati 10-15 minut.
- Moko solimo in zmešamo s cimetom, muškatnim oreščkom in mletimi klinčki.
- V drugi skledi stepamo jajca s preostalim sladkorjem in z Amaretom/rumom. Stepamo toliko časa, da se masa zgosti in posvetli, ter se poznajo sledi mešalnih metlic.
- K jajčni zmesi postopoma dodajamo presejano moko. Vmešamo jo nežno z lopatko ali kuhalnico. Pazimo, da ne pretiravamo z mešanjem.
- V pripravljen pekač dodamo marinirana jabolka. Z njimi v celoti prekrijemo dno pekača.
- Sedaj čez jabolka prelijemo pripravljeno biskvitno maso. Če je potreba, rahlo poravnamo površino kolača in ga pustimo 5 minut počivati, da se biskvit “usede”.
- Kolač prestavimo v pečico in ga pečemo 50-60 minut. Pečeni kolač bo imel hrustljavo zlato rjavo skorjico in vstavljen zobotrebec bo iz sredice prišel čist.
- Kolač pustimo odstati 5 minut, nato ga postrežemo še toplega s kepico stepene smetane ali sladoleda.

Nasveti:
Namesto jabolk lahko uporabimo breskve, slive, hruške. Tudi začimbe lahko nadomestimo s kardamomom in ingverjem.
Poskusite tudi jabolčno torto z ajdo, skuto in medom in presni ferrero rocher.
Dober tek!