Marmorni kolač z mascarponejem
Marmorni kolač z mascarponejem je enostavna nadgradnja klasičnega marmornega kolača. Obogaten z mascarponejem, vanilijo, rumom in odličnim kakavom. Sveže ostane več dni in je neprimerno boljše od kupljenega v trgovini.
Marmorni kolač z mascarponejem vsekakor spada med klasične sladice oziroma kolače, ki se jih radi lotimo doma. Enostavna in hitra priprava nas nagradi s sočnim biskvitom, ki se odlično prileže kot pecivo ob čaju in kavi.
Količina: 8-10 rezin / Čas priprave: 60-70 minut / Zahtevnost: 1 0d 5
Sestavine za kolač:
- 4 jajca
- 300 g sladkorja
- 0,6 dl ruma ali aroma ruma
- 1 žlica vanilijevega ekstrakta
- 150 g mascarponeja
- 30 g kokosovega masla/navadnega masla
- 200 g moke
- ½ vrečke pecilnega praška
- ščep soli
- 2 žlici kakava v prahu
Postopek za kolač:
- Pečico segrejemo na 175°C in pripravimo podolgovat pekač, ki ga obmažemo z maslom.
- V mešalni posodi stepamo jajca s sladkorjem, rumom in vanilijevim ekstraktom.
- Nato primešamo zmehčano kokosovo olje/maslo in mascarpone.
- Sedaj primešamo še presejano moko, pecilni prašek in ščep soli.
- V pripravljen pekač vlijemo 2/3 biskvitne mase.
- V preostalo 1/3 biskvitne mase vmešamo kakav, da dobimo čokoladno obarvano testo.
- Čokoladno biskvitno maso vlijemo v pekač in z lopatko nekajkrat premešamo, da ustvarimo marmoriran biskvit. Vseeno pazimo, da ne premešamo preveč.
- Pripravljen pekač prestavimo v pečico in pečemo kolač 45-50 minut. Če se nam zgodi, da kolač med peko hitro rjavi, ga pokrijemo s papirjem za peko ali alu folijo.
Nasveti:
Marmorni kolač lahko nadgadimo z dodatkom cimeta, kadamoma, pimenta in muškatnega oreščka.
Kakav lahko nadomestimo z zelenim čajem v prahu- matcha. Namesto 30 g kakava dodamo 10 g matche.
Rum lahko nadomestimo z drugim alkoholnim likerjem ali pa s pomarančnim sokom, če se želimo izogniti alkoholu.
Poskusi še kolač s sladkim krompirjem in meringo ter čokoladni kolač s pistacijami.
Dober tek!