Pehtranova potica ne sme manjkati na praznično obloženi mizi. Najbolj se prileže ob velikonočnih praznikih, ko si privoščimo kos ali dva po obilnem zajtrku. Preprosto božansko.

Pehtranova potica je prava poslastica. Ta recept je preprost in vedno uspe. Potica ima ravno prav hrustljavo skorjico, sočen nadev in mehko testo. Brez težav zdrži nekaj dni, če se le vam uspe upreti za toliko časa 😉

Pehtranova potica

Sestavine za pehtranovo potico

TESTO:

  • 400 g moke
  • 20 g kvasa
  • 80 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 1,7 dl mleka
  • žlica ruma
  • limonina lupinica
  • vanilija
  • ščep soli

PEHTRANOV NADEV:

  • 300 g pasirane skute
  • 100 g sladkorja
  • 14 g posušenega pehtrana – dva zavojčka (lahko uporabimo tudi svežega)
  • 2 beljaka
  • 40 g stopljenega masla
  • drobtine ali zdrobljeni piškoti po potrebi

Priprava pehtranove potice:

  1. Najprej pripravimo kvasec tako, da zmešamo malce mlačnega mleka, nadrobljen svež kvas in žličko sladkorja.
  2. Moko presejemo v skledo skupaj s soljo, ostalo mleko pa segrejemo in v njemu raztopimo maslo.
  3. Rumenjaka, stopljeno maslo z mlekom, sladkor, rum in limonino lupinico stepemo z metlico.
  4. Moki primešamo kvasec, nato pa še jajčno zmes.
  5. Dobro pregnetemo, vendar pazimo, da ne preveč. Testo mora biti gladko na površini in elastično znotraj.
  6. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno eno uro, oziroma toliko, da se volumen podvoji.
  7. Vmes pripravimo nadev, zmešamo pasirano skuto, stepene beljake, stopljeno maslo in sladkor. Po potrebi dodamo drobtine ali zdrobljene piškote, da se nadev še bolje poveže.
  8. Testo ponovno premesimo in ga razvaljamo po pomokani delovni površini. Če bomo uporabili podolgovat pekač, ga razvaljamo na dolžino pekača, če pa bomo potico pekli v okroglem pekaču pa razvaljamo na dvakratno dolžino premera pekača.
  9. Po testu enakomerno razporedimo nadev, čez posujemo pehtran in potico zavijemo.
  10. Pekač dobro namastimo in vanj prestavimo potico.
  11. Potico nato nekajkrat prepikamo z vilicami ali s palčko in jo pustimo vzhajati 20 minut na sobni temperaturi
  12. Pred peko potico premažemo še z mešanico jajca in mleka.
  13. Pečemo jo okoli 50 minut pri 180 °C.
  14. Odstranimo in pečice in pustimo, da se potica popolnoma ohladi.
  15. Nato jo odstranimo iz pekača in ponudimo. Najbolje, da počakamo čez noč, da se potica dobro vsede.

Nasveti:

Svež pehtran zamenjamo lahko tudi s posušenim. Tako si pehtranovo potico lahko privoščimo kadarkoli.

Nadevu lahko dodamo tudi nekaj kisle smetane. Kadar je nadev preveč redek mu dodamo krušne drobtine, ali še bolje, zdrobljene maslene piškote.

Pekač pred peko dobro namastimo, pomaga tudi, če ga posipamo z ostro moko.

Dober tek!

Poskusi tudi bananin kruh s kakavom.