Bešamel omaka je klasična francoska bela omaka. Bešamel je zelo vsestranski. Lahko ga en, dva, tri nadgradimo v sirno omako. Meni je recimo super z gorgonzolo ali brijem.

Bešamel omako uporabimo pri lazanjah, musakah, pečenih zelenjavnih in mesnih jedeh. Pa tudi za makarone je super.

Pri pripravi je pomembno, da moko dovolj prepražimo na maslu. S tem se znebimo mokastega okusa v omaki. Paziti moramo tudi, da omake ne prismodimo in pa, da je popolnoma brez grudic.

Bešamel omaka
Bešamel omaka

Kako pripraviti bešamel omako? Potrebujemo:

 • Pol litra mleka
 • 30 g moke
 • 30 g masla
 • Sol
 • Mleti muškatni orešček
 • Beli poper

Pa se lotimo priprave:

 1. Za začetek v eni ponvi segrejemo mleko, v drugi pa maslo.
 2. Ko je maslo stopljeno dodamo moko in dobro premešamo. Ogenj znižamo in med stalnim mešanjem moko pražimo približno dve minuti. Tukaj pazimo, da se ne prismodi. Če moke ne bi prepražili dovolj tudi ni ok. Omaka bi v tem primeru imela okus po moki.
 3. Potem prežganju začnemo dodajati vroče mleko. Dodajamo ga postopoma, recimo vsakič eno tretjino. Ko dodamo mleko omako ves čas močno in hitro stepamo z metlico. Vsakič, ko se sestavine povežejo dodamo novo porcijo mleka in ponovimo postopek.
 4. Na koncu dodamo še sol, muškatni orešček in beli poper, omako nazaj zavremo in kuhamo na srednjem ognju še pet minut. Vmes pa ves čas mešamo in pazimo, da se nam kaj ne prismodi.
 5. Zdaj je pa čas, da omako precedimo skozi cedilo, da se znebimo morebitnih grudic. Na tej točki lahko omaki dodamo sir in jo spremenimo v slastno sirno omako.
 6. Če bešamela ne uporabimo takoj, ga pokrijemo s folijo, da se povrh ne naredi kožica.

Kje jo uporabiti?

Bešamel omaka je super za lazanje, musake, pečene zelenjavne in mesne jedi. Z njo lahko pripravljamo pite in testeninske jedi.

Bešamel omaka brez moke in glutena?

Bešamel omako lahko pripravimo brez moke. Če želimo brezglutensko različico namesto navadne moke uporabimo brezglutensko moko. Deluje pa tudi z riževo. Kadar pa se moramo moki popolnoma izogniti pa je najbolj praktična in hitra izbira smetana za kuhanje, ki jo nadgradimo v omako.

Je bešamel omaka lahko tudi veganska?

Lahko, za vegansko različico uporabimo rastlinsko mleko, maslo pa nadomestimo z rastlinsko maščobo, margarino ali preprosto z oljem. Principi postopka priprave omake pa so praktično enaki.

Preveri tudi recept za špinačno lazanjo z gorgonzolo.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje