Omurice – japonska omleta z rižem
Omurice je japonska pogruntavščina, ki je prevzela svet. Gre za jajčno omleto z rižem. K rižu lahko dodamo zelenjavo, piščanca, tuno, v bistvu karkoli nam ustreza. Pražen riž oblikujemo s skodelico in ga prekrijemo s sočno omleto. Slastno!
Omurice sem pripravil z basmati rižem, lahko pa uporabimo tudi druge vrste riža. Riž za domače jedi, Sant Andrea, arborio. Vsi so ok. Ker se pogosto zgodi, da ostane nekaj kuhanega riža, kadar kuhamo kosilo, se ta skuhan riž lahko naslednji dan uporabi kot preprosta osnova za omurice.
Ta recept je sicer nekoliko poenostavljena različica te japonske pojedine. Pripravil sem ga tako, da sem omleto prekucnil neposredno iz ponve čez pražen riž. Pravi mojstri omleto zavijejo v nekakšno obliko velikega žličnika. Znotraj sočno, zunaj ravno prav pečeno. Takšno omleto nato še vročo postavijo na vrh oblikovanega praženega riža in jo na mizi pred gostom zarežejo na sredini tako, da se omleta razpre prek riža. Mmm.
Količina: 2 porciji / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za rižev nadev:
- 100 g basmati riža (ali 200 g skuhanega riža od včeraj)
- 1 žlica olja
- 100 g rdeče paprike
- 100 g pora
- 100 g šampinjonov
- 250 g pelatov s koščki
- 1 žlica trojnega paradižnikovega koncentrata
- 1 žlica sladkorja
- ½ žličke soli
- ½ žličke čilija
Sestavine za omleto:
- 4 jajca
- 2 žlici mleka
- 2 žlici smetane
- 1 žlica olja
Priprava riževega nadeva:
- V loncu zavremo 150 ml vode in 1 žličko soli.
- Nato v vrelo vodo vmešamo 100 g basmati riža, ga pokrijemo s pokrovko in kuhljamo na nizkem ognju 12 minut. (Po 10 minutah lahko riž odmaknemo z ognja in ga pustimo pokritega še par minut, da se pokuha v sopari.) V kolikor uporabljamo ostanek skuhanega riža od včeraj ta dva koraka preskočimo.
- Vmes pripravimo paradižnikovo omako. V skodelici zmešamo 250 g pelatov v koščkih, 1 žlico paradižnikovega koncentrata, 1 žlico sladkorja, 1/2 žličke soli in ½ žličke čilija.
- Sedaj pripravimo še zelenjavo. Papriko narežemo na manjše kocke, por na tanke kolute, šampinjone pa na večje rezine.
- V večji ponvi segrejemo žlico olja in na njem prepražimo papriko in por. Na zmernem ognju ju pražimo 5 minut nato dodamo šampinjone. Pražimo še 5 minut.
- Sedaj primešamo kuhan basmati riž in paradižnikovo omako ter pražimo še slabo minuto. Odstavimo z ognja in po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom.
- Rižev nadev razdelimo v dve enako veliki skodelici, ki ju zvrnemo z glavo navzdol na pripravljena krožnika. Skodelic ne dvignemo dokler ne pripravimo omlet. Tako bo naš nadev ostal topel.
Priprava ene omlete:
- V skledo ubijemo 2 jajci in ju dobro razžvrkljamo.
- Vmešamo 1 žlico mleka ter 1 žlico smetane in naša masa za omleto je pripravljena.
- Pripravimo večjo teflonsko ponev in v njej segrejemo 1 žličko olja.
- Sedaj v segreto ponev vlijemo jajca.
- Omleto prvih 15 sekund s palčkami ali vilicami žvrkljamo, da omleto rahlo nagubamo.
- Nato omleto kuhamo na zmernem ognju še par minut.
- Z lopatko odlepimo robove omlete s ponve nato jo poskušamo s tresenjem ponve odlepiti s površine. Če se nam ne odlepi podaljšamo peko dokler ne odstopi.
- Ko se nam omleta odlepi s ponve, odmaknemo skodelico z riževega nadev in čez njega položimo omleto.
- Z lopatko ali papirnato brisačko robove omlete potisnemo pod nadev, tako da dobimo videz žepka.
- Čez polijemo še malo paradižnikove omake ali ketchupa in postrežemo takoj.
- Postopek ponovimo še enkrat za drugo porcijo omuricea.
Nasveti:
Omurice je najbolje pripraviti z rižem, ki je ostal skuhan od prejšnjega dne.
Poskusi tudi indijskega maslenega piščanca in kremni pesto iz avokada, pinjol in bazilike.
Dober tek!