Jagodni puding z bezgom
Jagodni puding z bezgom je posladek z očarljivo rožnato barvo, kremno teksturo in polnim okusom, ki nas popelje v zgodnje poletje. Če ga postrežemo dobro ohlajenega skupaj s puhastim matcha biskvitom in svežim jagodičevjem pa dobimo pravo sladico, ki jo z veseljem postrežemo ali podelimo z ljubljenimi osebami.
Jagodni puding z bezgom spada na seznam hitrih in enostavnih sladic, ki jih lahko pripravimo brez skrbi sredi tedna. Verjetno je največja težava najti okusne jagode izven sezone, a me včasih prav preseneti kako okusne jagode se da dobiti tudi sredi zime. Poleg pudinga se odlično poda zeleni matcha biskvit, ki ga pripravimo v mikrovalovni pečici. Matcha je zeleni čaj, ki je zmlet v fin prah in se ga poleg v napitkih uporablja tudi v sladicah. Njen okus, ki je rahlo trpek in svež, naredi biskvit nekaj posebnega.
Omogoča Steklarna Rogaška.
Količina: 2-3 porcije / Čas priprave: 20 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Hranilne vrednosti (na porcijo) | |
Energetska vrednost | 456 kcal |
Beljakovine | 7 g |
Ogljikovi hidrati | 87 g |
Maščobe | 9 g |
Sestavine za jagodni puding:
- 250 ml mleka
- 250 ml sladke smetane
- 150 ml jagodnega pireja
- 4 žlice koruznega škroba (30 g)
- 50 g sladkorja
- 5 žlic bezgovega sirupa
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 2 žlici jagodne marmelade
Sestavine za matcha biskvit:
- 2 beljaka
- 1 rumenjak
- 25 g moke
- 40 g sladkorja v prahu
- 1/2 žličke pecilnega praška
- 1 žlička matche v prahu
Priprava jagodnega pudinga:
- V manjšo skodelico vlijemo 50 ml mleka in dodamo jedilni škrob. Dobro zmešamo, da se znebimo morebitnih grudic.
- V lonec vlijemo preostalih 200 ml mleka in sladko smetano.
- Dodamo sladkor, premešamo in segrejemo skoraj do vretja.
- Odstavimo z ognja, vmešamo bezgov sirup in vanilijev ekstrakt. *
- Nato primešamo jedilni škrob in prestavimo lonec nazaj na nizek ogenj.
- Mešamo in kuhamo 2-3 minuti.
- Ko se puding začne gostiti dodamo še jagodni pire.
- Kuhamo 1-2 minuti nato puding odstavimo z ognja. Če so se nam med kuhanjem naredile grudice, puding precedimo skozi ne preveč gosto cedilo.
- V pripravljene kozarce vlijemo puding do sredine nato ob rob kozarca zložimo rezine narezanih jagod. Jagodne rezine na rahlo potisnemo v puding, da se nam ne zvrnejo nazaj.
- Sedaj v vsak kozarec nažličkamo 1-2 žlici dobre jagodne marmelade ali džema.
- Nato v kozarce vlijemo preostanek jagodnega pudinga.
- Kozarce prestavimo na hladno, da se puding strdi in ohladi.
Priprava matcha biskvita:
- Za pripravo hitrega matcha biskvita potrebujemo mikrovalovno pečico ter primerno skodelico, ki je plastična ali steklena. Volumen skodelice naj bo približno 300-500 ml.
- V posodo dodamo vse sestavine naenkrat in jih zmešamo z ročnim blenderjem, mešalnikom ali metlico. Važno je le, da so sestavine dobro premešane in da dodamo čim več zračnih mehurčkov.
- Zmešan biskvit prestavimo v mikrovalovno pečico in ga kuhamo 2-3 minuti pri 80 % jakosti.
- Čas peke biskvita bo variiral glede na moč mikrovalovne pečice in na velikost uporabljene posode. Vendar brez skrbi, kuhanje lahko vmes brez problema prekinemo in ocenimo ali ga je potrebno podaljšati.
- Končan biskvit bo rahel, puhast in vroč, zato ga previdno vzamemo iz posode.
- Biskvit položimo na vrh ohlajenega pudinga skupaj s svežim jagodičevjem.
Nasveti:
* Bezgovi sirupi vsebujejo kar precej citronske kisline, ki smetano med kuhanjem rahlo sesiri. Vendar brez skrbi, grudic se znebimo tako, da puding na koncu kuhanja precedimo ali zmešamo z ročnim blenderjem. Če nas vseeno skrbi tekstura se lahko bezgovemu sirupu tudi izognemo.
Pri pripravi pudingov lahko korzuni škrob nadomestimo s približno dvakratno količino moke.
Poskusi še jagodne rezine in regratov smoothie z mangom.
Dober tek!