Jagodne rezine ali fraisier torta. Fraise v francoščini pomeni jagoda in te so vsekakor zvezde naše sladice. Slastnim jagodam dodamo še vanilijevo kremo ter biskvit in že se lahko sladkamo.

Jagodne rezine so slastne lepotice, ki jih pripravimo, ko so jagode na višku svoje sezone. Rezine imajo bogat nadev iz svežih jagod, ki je objet z rahlo vanilijevo kremo in sočnim biskvitom. Recept zahteva pripravo več različnih a vseeno precej enostavnih komponent, ki nam bodo prišle prav tudi pri drugih sladicah. Jagodne rezine so sestavljene iz genoise biskvita, diplomat kreme in sadnega kompota. Pa zavihajmo rokave!

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 180 minut / Zahtevnost: 4 od 5 

Sestavine za genoise biskvit:

(en pladenj 30 x 40 cm)

  • 150 g jajc (2-3 celi jajci)
  • 150 g sladkorja
  • 150 g  presejane moke
  • 60 g stopljenega masla

Sestavine za jagodni kompot:

  • 250 g jagod
  • 10 ml vode
  • 10 g sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 20 g želirnega sladkorja*

Sestavine za sirup:

  • 200 ml vode
  • 100 g sladkorja
  • ½ vanilijevega stroka
  • Lupinica ½ limone

Sestavine za sadni preliv:

  • 8 g želatine v prahu
  • 150 g malin
  • 100 g sladkornega sirupa

Sestavine za diplomat kremo:

  • 250 ml mleka
  • ½ vanilijevega stroka
  • 60 g rumenjakov (3 rumenjaki)
  • 50 g sladkorja
  • 25 g presejane moke
  • 2 g želatine v prahu
  • 150 ml sladke smetane

Sestavine za dekoracijo in sestavljanje rezin:

  • 300 g jagod

Postopek za biskvit:

  1. Pečico segrejemo na 190 °C in obložimo pekač s papirjem za peko.
  2. V večjo skledo dodamo 3 jajca in 150 g sladkorja. Skledo postavimo nad vodno kopel in stepamo z metlico. Nad kopeljo stepamo približno 10 minuto oziroma toliko časa, da se masa segreje nad 35 °C.
  3. Nato skledo odstavimo z vodne kopeli in stepamo še 2 minuti.
  4. K jajčni masi postopoma dodajamo 150 g moke in jo vsakič nežno vmešamo.
  5. Nato jajčni masi primešamo še 60 g stopljenega masla. Zmešamo do gladke, lepo povezane mase.
  6. Maso za biskvit vlijemo na pripravljen pekač in jo poravnamo.
  7. Biskvit pečemo 12-15 minut, do zlato rjave barve.
  8. Pečeni biskvit pred nadaljnjo uporabo ohladimo.

Postopek za jagodni kompot:

  1. Jagode operemo, odrežemo peclje ter jih narežemo na manjše koščke.
  2. 150 g jagod spasiramo s paličnim mešalnikom, preostalih 100 g jagod pustimo v koščkih.
  3. V ponev nalijemo vodo, dodamo 10 g sladkorja in žlico limoninega soka. Premešamo in zavremo.
  4. Nato prilijemo jagodni pire in dodamo na koščke narezane jagode. Premešamo ter kuhamo do ponovnega vretja.
  5. Sedaj primešamo 20 g želirnega sladkorja, kuhamo 2-3 minute in odstavimo z ognja.
  6. Sadni kompot prelijemo v širšo posodo in odstavimo na stran, da se ohladi.

Postopek za sladkorni sirup:

  1. V ponev zlijemo 200 ml vode, dodamo 100 g sladkorja, limonino lupinico in vanilijev strok.
  2. Premešamo, zavremo in kuhamo 2-3 minute, nato odstavimo z ognja.
  3. Sirup pred uporabo ohladimo.

Postopek za sadni preliv:

  1. 8 gramov želatine v prahu namočimo v 6-7 žlicah hladne vode. Pustimo ob strani približno 5 minut, da želatina nabrekne.
  2. 150 gramov malin spasiramo s paličnim mešalnikom in jih prelijemo v ponev.
  3. Malinam dodamo 100 ml sladkornega sirupa in zavremo.
  4. Odstavimo z ognja in primešamo namočeno želatino. Dobro premešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
  5. Preliv precedimo v posodo in počakamo, da se ohladi.

Postopek za diplomat kremo:

  1. 2 grama želatine v prahu namočimo v 2-3 žlicah hladne vode in počakamo par minut, da nabrekne.
  2. V lonec zlijemo 250 ml mleka in dodamo vanilijeva semena. Segrejemo do vretja.
  3. Vmes v  mešalni skledi stepamo 3 rumenjake in 50 g sladkorja. Stepamo 2- 3 minuti, oziroma toliko časa, da masa posvetli in se zgosti.
  4. Nato dodamo 25 g presejane moke in stepamo do gladke mase.
  5. Polovico zavretega mleka primešamo jajčni masi in premešamo. Maso precedimo nazaj v lonec z mlekom skozi cedilo, da se znebimo morebitnih grudic.
  6. Kremo kuhamo in mešamo na zmernem ognju, da zavre. Nato nadaljujemo kuhanje na nizkem ognju še 5 minut. Vseskozi mešamo, da se nam krema ne prismodi.
  7. Kuhano kremo odstavimo z ognja, ji dodamo želatino in premešamo.
  8. Kremo prestavimo v skledo, da se ohladi. Vmes jo občasno premešamo.
  9. Medtem stepamo 150 ml sladke smetane do mehkih vrhov in jo postopoma vmešamo k slaščičarski kremi.
  10. Pred uporabo damo kremo na hladno vsaj za 30 minut.

Sestavljanje jagodne rezine:

Pripravljene sestavine zadostijo za štiri modelčke v velikosti 8×8 cm.

  1. Biskvit narežemo na 4 kose v velikosti 8×8 cm in še 4 kose v velikosti 6×6 cm.
  2. Pripravimo pladenj s silikonsko podlago.
  3. Na pripravljen pladenj odložimo večje kose odrezanega biskvita in čez njih položimo tortne modele. Biskvit namočimo s sladkornim sirupom.
  4. Nato na vse biskvite enakomerno nanesemo jagodni kompot.
  5. Sveže jagode operemo in očistimo peclje. Štiri jagode razrežemo na četrtine in jih položimo v vsak kot tortnega modela. Ostale jagode razpolovimo in jih zložimo ob notranjih stranicah tortnih modelov. Pri izbiri jagod pazimo, da so enake ali vsaj podobne velikosti.
  6. Preostale jagode nasekljamo na drobne koščke in jih zmešamo z žlico jagodnega kompota. Pripravljen jagodni nadev damo na stran.
  7. Sedaj nanesemo kremo diplomat. V vsak model jo dodamo zvrhano žlico in jo razmažemo proti vrhu stranic tortnega modela. Cilj je, da so jagode ob stranicah v celoti pokrite s kremo.
  8. Čez kremo dodamo 1 žlico jagodnega nadeva v vsak model.
  9. Nato položimo čez manjši kos biskvita, ki ga prelijemo s sirupom.
  10. Dodamo še eno plast jagodnega kompota, čez dodamo plast jagodnega nadeva in premažemo s kremo diplomat. Kremo zgladimo in poravnamo s stranicami tortnega modela. Vse tortice prestavimo na hladno za 1 uro.
  11. Ohlajene tortice prelijemo s sadnim prelivom in jh pustimo odstati še 1 uro.
  12. Ohlajene tortice nežno vzamemo iz modela in jih dekoriramo s svežimi jagodami in malinami.*

Nasveti:

*Želirni sladkor je sladkor z dodanim pektinom. Uporabljamo ga za delanje marmelad in se ga dobi skoraj v vseh trgovinah poleg navadnega sladkorja.

*Pri odstranjevanju tortic iz modela si lahko pomagamo z brenerjem. Z njim rahlo segrejemo stranice tortnega modela preden ga dvignemo.

Za lažjo pripravo lahko namesto kvadratnih modelov uporabimo en tortni obroč premera 18 cm.

Poskusi še palačinke z jagodami v pladnju in presna jagodna torta z gelom iz rdeče pese in jagod.

Dober tek!