Piškotna čokoladna torta
Piškotna čokoladna torta je vsekakor sladica za ljubitelje čokolade. Pripravimo jo z masleno čokoladno kremo, maslenimi piškoti in čokoladnim ganašem.

Piškotna čokoladna torta je pripravljena hitro in enostavno. Zanjo ni potrebno vklapljati pečice potreben je le čas za počitek v hladilniku. Za sladico uporabimo bolj kakovostno in temnejšo čokolado, ki je dobra protiutež slajšim piškotom.
Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost:1 od 5
Sestavine za tortno osnovo:
- 230 g maslenih piškotov
- 120 g masla
- 100 g sladkorja
- 120 g temne čokolade (60 %)
- 2-3 žlice mleka
Sestavine za preliv:
- 130 ml sladke smetane
- 130 g temne čokolade 60 %
Priprava:
- Pripravimo tortni pekač premera 16 cm, ki ga namastimo in obložimo s papirjem za peko ali acetatno folijo.
- Piškote z rokami nadrobimo v 1-2 cm velike koščke in jih pustimo ob strani.
- V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in sladkor. Stepamo 5 -10 minut pri višji hitrosti, da postane svetle in puhaste teksture.
- Med stepanjem stopimo temno čokolado nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici. Ko je maslo stepeno med mešanjem vlijemo stopljeno čokolado. Mešamo toliko časa, da dobimo enotno čokoladno kremo.
- Prilijemo mleko in vanilijev ekstrakt ter premešamo.
- K čokoladni kremi stresemo zdrobljene piškote in jih vmešamo z lopatko.
- Čokoladno piškotno maso prestavimo v pripravljen tortni model. Maso enakomerno razporedimo po modelu in jo z žlico dobro pritisnemo ob robove in dno.
- Prestavimo v hladilnik za 30 minut, vmes pripravimo preliv.
- Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Počakamo 1-2 minuti nato dobro premešamo, da dobimo tekoč čokoladni ganaš.
- Ohlajeno torto vzamemo iz tortnega modela in jo prestavimo na mrežo, pod katero položimo pladenj.
- Torto prelijemo s čokoladnim ganašem, ga razporedimo in počakamo, da se preliv strdi.
- Torto poljubno okrasimo in postrežemo.

Nasveti:
Torto hranimo v posodi s pokrovom na hladnem do 5 dni.
Poskusi še kavne piškote in lahkotno lešnikovo torto.