Kolač zlomljenih kosti
Kolač zlomljenih kosti je precej strašljivo okrašen in odlično popestri zabavo ob koncu oktobra. Beljakove kosti dodajo super hrustljav element sočnemu kolaču s čokoladno kremo.

Kolač zlomljenih kosti je sestavljen iz podobnega biskvita kot red velvet torta. Zanj je značilna gosta in sočna tekstura, z nežnim čokoladnim okusom. Biskvit premažemo s kremo pripravljeno s kremnim sirom in čokolado. Ta kombinacija ustvari res posebno čokoladno kremo, ki je ravno prav sladka.
Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 10-12 kosov / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za kolač:
- 180 g moke
- ¾ žličke soli
- ¾ žličke sode bikarbone
- 80 g masla
- 180 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 ½ žličke vanilije
- 2 žlici kakava
- 160 ml kefirja
- 1 ½ žličke kisa
- jedilno barvilo
Sestavine za beljakove kosti:
- 2 beljaka
- 100 g sladkorja
- ½ žličke vanilijeve esence
- ščep soli
Sestavine za čokoladno kremo:
- 250 g kremnega sira
- 200 g temne čokolade 60 %
- 70 g sladkorja v prahu
Priprava kolača:
- Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač za kolač 12 x 20 cm. Pekač premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
- V skledo presejemo moko, temen kakav, sol, sodo bikarbono in premešamo.
- V drugi skledi skupaj premešamo kefir, kis in rdeče barvilo.
- V skledo mešalnika damo na kocke narezano maslo sobne temperature in ga stepemo do mazljive teksture.
- Dodamo sladkor in stepamo 3 minute, da dobimo svetlo puhasto teksturo.
- Postopoma primešamo jajci, ko je prvo umešano dodamo drugega.
- K masleni masi izmenično dodajamo suhe in mokre sestavine. Mešamo pri nizki hitrosti in pazimo, da ne mešamo predolgo.
- Maso za kolač vlijemo v pripravljen pekač. Pekač potresemo ob pult in ga prestavimo v pečico.
- Kolač pečemo 30- 35 minut na sredini in brez ventilacije.
- Pečen kolač pustimo 10 minut v pekaču preden ga vzamemo ven. Kolač pred okrasitvijo popolnoma ohladimo.
- Med peko pripravimo meringo za kosti.
Priprava beljakovih kosti:
- Pečico segrejemo na 105 °C in obložimo pladenj s papirjem za peko.
- V skledo mešalnika zlijemo beljake, dodamo vanilijo in sol. Mešamo pri srednji hitrosti do mehurčkastega stanja.
- Med mešanjem postopoma dodajamo sladkor in ko je v celoti umešan dvignemo hitrost mešanja. Beljake stepemo do čvrstih vrhov.
- Vrečko za brizganje napolnimo s stepenimi beljaki, odrežemo konico (1 cm) in nabrizgamo kosti.
- Kosti pečemo 1 uro na sredini brez ventilacije. Po eni uri pustimo odprto pečico za en prst in hladimo kosti še 45 minut.
Priprava čokoladne kreme in sestavljanje:
- Kremni sir segrejemo na sobno temperaturo.
- Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
- Stopljeno čokolado vmešamo k kremnemu siru, dodamo sladkor v prahu in dobro premešamo.
- Ohlajen kolač premažemo s čokoladno kremo in ga okrasimo z beljakovimi kostmi. Nekatere kosti lahko tudi prelomimo za bolj dramatičen videz kolača.

Nasveti:
Pri peki kolačev in biskvitov vedno uporabimo sestavine sobne temperature.
Kefir lahko nadomestimo s pinjencem.
Beljakove kosti lahko pripravimo vnaprej in jih hranimo v zaprti posodi.
Ko je kolač okrašen z beljakovimi kostmi, ga je najbolje pojesti še isti dan. Kolač brez beljakovih kosti lahko hranimo v hladniku do 3 dni v zaprti posodi.
Poskusi še kavne piškote in čokoladno mono tortico.
Dober tek!