Kolač zlomljenih kosti

Kolač zlomljenih kosti

Kolač zlomljenih kosti je precej strašljivo okrašen in odlično popestri zabavo ob koncu oktobra. Beljakove kosti dodajo super hrustljav element sočnemu kolaču s čokoladno kremo.

Kolač zlomljenih kosti

Kolač zlomljenih kosti je sestavljen iz podobnega biskvita kot red velvet torta. Zanj je značilna gosta in sočna tekstura, z nežnim čokoladnim okusom. Biskvit premažemo s kremo pripravljeno s kremnim sirom in čokolado. Ta kombinacija ustvari res posebno čokoladno kremo, ki je ravno prav sladka.

Recept je pripravljen v sodelovanju z Lidl Slovenija.

Količina: 10-12 kosov / Čas priprave: 3 ure / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za kolač:

  • 180 g moke
  • ¾ žličke soli
  • ¾ žličke sode bikarbone
  • 80 g masla
  • 180 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 ½ žličke vanilije
  • 2 žlici kakava
  • 160 ml kefirja
  • 1 ½ žličke kisa
  • jedilno barvilo

Sestavine za beljakove kosti:

  • 2 beljaka
  • 100 g sladkorja
  • ½ žličke vanilijeve esence
  • ščep soli

Sestavine za čokoladno kremo:

  • 250 g kremnega sira
  • 200 g temne čokolade 60 %
  • 70 g sladkorja v prahu

Priprava kolača:

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač za kolač 12 x 20 cm. Pekač premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
  2. V skledo presejemo moko, temen kakav, sol, sodo bikarbono in premešamo.
  3. V drugi skledi skupaj premešamo kefir, kis in rdeče barvilo.
  4. V skledo mešalnika damo na kocke narezano maslo sobne temperature in ga stepemo do mazljive teksture.
  5. Dodamo sladkor in stepamo 3 minute, da dobimo svetlo puhasto teksturo.
  6. Postopoma primešamo jajci, ko je prvo umešano dodamo drugega.
  7. K masleni masi izmenično dodajamo suhe in mokre sestavine. Mešamo pri nizki hitrosti in pazimo, da ne mešamo predolgo.
  8. Maso za kolač vlijemo v pripravljen pekač. Pekač potresemo ob pult in ga prestavimo v pečico.
  9. Kolač pečemo 30- 35 minut na sredini in brez ventilacije.
  10. Pečen kolač pustimo 10 minut v pekaču preden ga vzamemo ven. Kolač pred okrasitvijo popolnoma ohladimo.
  11. Med peko pripravimo meringo za kosti.

Priprava beljakovih kosti:

  1. Pečico segrejemo na 105 °C in obložimo pladenj s papirjem za peko.
  2. V skledo mešalnika zlijemo beljake, dodamo vanilijo in sol. Mešamo pri srednji hitrosti do mehurčkastega stanja.
  3. Med mešanjem postopoma dodajamo sladkor in ko je v celoti umešan dvignemo hitrost mešanja. Beljake stepemo do čvrstih vrhov.
  4. Vrečko za brizganje napolnimo s stepenimi beljaki, odrežemo konico (1 cm) in nabrizgamo kosti.
  5. Kosti pečemo 1 uro na sredini brez ventilacije. Po eni uri pustimo odprto pečico za en prst in hladimo kosti še 45 minut.

Priprava čokoladne kreme in sestavljanje:

  1. Kremni sir segrejemo na sobno temperaturo.
  2. Temno čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici.
  3. Stopljeno čokolado vmešamo k kremnemu siru, dodamo sladkor v prahu in dobro premešamo.
  4. Ohlajen kolač premažemo s čokoladno kremo in ga okrasimo z beljakovimi kostmi. Nekatere kosti lahko tudi prelomimo za bolj dramatičen videz kolača.
Kolač zlomljenih kosti

Nasveti:

Pri peki kolačev in biskvitov vedno uporabimo sestavine sobne temperature.

Kefir lahko nadomestimo s pinjencem.

Beljakove kosti lahko pripravimo vnaprej in jih hranimo v zaprti posodi.

Ko je kolač okrašen z beljakovimi kostmi, ga je najbolje pojesti še isti dan. Kolač brez beljakovih kosti lahko hranimo v hladniku do 3 dni v zaprti posodi.

Poskusi še kavne piškote in čokoladno mono tortico.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi