Kavni piškoti
Kavni piškoti so veliki za en grižljaj, hrustljavi in čudovitega kavnega okusa. Odlični so poleg toplih napitkov ali kot posladek po obedu.
Kavni piškoti so hrustljavi, na sredini mehki in nas tekom dneva prav prijetno pocrkljajo. Priporočam vsem kavoljubcem.
V sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 30-40 piškotov / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- žlica instant kave (5 g)
- žlica vroče vode
- 120 g moke
- 15 g koruznega škroba ( 1 ½ žlice)
- 20 g temnega kakava
- 75 g masla
- 80 g sladkorja v prahu
- ¼ žličke soli
- rumenjak
Priprava:
- V skodelici zmešamo žlico instantne kave in žlico vroče vode. Premešamo in pustimo ob strani.
- V drugi skledi skupaj zmešamo moko, koruzni škrob in temni kakav. Pustimo ob strani.
- V večjo skledo damo maslo sobne temperature in ga pretlačimo z lopatko do mazljive teksture.
- Dodamo sladkor v prahu in sol. Dobro premešamo z metlico, da dobimo kremasto maso.
- Dodamo rumenjak in premešamo.
- Prilijemo ohlajeno kavo in zopet dobro premešamo.
- Sedaj dodamo suhe sestavine in premešamo z lopatko ali rokami do gladkega in čvrstega testa.
- Testo pokrijemo s folijo za živila in ga postavimo v hladilnik za 20 minut.
- Ohlajeno testo oblikujemo v mala kavna zrna. Testo odmerimo z žličko ali s tehtnico (8-10 g). Z rokami oblikujemo rahlo podolgovate kroglice ter jih po sredini nežno zarežemo. Zarežemo jih s tanjšim nožem do 2 mm globine.
- Oblikovana kavna zrna položimo v manjši pekač obložen s papirjem za peko. Pokrijemo s folijo in jih postavimo v zamrzovalnik za 20-30 minut ali v hladilnik za 50 minut.
- Pečico segrejemo na 170 °C.
- Piškote pečemo 12 minut na sredini in brez ventilacije.
- Pečene piškote ohladimo in postrežemo. Hranimo jih v zaprti posodi, 3-4 dni.
Nasveti:
Oblikovane piškote lahko hranimo v zamrzovalniku. Pred peko jih odstranimo iz zamrzovalnika, pustimo stati na sobni temperaturi 5 minut in sveži piškoti bodo pripravljeni.
Poskusite tudi Donavske valove ali presno čokoladno mono tortico s figami.
Dober tek!