Donavski valovi

Donavski valovi

Donavski valovi so klasična sladica, sestavljena iz prijetnega biskvita, višenj, bogate valinijeve kreme in čokoladnega preliva. Donavski valovi so naravnost izvrstni in so se hitro povzpeli na seznam mojih top sladic.

Donavski valovi

Donavski valovi spadajo med sočne sladice. Povrh kakavove plasti biskvita položimo vložene višnje, ki se med peko pogreznejo, kar ustvari izgled valov. Recept je nastal v sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Uporabil sem velikost pekača 20×30 cm.

Količina: 10-12 rezin / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za biskvit:

  • 220 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 10 g vanilijevega sladkorja
  • 4 jajca velikosti l
  • 350 g moke
  • 10 g pecilnega praška
  • ½ žličke soli
  • 20 g temnega kakava
  • 1 žlica mleka
  • 200 g vloženih višenj

Sestavine za vanilijevo kremo:

  • 2 vrečki vanilijevega pudinga
  • 800 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 180 g masla

Sestavine za čokoladni preliv:

  • 140 g temne čokolade
  • 140 ml sladke smetane

Priprava:

  1. Pripravimo pekač v velikosti 20×30 cm, ki ga premažemo z maslom in pokrijemo dno s papirjem za peko.
  2. Pečico segrejemo na 185 °C.
  3. V skledi mešalnika kremasto stepemo maslo sobne temperature.
  4. Dodamo sladkor in stepamo 2-3 minuti, da dobimo svetlo in kremasto maso.
  5. K masleni masi postopoma vmešamo jajca.
  6. Dodamo moko, pecilni prašek in sol. Mešamo 1-2 minuti, da se sestavine povežejo v enotno biskvitno maso.
  7. Dve tretjini biskvitne mase prestavimo v pripravljen pekač in jo enakomerno razporedimo po dnu pekača.
  8. V preostalo tretjino mase dodamo temen kakav in mleko. Dobro premešamo, da dobimo čokoladno obarvano biskvitno maso. Čokoladni maso enakomerno razmažemo čez svetlo plast.
  9. Vložene višnje odcedimo in jih razporedimo po pekaču. Višnje s prsti potisnemo v biskvitno maso, da se površina zravna.
  10. Biskvit pečemo 20-25 minut, na sredini in brez ventilacije. Pečen biskvit ohladimo v pekaču.
  11. Vmes pripravimo kremo iz vanilijevega pudinga in masla.
  12. V skodelici zmešamo vanilijev puding, sladkor in vanilijev sladkor.
  13. V loncu zavremo mleko in ga 100 ml vlijemo k pripravljeni mešanici za puding. Dobro premešamo z metlico, da dobimo gladko in tekočo maso.
  14. V lonec z vročim mlekom vlijemo mešanico za puding in nadaljujemo kuhanje na srednjem ognju. Puding mešamo in kuhamo 2-3 minut.
  15. Kuhan puding prestavimo v plitek pekač, ki ga pokrijemo s folijo za živila. Pekač postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik za 30 minut, da se puding popolnoma ohladi.
  16.  Maslo sobne temperature kremasto stepemo v skledi mešalnika nato postopoma dodajamo ohlajen vanilijev puding. Kremo stepamo 2-3 minuti, da dobi svetlo barvo in  gladko, kremasto teksturo.
  17. Ohlajen biskvit premažemo z vanilijevo kremo. Površino kreme dobro zgladimo in prestavimo sladico v hladilnik. Vmes pripravimo čokoladni ganaš.
  18. Sladko smetano zavremo in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Počakamo 1-2 minuti nato dobro premešamo, da dobimo gladek čokoladni preliv.
  19. Čokoladni ganaš prelijemo čez kremo in prestavimo sladico na hladno za vsaj 3 ure ali najbolje čez noč.

Sladico hranimo na hladnem do 3 dni.

Donavski valovi

Nasveti:

Donavski valovi so resnično najboljši, ko odstojijo čez noč v hladilniku in se prepojijo vsi okusi.

Višnje lahko čez noč namočimo v višnjevec in sladici dodamo še dodatno noto.

Poskusite tudi Brioš pito s sladkimi jagodami ali Presni bounty.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi