Brioš pita s sladkimi jagodami

Brioš pita s sladkimi jagodami

Brioš pita s sladkimi jagodami nam predstavi pito v novi obleki. Mehko in masleno brioš testo naredi vsak grižljaj božanski. Kremni nadev v sredici doda prijetno svežino in sočnost ter ohrani sladico lahko tudi, ko jo utopimo v jagodnem kompotu.

Brioš pita s sladkimi jagodami

Brioš pita s sladkimi jagodami je resnično dekadentna sladica, kljub nezahtevnim sestavinam. Ko je testo pravilno pripravljeno in ima na voljo dovolj časa za vzhajanje, dobimo čudovito puhasto teksturo, ki se v ustih prijetno raztopi in v želodcu ne obleži.

Nadev z mileramom ali kislo smetano je sila preprost, ki doda sočnost in svežino brez odvečne sladkobe. Sladkost prepustimo sadju, ki ga postrežemo poleg. V tem receptu sem uporabil zelo okusne jagode vendar se odlično obnese marsikatero mehko sadje (slive, breskve, marelice, višnje, jagodičevje, …).

Pita je nastala po navdihu Nancy Silverton in Julie Child.

Količina: 6-8 kosov / Čas priprave: 60 minut + 10 ur vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 250 g moke
  • 85 ml mlačnega mleka
  • 3 g suhega kvasa
  • 15 g sladkorja
  • ½ žličke soli
  • 3 jajca M velikosti
  • 90 g masla
  • 1 beljak za premaz

Sestavine za nadev:

  • 240 g milerama
  • 1 jajce L velikosti
  • 70 g sladkorja

Sestavine za jagodni kompot:

  • 500 g jagod
  • 50 ml vode
  • 50 g sladkorja
  • 1-2 žlici limoninega soka
  • žlica jedilnega škroba (15 g)

Priprava jagodnega kompota:

  1. Jagodni kompot lahko pripravimo vnaprej ali med peko pite.
  2. S paličnim mešalnikom ali blenderjem zmeljemo 200 g svežih jagod v pire.
  3. V manjšem loncu skupaj zavremo vodo in sladkor. Sirup pustimo vreti 1-2 minuti nato ga odstavimo.
  4. Vroč sladkorni sirup vlijemo k jagodnemu pireju, dodamo še limonin sok, premešamo in vse skupaj precedimo skozi cedilo nazaj v lonec.
  5. K jagodnemu pireju dodamo 300 g svežih jagod, ki jih narežemo na poljubno velike koščke.
  6. Jedilni škrob zmešamo z žlico jagodnega pireja in ga vmešamo k jagodam v loncu. Jagodni kompot postavimo nazaj na zmerni ogenj ter ga med mešanjem zavremo. Nato ga kuhamo še 2-3 minuti, da se prične gostiti.
  7. Jagodni kompot odstavimo z ognja in ga rahlo ohladimo. Poleg brioš pite ga postrežemo še rahlo toplega ali hladnega.

Priprava testa:

  1. V skledo mešalnika vlijemo mlačno mleko, dodamo suhi kvas, 1 jajce sobne temperature in 70 g moke. Z lopatko na hitro premešamo v tekoče testo.
  2. Testo pokrijemo s 70 g moke in ga postavimo na stran za 30-45 minut. V tem času bo moka razpokala kar pomeni, da je testo pričelo vzhajati.
  3. Nato dodamo 2 razžvrkljani jajci sobne temperature, sladkor, sol in 70 g moke.
  4. Testo mešamo pri nižji hitrosti s kljukastim nastavkom približno 2 minuti, da se sestavine povežejo.
  5. Dodamo še 40 g moke, ki jo vmešamo pri nižji hitrosti, nato dvignemo hitrost in gnetemo testo 10-12 minut. Testo se mora oviti okoli kljuke in med mešanjem odstopati od stranic sklede. Če je testo po 10 minutah gnetenja premokro, postopoma dodamo še 1-2 žlici moke.
  6. Sedaj dodamo hladno maslo, ki ga predhodno pretlačimo z nožem ali strgalom, da ga zmehčamo. K testu ga dodajamo postopoma in pazimo, da se popolnoma vgnete v testo preden dodamo novo količino masla. Hladno maslo bo poskrbelo, da se testo med mešanjem ne segreje preveč.
  7. Ko je dodano celotno maslo, gnetemo še 3-5 minut pri višji hitrosti. Končano testo bo gladko, sijoče in rahlo lepljivo.
  8. Prestavimo ga v čisto naoljeno skledo, ki jo pokrijemo s folijo za živila. Testo pustimo vzhajati 2 uri, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  9. Vzhajano testo pregnetemo z rokami in ga oblikujemo v gladko kepo. Vrnemo ga nazaj v skledo, ki jo pokrijemo s folijo za živila. Testo prestavimo v hladilnik za vsaj 4-6 ur ali najbolje kar čez noč.

Oblikovanje pite:

  1. Ohlajeno testo položimo na rahlo pomokano površino. Razvaljamo ga v obliki kroga. Premer kroga naj bo 4-5 cm širši od uporabljenega pekača (25 cm premera).
  2. Na sredini razvaljanega testa naredimo odtis uporabljenega pekača, ki bo naše vodilo pri zavijanju roba pogače. Zunanji rob zavihamo proti linji notranjega kroga in ga s prsti pritisnemo na spodnjo plast testa. Ko je rob zavit, prestavimo testo v namaščen pekač za pito ali torto. Za peko pogače uporabimo pekače, ki imajo rob visok vsaj 4 cm.
  3. Sedaj še zadnjič vzhajamo testo 1 uro. Testa ne pokrijemo.
  4.  Pred koncem vzhajanja v ločeni skledi zmešamo mileram in jajce.
  5. Dno vzhajanega testa v pekaču s prsti rahlo potlačimo, da naredimo prostor za nadev. Nadev vlijemo v pekač in premažemo rob testa z razžvrkljanim beljakom.
  6. Čez nadev potresemo potresemo 50 g sladkorja, čez rob pa preostalih 20 g sladkorja.
  7. Pogačo pečemo 40 minut pri 140° C, na sredini in brez ventilacije. Pečena pogača bo imela svetleč rjavo obarvan rob in še rahlo mehko, zibajočo se sredico.
  8.  Pečeno pogačo pustimo v pekaču 5 minut nato jo vzamemo ven in postrežemo skupaj z jagodnim kompotom.
Brioš pita s sladkimi jagodami
Brioš pita s sladkimi jagodami

Nasveti:

Brioš pito hranimo v hladilniku v pokriti posodi do 2 dni. Pita se odlično pogreje v mikrovalovni pečici ali pečici.

Brioš testo zahteva veliko časa za vzhajanje. Priporočam, da ga pustite vzhajati čez noč, saj bo razvil zelo prijeten okus in še zdelo se nam bo, da priprava hitreje mine.

Testo lahko pripravimo v podvojeni količini in polovico testa po nočnem vzhajanju zamrznemo. Testo tesno zavijemo v folijo za živila in ga prestavimo v vrečko za zamrzovanje. Testo se v zamrzovalniku obdrži 1 mesec. Ko se ga odločimo uporabiti ga večer prej prestavimo v hladilnik, da se počasi odtali. Čas tretjega vzhajanja (v pekaču) po potrebi podaljšamo.

Če pripravljamo dvojno količino testa uporabimo 5 jajc velikosti L, vse ostale sestavine le podvojimo.

Brioš pito lahko pripravimo tudi kot slano jed. Razmerje sestavin v testu ostane enako, prilagodimo le nadev.

Poskusi še japonski mlečni kruh in čokoladni prigrizki z arašidi.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi