Japonski mlečni kruh s spirulino

Japonski mlečni kruh (dvobarvni)

Japonski mlečni kruh je popolna izbira za sendviče. Mehak, puhast, s sredico, ki se v ustih kar stopi. Uporabljam ga tako za sladke, kot slane jedi.

Japonski mlečni kruh s spirulino

Japonski mlečni kruh je pripravljen z metodo tangzhong, kjer del moke pokuhamo skupaj z mlekom in vodo. Pokuhana moka lahko vpije več tekočine kot če jo le zmešamo s hladno vodo. Posledično kruh vzhaja višje, ima bolj mehko in rahlo sredico ter ostane svež dlje časa.

Sestavine za nastavek tangzhong:

 • 25 g moke
 • 60 ml mleka
 • 60 ml vode

Sestavine za japonski mlečni kruh:

 • Tangzhong nastavek
 • 7 g suhega kvasa
 • 120 ml mleka sobne temperature
 • žlička sladkorja
 • eno jajce
 • 50 g sladkorja
 • žlica mleka v prahu
 • 360 g moke tip 500
 • žlička soli
 • 60 g masla sobne temperature
 • 1/4 žličke spiruline v prahu (lahko nadomestimo z matcha čajem ali zeleno živilsko barvo)

Priprava nastavka tangzhong:

 1. Najprej pripravimo tangzhong nastavek. Zmešamo 25 g moke in mleko, premešamo tako, da ni grudic, prilijemo še vodo in premešamo.
 2. Mešanico prelijemo v manjšo kozico in jo segrevamo ter mešamo z metlico. Mešamo in kuhamo toliko časa, da se masa zgosti, kot bi delali podmet za omako bešamel.
 3. Nastavek prestavimo na krožnik, ga pokrijemo s folijo, da ne nastane skorjica in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.

Priprava kruha:

 1. V skledo mešalnika najprej vlijemo mleko sobne temperature, dodamo žličko sladkorja in suh kvas. Premešamo in pustimo približno 10 minut, da se kvas aktivira.
 2. Dodamo tangzhong nastavek, jajce, sladkor, mleko v prahu, moko in na koncu še žličko soli.
 3. Testo gnetemo s kljukastim nastavkom približno 5 minut, nato po korakih dodajamo maslo segreto na sobno temperaturo. Vsakič, ko dodamo maslo gnetemo toliko časa, da se maslo v celoti poveže v testo.
 4. Ko imamo vso maslo vmešamo, povišamo hitrost mešalnika in testo gnetemo še približno 10 minut. Ta korak je pomemben, saj moramo razviti dovolj močan gluten, da bo kruh držal strukturo.
 5. Polovico testa prestavimo v čisto skledo in jo pokrijemo, k drugi polovici pa primešamo spirulino. Testo s spirulino pregnetemo v mešalniku, da se barva enakomerno razporedi po testu. Ta korak lahko tudi izpustimo, če ne bomo delali dvobarvnega kruha.
 6. Drugo, obarvano polovico testa tudi prestavimo v čisto skledo in jo pokrijemo.
 7. Testo pustimo vzhajati 1-2 uri na sobni temperaturi. Toliko časa, da se volumen podvoji.
 8. Po prvem vzhajanju imamo dve opciji. Testo lahko prestavimo v hladilnik čez noč ali pa se ga lotimo takoj. V vsakem primeru je testo dobro malce ohladiti preden se lotimo oblikovanja kruha. Postavimo ga vsaj za pol ure na hladno.
 9. Obarvano in neobarvano testo razpolovimo, da dobimo štiri enako težke kose testa.
 10. Vsak del testa razvaljamo v pravokotnik, daljši stranici zavihamo čez testo, enako storimo še s krajšima stranicama in zavijemo v rulado, ki jo oblikujemo v gladko kroglico testa.
 11. Ko imamo pripravljene 4 kroglice testa jih zložimo v pekač dimenzij 12×12 cm, pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi eno uro.
 12.  Pečico segrejemo na 180° C.
 13. Vzhajani kruh premažemo z mlekom in ga prestavimo v pečico.
 14. Kruh pečemo 30-35 minut, na sredini in brez ventilacije.
 15. Če skorja kruha prehitro rjavi, jo lahko pokrijemo z alu folijo ali pa spustimo kruh na polico nižje, v spodnjo tretjino pečice.
 16. Pečen kruh pustimo odstati 5-10 miut, nato ga previdno vzamemo iz pekača.
Japonski mlečni kruh

Nasveti:

Japonski kruh lahko spečemo v različnih pekačih in v različnih oblikah. Če pečemo v steklenem ali kovinskem pekaču moramo čas peke prilagoti. V steklenem pekaču čas peke podaljšamo.

Če želimo kruh speči v pravokotnem pekaču za kruh (12 x 24 cm) moramo količino testa podovjiti.

Za lažjo odstranitev kruha iz pekača lahko dno pekača obložimo s papirjem za peko.

Poskusi še mlečni kruh s poprom in kremni pesto iz avokada, pinjol in bazilike.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi