Mochi kolač s pasijonko
Mochi kolač s pasijonko je kolač z zelo zabavno teksturo. Mehko in rahlo žvečljivo sredico obdaja hrustljava skorjica, ki jo lahko premažemo z okusnimi prelivi.
Mochi kolač pripravimo iz lepljive riževe moke, ki ustvari res posebno teksturo kolača. Riževo moko lahko dobimo v bolje založenih trgovinah ali v trgovinah z azijsko prehrano. Mochi kolač s pasijonko je le ena izmed okusnih kombinacij, ki jih lahko pripravimo. Za premaz kolača lahko izberemo poljubno sadje, ki se bo podalo k nežnemu okusu kolača.
Količina: 16 kock / Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 230 g riževe moke- glutinous rice flour; znamke Farm
- 1 žlička pecilnega praška
- ¼ žličke soli
- 2 veliki jajci
- 190 g sladkorja
- 45 g masla
- 200 ml kokosovega mleka iz konzerve
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
Priprava:
- Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač v velikosti 20 x 20 cm. Pekač premažemo z maslom.
- V skledi zmešamo riževo moko, pecilni prašek in sol. Pustimo ob strani.
- V mešalni skledi stepamo sladkor in jajca približno 4-5 minut, da dobimo svetlo in puhasto teksturo.
- K jajčni masi med mešanjem prilijemo stopljeno maslo.
- Ko je maslo umešano prilijemo še kokosovo mleko in vanilijev ekstrakt.
- Sedaj k jajčni masi primešamo suhe sestavine. Na hitro premešamo z lopatko nato dobro premešamo z ročnim mešalnikom. Dobiti moramo gladko in gosto maso, ki je še vedno tekoča.
- Maso vlijemo v pripravljen pekač.
- Kolač pečemo 45 minut, na sredini in brez ventilacije. Pečen kolač bo imel rjavo skorjico in rahlo razpokano površino. Pečenost preverimo tako, da s prstom nežno pritisnemo na sredino kolača in če biskvit skoči nazaj je kolač pečen. Pečenost lahko preverimo tudi z zabodom zobotrebca v sredino kolača. Če pride ven čist, je kolač pečen.
- Pečen kolač pustimo stati 15-30 minut, da se ohladi preden ga vzamemo iz pekača.
- Med hlajenjem kolača pripravimo pasijonkin preliv.
- V manjši lonec nažličkamo pulpo treh pasijonk. Pulpo pri nižjem zmernem ognju segrejemo in jo kuhamo 1-2 minut. Vmes nekajkrat premešamo. S tem postopkom lažje ločimo semena od sadnega mesa in sokov.*
- Segreto pulpo precedimo v skodelico in primešamo žlico mletega sladkorja. Preliva bo bolj malo ampak ravno prav, da z njim premažemo površino kolača.
Nasveti:
Mochi kolač hranimo v zaprti posodi in na hladnem do 2 dni.
Mochi lahko postrežemo hladnega ali rahlo pogretega.
* Pasijonkina semena so užitna in jih lahko vključite v preliv, saj dodajo prijeten hrustljav element.
Kislino pasijonke lahko ublažimo tudi z dodatkom mangovega pireja in posledično zmanjšamo tudi količino sladkorja v prelivu.
Poskusi še čokoladni mochi kolač in brazilski smoothie.
Dober tek!