Jabolčni piškoti s koruznimi kosmiči
Jabolčni piškoti s koruznimi kosmiči so mehki, hrustljavi, sočni in ravno prav sladki. Ja, vse to obljublja ta recept. Sem omenil, da so še brez glutena in jajc?
Jabolčni piškoti s koruznimi kosmiči so vsekakor drugačni piškoti kot sem jih vajen iz svoje mladosti. Čeprav nisem največji ljubitelj klasičnih hrustljavih piškotov, se težko uprem mehkim in polnjenim piškotom. Pri tem receptu sem poskušal piškote z mehko in sočno sredico nadgraditi s hrustljavo skorjico. Za sočno sredico so poskrbela okusna jabolka, za hrustljav ugriz pa koruzni kosmiči.
Količina: 25 piškotov / Čas priprave: 45 min / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine za jabolčne piškote:
- 210 g brezglutenske moke
- 40 g koruznega škroba
- ½ žličke sode bikarbone
- ½ žličke soli
- 1 žlička cimeta
- 1 žlička muškatnega oreščka
- 150 g sladkorja
- 2 jabolki (okoli 200 g)
- 140 g stopljenega masla
- 1 žlica mletih lanenih ali chia semen
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 80 g koruznih kosmičev
Postopek:
- V skodelico stresemo mleta lanena semena in dodamo 2 žlici vode. Pustimo, da se namočijo.
- Maslo stopimo in ga pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
- V mešalno skledo stresemo moko, koruzni škrob, sodo bikarbono, cimet, muškatni orešček in sladkor. Premešamo z metlico.
- Obe jabolki olupimo. Eno naribamo, drugo pa narežemo na manjše kocke ali palčke. Jabolka primešamo k moki. Mešamo kar z rokami, da so res vsa jabolka dobro prekrita z moko.
- Dodamo še stopljeno maslo, lanena semena in vanilijev ekstrakt. Dobro premešamo.
- Masa za piškote bo gosta in rahlo lepljiva. Iz nje oblikujemo 25 g kroglice, ki jih povaljamo v zdrobljenih koruznih kosmičih in nato z dlanjo sploščimo na 0,5 cm debeline.
- Pripravljene piškote zlagamo na papir za peko, ki ga postavimo v hladilnik ali v zamrzovalnik za 15- 20 minut. Vmes segrejemo pečico na 170 °C in pripravimo pekač za peko obložen s papirjem za peko.
- Ohlajene piškote prestavimo na pripravljen pladenj in jih pečemo 12 minut.
- Pečene piškote odstranimo iz pečice in jih pustimo par minut na pladnju preden jih prestavimo. Pečeni piškoti bodo mehki in imeli bodo rahlo rjavo obarvan rob.
Nasveti:
Piškoti so najboljši sveže pečeni, žal se hrustljavost po enem dnevu izgubi. To naj ne bo razlog, da jih ne pripravite saj nudijo veliko več kot samo “crunch”. Če jih ne zmažemo že prvi dan jih je najbolje hraniti v zaprti posodi in na hladnem. Pri receptu lahko uporabimo tudi navadno moko v enaki količini.
Poskusite še energijske ploščice z jabolki in “prekmursko” gibanico.
Dober tek!