Kremna juha s sladkim krompirjem in pečeno papriko
Kremna juha s sladkim krompirjem in pečeno papriko s svojim okusom prav dobro konkurira priljubljeni bučni juhi. Je odlična izbira, ko si zaželimo hiter in topel obrok. Super stoji kot samostojna jed z dodatkom testenin ali pečenih tortilj.
Kremna juha s sladkim krompirjem in pečeno papriko je prijetno sladka, pečena paprika ji da karakter, za ostrino pa poskrbi čili. Piko na i dodajo koruzni kosmiči. Tako je, ti so presenetljivo dobri kot dodatek k juham. Še en krožnik prosim!
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 40 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 2 rdeči papriki (srednje veliki)
- 1 čebula
- 3 žlice olivnega olja
- 1 korenje
- 400 g sladkega krompirja
- 1 ½ žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 žlica soli
- 1 žlička curry
- ½ žličke mletega čilija
- 1 lovorjev list
- 1 zelenjavna jušna kocka
- 1 l vode
- 100 g koruznih kosmičev
Postopek:
- Rdeči papriki očistimo, ju narežemo na četrtine in popečemo v ponvi.
- Korenje in sladki krompir olupimo ter ju narežemo na manjše kocke.
- V posodo dodamo olivno olje in na njem prepražimo nasekljano čebulo.
- Praženi čebuli dodamo narezano korenje in sladki krompir. Vse skupaj pražimo okoli 5 minut nato dodamo začimbe.
- Primešamo paradižnikov koncentrat, mleto papriko, curry, mleti čili, sol in lovorjev list. Pražimo še 3 minute.
- Nato dodamo pečene paprike, jušno kocko in vodo ter premešamo.
- Juho kuhamo okoli 20 minut oziroma toliko časa, da se sladki krompir in korenje v celoti skuhata.
- Kuhano juho spasiramo s paličnim mešalnikom do gladkega.
- Serviramo jo še toplo in čez potresemo koruzne kosmiče.
Nasveti:
Papriko in sladki krompir lahko spečemo tudi v pečici, tako bomo dobili še bolj polne okuse. Pečemo 30 minut pri 200 °C. Poleg juhe se odlično prileže žlica kisle smetane.
Poskusite še burger z rižem in sladkim krompirjem in juho s kokosovo kremo, sladkim krompirjem in porom.
Dober tek!