Burger z rižem in sladkim krompirjem bo prepričal še tako zahtevne goste. Odlična kombinacija kuhanega sladkega krompirja, riža Sant’ Andrea in sezamovih semen. Postrezite kot burger ali pa polpet s prilogo ali v solati.

Burger z rižem in sladkim krompirjem lahko pripravite tudi vnaprej in jih zamrznete. Ko sem jih postregel na pikniku so poželi veliko pohval. Imajo zelo fino začinjeno mešanico okusov in prijetno teksturo. Poskusite jih.

Sestavine za burger z rižem in sladkim krompirjem:

  • 150 g riža Sant’ Andrea
  • 400 g sladkega krompirja
  • 1 čebula
  • 5 žlic krušnih drobtin
  • 0,5 dl sojine omake
  • Žlička česna v prahu
  • Žlica gorčice
  • Šop peteršilja
  • Poper po okusu
  • 50 g sezamovih semen

Priprava:

  1. Riž skuhamo in odcedimo.
  2. Sladek krompir olupimo, narežemo na večje koščke in skuhamo do mehkega.
  3. Čebulo nasekljamo in prepražimo do zlato rumene barve.
  4. V večji skledi zmešamo vse sestavine razen sezama. Po okusu dodamo še nekaj soli.
  5. Oblikujemo štiri večje polpete in jih za pol ure postavimo v hladilnik.
  6. Vmes segrejemo pečico na 200 °C.
  7. Polpete vzamemo iz hladilnika in jih po celotni površini posipamo s sezamovimi semeni.
  8. Pekač obložimo s papirjem za peko in pečemo 45 minut pri 200 °C.
  9. Pečene polpete lahko sestavimo v burger ali jih postrežemo s poljubno prilogo.

Nasveti:

Poleg tega burgerja se odlično znajdeta domača BBQ omaka, ali majonezni preliv.

V kolikor jih boste zamrznili in shranili za kasneje, burgerje pripravite do točke, ko jih posujete s sezamom, nato pa jih zapakirajte v plastične vrečke in hranite v zamrzovalniku. Počakali vas bodo tudi kakšen mesec. Tako vas nenapovedani pikniki ne bodo ujeli nepripravljene.

Poskusite tudi tunin steak na žaru in domačo guacamole omako.

Dober tek!