Krhko pecivo z mandljevim nadevom
Krhko pecivo z mandljevim nadevom ima vse! Spomni nas na speculass piškote ampak različne teksture in izraziti okusi naredijo to pecivo res posebno in nepozabno.
Priprava za krhko pecivo z mandljevim nadevom je enostavna in zabavna. Testo in nadev se enostavno razvaljata in oblikujetaKrhko testo in mandljevo pasto lahko pripravimo dan ali dva pred peko in si tako še olajšamo pripravo.
V sodelovanju z Lidl Slovenija.
Količina: 16 rezin/ Čas priprave: 70 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za krhko testo:
- 100 g masla sobne temperature
- 100 g rjavega sladkorja
- 2 žlici mleka
- ½ žličke sode bikarbone
- ⅓ žličke soli
- 180 g moke
- 4 žličke mešanice začimb za medenjake
Mešanica začimb za medenjake:
- 1 žlica cimeta
- 1 žlička janeževe zvezde
- ¾ žličke belega popra
- ¾ žličke ingverja
- ½ žličke koriandra
- 1 žlička kardamoma
- ¼ žličke muškatnega oreščka
- ¼ žličke klinčkov
Sestavine za mandljevo pasto:
- 200 g mletih blanširanih mandljev
- 150 g sladkorja
- 1 jajce
- lupinica 1 limone
- 2 žlici limoninega soka
Sestavine za premaz:
- 15 g masla
- 1 jajce
- mandljevi lističi
Priprava krhkega testa:
- V skledo mešalnika damo 100 g masla sobne temperature, narezanega na manjše kose in 100 g rjavega sladkorja. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo 3-5 minut.
- Med stepanjem dodamo 2 žlici mleka, da dobimo zračno, kremasto teksturo masla.
- Sedaj dodamo suhe sestavine, ½ žličke sode bikarbone, 180 g moke, ⅓ žličke soli in 4 žličke mešanice začimb za medenjake.
- Mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo v testo. Če je testo drobljivo in se s težavo poveže in oblikuje, dodamo še malo mleka.
- Testo oblikujemo v ploščat pravokotnik, ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut ali le toliko časa, da pripravimo mandljevo pasto.
Priprava mandljeve paste:
- V skledo mešalnika stresemo 200 g mletih mandljev, 150 g sladkorja, jajce, limonino lupinico in 2 žlici limoninega soka.
- Zmešamo v gosto pasto. Mandljeva pasta bo rahlo lepljiva in mehkejša od krhkega testa, vendar mora držati obliko.
- Pustimo ob strani.
Priprava peciva:
- Pečico segrejemo na 190 °C in pripravimo pladenj za peko.
- V skodelici stopimo 15 g masla in ga pustimo ob strani.
- Na papir za peko položimo krhko testo.
- Testo razvaljamo na debelino 5 mm v obliko pravokotnika (35 x 20 cm). Če je potrebno, med valjanjem testo malo pomokamo.
- Razvaljano testo premažemo s stopljenim maslom.
- Sedaj razporedimo mandljevo pasto na sredino in vzdolž celotne dolžine testa. Mandljevo pasto z rokami ali žlico oblikujemo v dolg trak, širok približno 6 cm.
- Obe stranici testa zavihamo čez mandljev nadev.
- Zgladimo sredinski šiv testa in stisnemo skupaj še zgornje in spodnje stranice. Če testo med zavijanjem razpoka, ga zgladimo z mokrimi prsti.
- Zavito pecivo obrnemo naokoli, da je šiv na spodnji strani. Zgornjo plast testa premažemo z razžvrkljanim jajcem in čez posujemo mandljeve lističe.
- Pecivo s papirjem za peko prestavimo na pladenj in ga pečemo 25-30 minut pri 190 °C, na sredini in brez ventilacije.
- Pecivo ohladimo nato ga narežemo na poljubno debele rezine. Če jih režemo na 1,5-2 cm debeline dobimo 16 rezin.
Nasveti:
Pecivo hranimo v zaprti posodi. Z njim se lahko sladkamo kar teden dni.
Dober tek!