Sirovi prsti s skuto
Sirovi prsti s skuto so bili hit letošnjega dopusta. Skoraj vsako jutro smo se zapeljali do butične istrske pekarne, kjer smo jih kupovali. Gre za nekakšen hibrid med slaniki in sirovo štručko z dodatkom svežega sira – skute.
V tem receptu sem jih skušal poustvariti na pamet in mislim, da je rezultat več kot odličen. Testo je tako neverjetno mehko, tudi dan po peki so res puhaste in mehke. Skuta poskrbi za dodano svežino, ki jo lepo zaokroži zapečen sloj sira. Idealne so za malico.
V sodelovanju s Fala Slovenija.
Količina: 8 / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5
SESTAVINE ZA TESTO:
- 42 g svežega kvasa Fala
- 320 ml mleka
- 550 g moke
- 8 g soli
- 4 g sladkorja (1 žlička)
- 50 ml olja
- 100 g kisle smetane
- žlica kisa
- 50 ml mleka (za premaz)
SESTAVINE ZA NADEV:
- 120 g nepasirane skute
- 40 g parmezana
- 120 g sira čedar
Priprava:
- V skodelici zmešamo mlačno mleko s svežim kvasom in ga pustimo stati 5-10 minut.
- V skledo mešalnika presejemo moko. Začinimo s soljo in sladkorjem ter premešamo.
- Na sredini naredimo večjo vdolbino in vanjo vilijemo kvasec. Ob robovih dodamo še olje, kislo smetano in kis.
- S kljukastim nastavkom pričnemo mešati testo pri nižji hitrosti. Ko se sestavine povežejo v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo 5-7 minut.
- Gladko in rahlo lepljivo testo prestavimo v naoljeno skledo in ga pokrijemo s folijo za živila. Testo pustimo vzhajati 30-50 minut, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
- Pripravimo dva pekača pokrita s papirjem za peko.
- Vzhajano testo položimo na rahlo pomokano delovno površino in ga razdelimo na četrtine (250 g). Vsako četrtino razpolovimo, da dobimo 8 kosov testa (125 g).
- En kos testa razdelimo na četrtine in jih oblikujemo v podolgovate svaljke. Svaljke zložimo en ob drugega nato jih rahlo sploščimo z dlanjo in položimo na pekač pokrit s papirjem za peko. Prste odlagamo na pladenj s 3-4 cm razmikom.
- Prste pokrijemo s folijo za živila in jih pustimo vzhajati še 20 minut. Pečico segrejemo na 210 °C.
- Vmes pripravimo nadev, tako da skupaj zmešamo skuto in nariban parmezan. V ločeno skledo naribamo še sir čedar.
- Vzhajane prste premažemo z mlekom, čez nadrobimo skutin nadev in pokrijemo z naribanim čedar sirom.
- Prste pečemo 10 minut pri 210 °C z vklopljeno ventilacijo nato dvignemo temperaturo na 230 °C in pečemo še 3-5 minut.
- Prsti so najbolj slastni prvi dan, lahko jih hranimo 3 dni v zaprti posodi.
NASVETI:
V mešanico za testo lahko za dodaten okus vključite tudi odlično Fala kislo testo.
Siri, ki preverjeno dobro delujejo poleg čedarja so gauda, ementalec, mocarela in Tolminec.
Dober tek!