Hačapuri

Hačapuri je gruzijska jed iz kvašenega testa, obložena z mešanico mladih sirov. Pogosto ji dodamo tudi rumenjak. Postrežemo ga kot prilogo k zelenjavnim ali mesnim jedem.

Hačapuri s svojim simpatičnim izgledom navduši prav vsakogar. Prijetno mehko in bogato testo obložimo z mešanico mocarele, feta sira in mladega zrnatega sira. V kolikor želimo, lahko s sirom napolnimo tudi rob testa.

V sodelovanju s Fala Slonček.

Količina: 6 kosov / Čas priprave: 60 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 500 g moke
  • 300 g mlačne vode
  • pol zavoja svežega kvasa Fala (21 g)
  • 15 g kislega testa Fala (opcijsko)
  • 2 žlici olivnega olja
  • 8 g soli

Sestavine za nadev:

  • 300 g ribane mozzarele
  • 150 g feta sira
  • 100 g svežega zrnatega sira

Priprava testa:

  1. V skledo mešalnika stresemo moko, prilijemo mlačno vodo, dodamo sveži kvas, kislo testo, olivno olje in sol.
  2. Uporabimo kljukasti nastavek in gnetemo testo 10 minut pri višji hitrosti.
  3. Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v čisto naoljeno skledo. Pokrijemo in pustimo vzhajati testo 40-60 minut, oziroma toliko, da se volumen testa podvoji.
  4. Vzhajano testo pretlačimo in razdelimo na 6 enakih delov (težkih približno 150 g)
  5. Kose testa oblikujemo v gladke krogle in jih pokrijemo s folijo za živila.
  6. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo v krog (20-24 cm). Približno 2 cm od roba testa potresemo sirov nadev okoli celotnega kroga. Robove testa zavihamo čez nadev in jih dobro pritisnemo ob testo. Istočasno oblikujemo krog v podolgovat čoln in dobro stisnemo skupaj šive testa.
  7. Oblikovan khachapuri prestavimo na pladenj obložen s papirjem za peko in ga do konca nadevamo. Pokrijemo ga s folijo za živila in pustimo vzhajati 15-20 minut
  8. Pečico segrejemo na 200 °C.
  9. Robove testa vzhajanega khachapuri-ja premažemo z razžvrkljanim jajcem in ga postavimo v ogreto pečico.
  10. Pečemo ga 20-25 minut. Na sredino sirovega nadeva položimo rumenjak in nadaljujemo peko še 2-3 minuti.
  11. Pečen khachapuri premažemo z maslom in postrežemo.

Nasveti:

Kislo testo Fala doda prijeten in bogat okus k pečenemu testu. Tudi skorjica se lepše zapeče. V kolikor želimo lahko testo pustimo vzhajati čez noč v hladilniku.

Poskusi tudi Kare pan – japonski curry kruh ali presno različico pad thaia.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi