Hačapuri
Hačapuri je gruzijska jed iz kvašenega testa, obložena z mešanico mladih sirov. Pogosto ji dodamo tudi rumenjak. Postrežemo ga kot prilogo k zelenjavnim ali mesnim jedem.
Hačapuri s svojim simpatičnim izgledom navduši prav vsakogar. Prijetno mehko in bogato testo obložimo z mešanico mocarele, feta sira in mladega zrnatega sira. V kolikor želimo, lahko s sirom napolnimo tudi rob testa.
V sodelovanju s Fala Slonček.
Količina: 6 kosov / Čas priprave: 60 minut + čas vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 500 g moke
- 300 g mlačne vode
- pol zavoja svežega kvasa Fala (21 g)
- 15 g kislega testa Fala (opcijsko)
- 2 žlici olivnega olja
- 8 g soli
Sestavine za nadev:
- 300 g ribane mozzarele
- 150 g feta sira
- 100 g svežega zrnatega sira
Priprava testa:
- V skledo mešalnika stresemo moko, prilijemo mlačno vodo, dodamo sveži kvas, kislo testo, olivno olje in sol.
- Uporabimo kljukasti nastavek in gnetemo testo 10 minut pri višji hitrosti.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga prestavimo v čisto naoljeno skledo. Pokrijemo in pustimo vzhajati testo 40-60 minut, oziroma toliko, da se volumen testa podvoji.
- Vzhajano testo pretlačimo in razdelimo na 6 enakih delov (težkih približno 150 g)
- Kose testa oblikujemo v gladke krogle in jih pokrijemo s folijo za živila.
- Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo v krog (20-24 cm). Približno 2 cm od roba testa potresemo sirov nadev okoli celotnega kroga. Robove testa zavihamo čez nadev in jih dobro pritisnemo ob testo. Istočasno oblikujemo krog v podolgovat čoln in dobro stisnemo skupaj šive testa.
- Oblikovan khachapuri prestavimo na pladenj obložen s papirjem za peko in ga do konca nadevamo. Pokrijemo ga s folijo za živila in pustimo vzhajati 15-20 minut
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Robove testa vzhajanega khachapuri-ja premažemo z razžvrkljanim jajcem in ga postavimo v ogreto pečico.
- Pečemo ga 20-25 minut. Na sredino sirovega nadeva položimo rumenjak in nadaljujemo peko še 2-3 minuti.
- Pečen khachapuri premažemo z maslom in postrežemo.
Nasveti:
Kislo testo Fala doda prijeten in bogat okus k pečenemu testu. Tudi skorjica se lepše zapeče. V kolikor želimo lahko testo pustimo vzhajati čez noč v hladilniku.
Poskusi tudi Kare pan – japonski curry kruh ali presno različico pad thaia.
Dober tek!