Ploski kruh s sirom in hrustljavim dnom
Ploski kruh s sirom in hrustljavim dnom vas bo očaral s svojo mehko in puhasto teksturo in neverjetno hrustljavo zapečenim dnom testa. Slednjega dobimo tako, da testo za ploski kruh postavimo v dobro segret in naoljen pekač, nato pa vse skupaj zapečemo v pečici.
Ploski kruh s sirom lahko obložimo s poljubnimi nadevi. Jaz sem uporabil suhe paradižnike, svežo baziliko in olive, lahko pa dodate tudi pršut, slanino, hummus ipd. Tudi osnovna različica s sirom je zelo okusna priloga.
V sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 8 kosov / Čas priprave: 30 minut + 60 minut vzhajanja / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 300 g moke
- 190 ml mlačnega mleka
- 5 g suhega kvasa
- 15 g sladkorja
- pol žličke soli
- 15 g masla sobne temperature
Sestavine za nadev:
- 2 žlici olivnega olja
- 80 g ribane mocarele
- 80 g ribanega čedarja
Priprava:
- Moko, suh kvas, sladkor in sol stresemo v posodo mešalnika. Pričnemo gnesti in, ko se testo sprime v kepo dodamo maslo sobne temperature in ga vgnetemo v testo. Gnetemo še 5 minut.
- Testo oblikujemo v kroglo in ga postavimo v posodo. Pokrijemo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi približno eno uro, oziroma toliko časa, da se volumen testa podvoji.
- Pečico segrejemo na 200 °C, vzamemo pekač premera 28 cm (lahko uporabimo tudi pladenj iz pečice) in ga naoljimo z dvema žlicama olivnega olja. Naoljen pekač postavimo v pečico za približno 10 minut, da se dobro segreje.
- Vmes pripravimo testo. Razvlečemo ga v obliko kroga in zgornjo plast premažemo s še nekaj olivnega olja.
- Pekač previdno odstranimo iz pečice in vanj prestavimo testo. Nato dodamo še mešanisi ribanih sirov in prestavimo v pečico za približno 15 minut.
- Ko je ploski kruh pečen ga postrežemo s poljubnimi nadevi. Jaz sem dodal nasekljane suhe paradižnike, liste sveže bazilike in olive,
Nasveti:
V kolikor vam čas dopušča predlagam, da testo vzhajate v hladilniku čez noč. Pred peko ga le postavite na sobno temperaturo za dobre pol ure, da se segreje. Tako pripravljen ploski kruh bo imel še bolj poln okus.
Poskusite tudi kare pan – japonski curry kruh.
Dober tek!