Khachapuri z jajčevci in skuto
Khachapuri z jajčevci in skuto je moja zelenjavna reinterpretacija slavne gruzijske jedi, ki navduši s kontrasti – hrustljavo testo, mehko sredico in bogat, poln okus pečenih jajčevcev s skuto, zelišči in sirom. Če še ne poznaš khachapurija, si predstavljaj čolniček iz testa, ki v sredini skriva topel, zapečen nadev, po želji še z rumenjakom, ki se razlije kot popolna pika na i.

To je jed, ki jo pripraviš, ko imaš čas, voljo in željo po domačem udobju na krožniku. Primerna je za brunch, večerjo s prijatelji ali samo tiste dni, ko ti paše nekaj konkretnega in hkrati malo drugačnega. Priprava ni težka, zahteva pa nekaj potrpežljivosti – a verjemi, vsak grižljaj je vreden truda.
Vsebina je nastala v sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 6 khachapuri-jev / Čas priprave: 4 ure (skupaj z vzhajanjem) / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 500 g moke
- 7 g suhega kvasa
- 300 ml vode
- 10 g soli
- žlica olivnega olja
Sestavine za nadev:
- 2 jajčevca (1- 0,80 kg)
- 2-3 žlice olivnega olja
- sol in poper
- 100 g skute, 10 %
- 70 g parmezana, nariban
- 3 stroki česna, nariban
- ¼ žličke soli
- ¼ žličke popra
- šop peteršilja, sesekljan
- šop bazilike, sesekljan
- jajce
- rumenjak
- 200 g zrnatega sira
- svež čili, sesekljan
- 2 mladi čebuli, zeleni del
- 6 rumenjakov (opcijsko)

Priprava testa:
- V skledo mešalnika stresemo 300 g moke, suhi kvas in 300 ml vode. Dobro premešamo, da dobimo gladko in precej gosto tekoče testo. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo testo vzhajati 90-120 minut.
- Nato dodamo 200 g moke, sol in olivno olje. Uporabimo kljukasti nastavek in gnetemo dobrih 10 minut. Končno testo mora biti gladko in elastično.
- Testo oblikujemo v gladko kepo in ga pustimo vzhajati 60 minut. Vmes pa pripravimo nadev iz jajčevcev.
- Vzhajano testo pretlačimo in razdelimo na 6 enakih kosov (130-140 g). Kroglice testa pokrijemo. .
Priprava nadeva:
- Pečico segrejemo na 220 °C in pokrijemo pladenj s papirjem za peko.
- Jajčevce narežemo 3-4 cm velike kose, prelijemo jih z olivnim oljem ter začinimo z dobrim ščepom soli in popra. Jajčevce prestavimo na pladenj in jih pečemo 25-30 minut.
- Še tople jajčevce z nožem sesekljamo na drobne koščke, prestavimo jih v skledo nato jih v hladilniku popolnoma ohladimo.
- Med hladne jajčevce primešamo skuto, parmezan, česen, baziliko, peteršilj, sol in poper. Poskusimo, če je dovolj začinjeno nato primešamo še jajce in rumenjak.
Oblikovanje in peka khachapuri-jev:
- V pečico položimo pladenj in jo segrejemo na 220 °C stopinj.
- Kroglico testa na rahlo pomokani površini razvaljamo v podolgovato ovalno obliko. Testo razvaljamo na tanko, 2-3 mm debeline.
- Daljše stranice testa trikrat zavijemo, da dobimo debelejši rob. Na obeh koncih stik robov močno stisnemo skupaj nato jih še zavijemo, da se med peko ne odprejo. Na koncu moramo dobiti obliko ovalnega čolnička.
- Na papir za peko položimo 3 oblikovane khachapuri-je, med njimi naj bo nekaj centimetrov razmaka.
- Vsak khachapuri napolnimo s 3-4 žlicami nadeva, ki ga enakomerno razmažemo vse do robov. Robove testa premažemo s stopljenim maslom in pustimo vzhajati 20-30 minut.
- Vroč pladenj vzamemo iz pečice in nanj previdno prestavimo khachapuri-je skupaj s papirjem za peko.
- Pečemo jih 15 minut nato na sredini nadeva naredimo vdolbinico in vanjo položimo rumenjak. Pečemo še 2 minut nato jih vzamemo iz pečice.
- Na vroč khachapuri dodamo žlico zrnatega sira in po nadevu potresemo drobno sesekljan čili in zeleni del mlade čebule.
- Postrežemo vroče.
- Dober tek!

Nasveti:
- Zameseno testo lahko vzhajamo tudi čez noč v hladilniku. Če ga vzhajamo čez noč, lahko uporabimo manjšo količino kvasa (4 g). Naslednji dan razdelimo testo na kroglice in jih pustimo vzhajati toliko časa, da se testo segreje na sobno temperaturo.
- Pečene khachapuri-je lahko hranimo v hladilniku 2 dni, dobro zavite v alu folijo. Pogrejemo jih v pečici na 200 °C.
Naročnik vsebine Riess gmbh






