Polentina pita z lečo in paradižnikom je v osnovi quiche, kjer v krhko testo dodamo instant polento, nadev pripravimo pa s skrbnim izborom rjave leče, vloženih suhih paradižnikov in ostale zelenjave. Obljubim vam, da vam jo boste pripravili večkrat, saj je nadev prilagodljiv in lahko preprosto uporabite sestavine, ki vas že malce preveč časa čakajo v hladilniku.

Polentina pita z lečo in paradižnikom je uravnotežena jed, ki bo nahranila 4 lačne osebe. Pripravite jo lahko tudi za kakšen dan vnaprej in jo preprosto shranite v hladilniku.

Količina: 8 kosov / Čas priprave: 120 minut / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za krhko testo:

  • 140 g moke
  • 80 g polente
  • 120 g ohlajenega masla
  • 50-60 ml hladne vode
  • Pol žličke soli

Postopek za krhko testo:

  1. V multipraktik stresemo moko, polento, sol in na kocke narezano maslo.
  2. Med mešanjem postopoma dodajamo vodo. Dobiti moramo drobtinasto teksturo. Testo  oblikujemo v ploščat krog, ga zavijemo v celofan in pospravimo na hladno za 30 minut.
  3. Sedaj segrejemo pečico na 180 °C in pripravimo model za pite premera 22-24 cm.
  4.  Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo na debelino 5 mm in premer, ki je večji od našega modela za pito (23 cm). Testo z valjem preložimo čez model, nato testo s prsti pritisnemo ob model, da ga lepo oblikujemo in se znebimo odvečnih robov.
  5.  Ohlajeno testo prešpikamo z vilicami, nanj položimo papir za peko in ga obtežimo s suhim fižolom ali keramičnimi kroglicami. Testo pečemo 12-15 minut, nato odstranimo fižol / kroglice in nadaljujemo peko še 12-15 minut. Testo mora dobiti zlato rjavo barvo.

Sestavine za nadev z lečo:

  • 60 g rjave leče
  • 3 jajca
  • 100 ml mleka
  • 150 g kisle smetane
  • 50 g pora
  • 100 g mlade špinače
  • 50 g vloženih suhih paradižnikov
  • 1 žlička bazilike
  • 1 žlička rožmarina
  • ½  žličke soli
  • 50 g feta sira

Postopek za nadev:

  1. V lonec vrele vode stresemo oprano lečo in jo kuhamo 10-15 minut.
  2. V večji skledi rahlo stepamo jajca. Primešamo mleko in kislo smetano.  Mešanico začinimo in solimo. Če imamo na voljo dodamo sveža zelišča.
  3. V loncu zavremo vodo in v njej blanširamo špinačo 2-3 minute. Špinačo odcedimo in nasekljamo.
  4. Por očistimo in narežemo na tanke kolobarje.
  5. Paradižnike odcedimo in na drobno narežemo.
  6. V ponev dodamo suhe paradižnike in narezan por. Pražimo 3-5 minut, nato primešamo lečo in špinačo. Pustimo na ognju še minuto in odstavimo.
  7. Zelenjavo in lečo stresemo k smetanovi mešanici in dobro premešamo.
  8. Vse skupaj vlijemo v pekač s pečenim pitinim testom.
  9. Pito pečemo pri enakih stopinjah kot testo, torej 180°C. Iz pečice jo vzamemo po 40 – 50  minutah peke.
  10. Pečeno pito pustimo prvih 10 minut hladiti v modelu, nato jo odstranimo iz pekača in razrežemo. Za piko na i po vrhu posujemo nadrobljen feta sir.

Polentina pita z lečo in paradižnikom (quiche)

Nasveti:

Za nadev lahko uporabite različno zelenjavo in meso. Osnovni jajčni preliv pripravite kot je zapisano v receptu, notri pa dodajte poljubne sestavine. Popečena piščančja prsa, koščki lososa, češnjevi paradižniki, brokoli …

Krhko testo lahko pripravimo tudi s polnozrnato ali recimo pirino moko.

Poskusite tudi špargljevo pito s porom in šampinjoni ali presno figovo pito s temno čokolado.

Dober tek!