Pečeni polentini kroketi z rdečo papriko

Pečeni polentini kroketi z rdečo papriko

Pečeni polentini kroketi z rdečo papriko odlično popestrijo naš jedilnik. Rdeča paprika in kajenski poper pikantno začinita polento, ki včasih rabi močne okuse. Pečene polentine krokete lahko postrežemo kot prilogo ali kot glavno jed.

Pečeni polentini kroketi z rdečo papriko

Pečeni polentini kroketi z rdečo papriko so hrustljavi grižljaji s polnim okusom, ki ne potrebujejo priloge, da v njih uživamo. Kroketi so bogati s papriko, ki poleg okusa poskrbi tudi za njihovo rahlo drobljivost. Vendar brez skrbi, vsako drobtino boste z užitkom zmazali. Najraje jih postrežem z rukolo in poširanim jajcem. Njam!

Recept je nastal v sodelovanju z Zlatim poljem.

Količina: 8-10 kroketov / Čas priprave: 80 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 3 žlice olivnega olja
  • ½ čebule
  • 1 strok česna
  • 250 g rdeče paprike
  • 100 ml belega vina
  • 150 g polente
  • 300 ml vroče vode
  • 1 žlička soli
  • ⅓  žličke kajenskega popra

Priprava:

  1. V ponvi na zmernem ognju segrejemo 2 žlici olivnega olja.
  2. Nato v ponev dodamo sesekljano čebulo, česen in na drobne kocke narezano papriko.
  3. Vse skupaj pražimo na zmernem ognju 5-7 minut.
  4. Sedaj prilijemo vino, premešamo in kuhljamo toliko časa, da se vino zreducira.
  5. Nato zmanjšamo ogenj in v ponev stresemo polento ter premešamo.
  6. Sedaj prilijemo vročo vodo ter kuhamo in mešamo 5 minut.
  7. Vmes polento začinimo s soljo in kajenskim poprom.
  8. Kuhano polento prestavimo v pladenj obložen s papirjem za peko in jo zgladimo. Pri tem pazimo, da obdržimo 2 cm višine.
  9. Pladenj pokrijemo s folijo in ga prestavimo v hladilnik za 40 minut, da se polenta ohladi in strdi.
  10. Ohlajeno polento vzamemo iz pladnja in jo narežemo na poljubno velike krokete.
  11. Sedaj segrejemo pečico na 180 °C in v ponvi segrejemo 1 žlico olivnega olja.
  12. Na segretem olju prepražimo narezane polentine krokete. Polentine krokete pražimo 3-4 minute, da dobijo zlato rjavo skorjico. Vmes jih enkrat obrnemo.
  13. Nato jih prestavimo na pladenj in v ogreto pečico ter jih pečemo še 10 minut.
  14. Postrežemo jih kot prilogo poleg mesnih in zelenjavnih jedi. Kroketi se dobro znajdejo v družbi poširanega jajca in rukole.
Pečeni polentini kroketi z rdečo papriko

Nasveti:

Včasih kakšne polente vpijejo več vode kot druge, tako da se lahko količina vode za kuhanje polente poveča.

Za lažje praženje polentinih kroketov uporabimo teflonsko ponev in malo olja.

Poskusi še pečeno polento s tremi siri in jurčkove hlebčke s tahinijem.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi