Brioš, brioš, brioš!  Kdo se lahko upre mehkemu kruhu, ki v sebi skriva bogato količino masla. Jaz ne, pa mislim, da tudi ti ne!

Brioš izvira iz Francije in je pripravljeno iz obogatenega kvašenega testa, ki ga pustimo dlje časa vzhajati/ fermentirati. Testo vsebuje kar nekaj jajc in masla, ki pripomoreta k bogatemu maslenemu okusu in mehki sredici. Ta se prijetno drobi in v ustih stopi.

Brioš je nepozaben sveže pečen, ko je še rahlo topel in mehek kot oblak. A najboljša lastnost brioša je njegova življenska doba, saj zdrži skoraj teden dni. Takrat ga malo osvežimo tako da ga popečemo v namaščeni ponvi ali v toasterju. Meni je najljubši pomočen v mešanico razžvrkljanih jajc in paradižnikovega pireja, postreženega skupaj s parmezanom, rukolo in svežim paradižnikom.

V sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 20 rezin / Čas priprave: 45 minut + ure vzhajanja / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine:

  • 20 g svežega kvasa
  • 70 ml mleka
  • 500 g moke
  • 60 g sladkorja
  • 8 g soli
  • 5 jajc M velikosti
  • 300 g masla

Priprava:

  1. V manjšo skodelico vlijemo mlačno mleko in nadrobimo svež kvas. Dobro premešamo in pustimo ob strani.
  2. V skledo mešalnika stresemo moko, sladkor, sol in premešamo.
  3. K moki vlijemo jajca in kvasni nastavek.
  4. Za mešanje testa uporabimo kljukasti nastavek. Testo mešamo pri nižji hitrosti 5 minut, nato povečamo hitrost in mešamo še 5-7 minut.
  5. Sedaj postopoma dodajamo maslo sobne temperature. Ko dodamo del masla, mešamo toliko časa, da se v celoti vmeša v testo preden dodamo nov kos masla.
  6. Ko je maslo v celoti umešano in testo odstopa od stranic posode, prenehamo z mešanjem.
  7. Testo prestavimo v naoljeno skledo in jo pokrijemo s folijo.
  8. Testo pustimo vzhajati 60-90 minut v toplem delu kuhinje. Volumen testa se mora v tem času podvojiti.
  9. Vzhajano testo pretlačimo in ga oblikujemo v gladko kepo. Testo vrnemo v skledo, ga pokrijemo in prestavimo v hladilnik za vsaj eno uro ali čez noč.
  10. Pripravimo 2 pravokotna pekača v velikosti 20×12 cm.
  11. Ohlajeno testo oblikujemo v 70 g kroglice. Testo za lažje oblikovanje rahlo pomokamo.
  12. Kroglice testa zložimo v pekača in jih premažemo z rumenjakom.
  13. Pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati 90 minut.
  14. Pečico segrejemo na 200° C in pred peko testo še enkrat premažemo z jajcem.
  15. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečeno 15 minut.
  16. Nato zmanjšamo temperaturo na 185° C in pečemo še 25 minut.

Brioš

Brioš

Nasveti:

Za brioš uporabimo moko primerno za kruh, ki ima več beljakovin.

Za boljši okus pustimo brioš vzhajati čez noč v hladilniku.

Brioš hranimo v posodi za kruh na sobni temperaturi 3-4 dni. Če ga hranimo dlje ga zavijemo v folijo za živila ali plastično vrečko in prestavimo v hladilnik.

Poskusi še brioš pito s sladkimi jagodami in japonski mlečni kruh.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje