Brioš
Brioš, brioš, brioš! Kdo se lahko upre mehkemu kruhu, ki v sebi skriva bogato količino masla. Jaz ne, pa mislim, da tudi ti ne!
Brioš izvira iz Francije in je pripravljeno iz obogatenega kvašenega testa, ki ga pustimo dlje časa vzhajati/ fermentirati. Testo vsebuje kar nekaj jajc in masla, ki pripomoreta k bogatemu maslenemu okusu in mehki sredici. Ta se prijetno drobi in v ustih stopi.
Brioš je nepozaben sveže pečen, ko je še rahlo topel in mehek kot oblak. A najboljša lastnost brioša je njegova življenska doba, saj zdrži skoraj teden dni. Takrat ga malo osvežimo tako da ga popečemo v namaščeni ponvi ali v toasterju. Meni je najljubši pomočen v mešanico razžvrkljanih jajc in paradižnikovega pireja, postreženega skupaj s parmezanom, rukolo in svežim paradižnikom.
V sodelovanju z Lidlom Slovenija.
Količina: 20 rezin / Čas priprave: 45 minut + ure vzhajanja / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine:
- 20 g svežega kvasa
- 70 ml mleka
- 500 g moke
- 60 g sladkorja
- 8 g soli
- 5 jajc M velikosti
- 300 g masla
Priprava:
- V manjšo skodelico vlijemo mlačno mleko in nadrobimo svež kvas. Dobro premešamo in pustimo ob strani.
- V skledo mešalnika stresemo moko, sladkor, sol in premešamo.
- K moki vlijemo jajca in kvasni nastavek.
- Za mešanje testa uporabimo kljukasti nastavek. Testo mešamo pri nižji hitrosti 5 minut, nato povečamo hitrost in mešamo še 5-7 minut.
- Sedaj postopoma dodajamo maslo sobne temperature. Ko dodamo del masla, mešamo toliko časa, da se v celoti vmeša v testo preden dodamo nov kos masla.
- Ko je maslo v celoti umešano in testo odstopa od stranic posode, prenehamo z mešanjem.
- Testo prestavimo v naoljeno skledo in jo pokrijemo s folijo.
- Testo pustimo vzhajati 60-90 minut v toplem delu kuhinje. Volumen testa se mora v tem času podvojiti.
- Vzhajano testo pretlačimo in ga oblikujemo v gladko kepo. Testo vrnemo v skledo, ga pokrijemo in prestavimo v hladilnik za vsaj eno uro ali čez noč.
- Pripravimo 2 pravokotna pekača v velikosti 20×12 cm.
- Ohlajeno testo oblikujemo v 70 g kroglice. Testo za lažje oblikovanje rahlo pomokamo.
- Kroglice testa zložimo v pekača in jih premažemo z rumenjakom.
- Pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati 90 minut.
- Pečico segrejemo na 200° C in pred peko testo še enkrat premažemo z jajcem.
- Pekač postavimo v ogreto pečico in pečeno 15 minut.
- Nato zmanjšamo temperaturo na 185° C in pečemo še 25 minut.
Nasveti:
Za brioš uporabimo moko primerno za kruh, ki ima več beljakovin.
Za boljši okus pustimo brioš vzhajati čez noč v hladilniku.
Brioš hranimo v posodi za kruh na sobni temperaturi 3-4 dni. Če ga hranimo dlje ga zavijemo v folijo za živila ali plastično vrečko in prestavimo v hladilnik.
Poskusi še brioš pito s sladkimi jagodami in japonski mlečni kruh.
Dober tek!