Brioš

Brioš

Brioš, brioš, brioš!  Kdo se lahko upre mehkemu kruhu, ki v sebi skriva bogato količino masla. Jaz ne, pa mislim, da tudi ti ne!

Brioš

Brioš izvira iz Francije in je pripravljeno iz obogatenega kvašenega testa, ki ga pustimo dlje časa vzhajati/ fermentirati. Testo vsebuje kar nekaj jajc in masla, ki pripomoreta k bogatemu maslenemu okusu in mehki sredici. Ta se prijetno drobi in v ustih stopi.

Brioš je nepozaben sveže pečen, ko je še rahlo topel in mehek kot oblak. A najboljša lastnost brioša je njegova življenska doba, saj zdrži skoraj teden dni. Takrat ga malo osvežimo tako da ga popečemo v namaščeni ponvi ali v toasterju. Meni je najljubši pomočen v mešanico razžvrkljanih jajc in paradižnikovega pireja, postreženega skupaj s parmezanom, rukolo in svežim paradižnikom.

V sodelovanju z Lidlom Slovenija.

Količina: 20 rezin / Čas priprave: 45 minut + ure vzhajanja / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine:

  • 20 g svežega kvasa
  • 70 ml mleka
  • 500 g moke
  • 60 g sladkorja
  • 8 g soli
  • 5 jajc M velikosti
  • 300 g masla

Priprava:

  1. V manjšo skodelico vlijemo mlačno mleko in nadrobimo svež kvas. Dobro premešamo in pustimo ob strani.
  2. V skledo mešalnika stresemo moko, sladkor, sol in premešamo.
  3. K moki vlijemo jajca in kvasni nastavek.
  4. Za mešanje testa uporabimo kljukasti nastavek. Testo mešamo pri nižji hitrosti 5 minut, nato povečamo hitrost in mešamo še 5-7 minut.
  5. Sedaj postopoma dodajamo maslo sobne temperature. Ko dodamo del masla, mešamo toliko časa, da se v celoti vmeša v testo preden dodamo nov kos masla.
  6. Ko je maslo v celoti umešano in testo odstopa od stranic posode, prenehamo z mešanjem.
  7. Testo prestavimo v naoljeno skledo in jo pokrijemo s folijo.
  8. Testo pustimo vzhajati 60-90 minut v toplem delu kuhinje. Volumen testa se mora v tem času podvojiti.
  9. Vzhajano testo pretlačimo in ga oblikujemo v gladko kepo. Testo vrnemo v skledo, ga pokrijemo in prestavimo v hladilnik za vsaj eno uro ali čez noč.
  10. Pripravimo 2 pravokotna pekača v velikosti 20×12 cm.
  11. Ohlajeno testo oblikujemo v 70 g kroglice. Testo za lažje oblikovanje rahlo pomokamo.
  12. Kroglice testa zložimo v pekača in jih premažemo z rumenjakom.
  13. Pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati 90 minut.
  14. Pečico segrejemo na 200° C in pred peko testo še enkrat premažemo z jajcem.
  15. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečeno 15 minut.
  16. Nato zmanjšamo temperaturo na 185° C in pečemo še 25 minut.
Brioš
Brioš

Nasveti:

Za brioš uporabimo moko primerno za kruh, ki ima več beljakovin.

Za boljši okus pustimo brioš vzhajati čez noč v hladilniku.

Brioš hranimo v posodi za kruh na sobni temperaturi 3-4 dni. Če ga hranimo dlje ga zavijemo v folijo za živila ali plastično vrečko in prestavimo v hladilnik.

Poskusi še brioš pito s sladkimi jagodami in japonski mlečni kruh.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi