Pečen losos s kremnim porom bo odlično popestril tedenska kosila. Večino kuhanja opravi pečica tako, da je jed res hitro in enostano pripravljena.

Pečen losos s kremnim porom je jed, ki nam dostavi hrustljavo pikanten krompir, kremno sladek por in sočen file lososa. Delno pokuhan krompir se v pečici hitreje in bolj hrustljavo zapeče. Losos je vedno hvaležen kos proteina, ki se hitro pripravi in ga težko prepečemo. Por podpre noto čebule, ki ne prevlada njegove prijetne sladkobe. Kapre in limona dodajo svežino in naredijo jed še bolj lahkotno.

Količina: 2 porciji / Čas priprave: 45 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Pečen losos s kremnim porom in krompirjem
Pečen losos s kremnim porom in krompirjem

Sestavine:

  • 500 g krompirja za pečenje
  • 2 fileja lososa (400 g)
  • En por
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • Žlička kurkume
  • ½ žličke muškatnega oreščka
  • 1/2 žličke popra
  • Žlička soli
  • Žlica kaper
  • Žlica limonine lupinice
  • 120 ml smetane za kuhanje

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C.
  2. Krompir narežemo na večje kose.
  3. V lonec vlijemo vodo, dodamo krompir, segrejemo do vretja in kuhamo 5-6 minut.
  4. Vmes drobno nasekljamo česen in por narežemo na tanke kolobarje.
  5. Krompir odcedimo in ga pustimo, da se v sopari posuši.
  6. V manjši skledi zmešamo 2 žlici olivnega olja, žličko kurkume,  ½ žličke muškatnega oreščka, žličko popra in žličko soli.
  7. Olje z začimbami prelijemo čez krompir in premešamo.
  8. Prestavimo na pekač in pečemo 20 minut pri 200 °C, vmes enkrat premešamo.
  9. Medtem, ko se krompir peče, pripravimo kremni por. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo por in česen. Pražimo le toliko, da por uveni in česen zadiši.
  10. K poru dodamo drobno nasekljane kapre, žlico limonine lupinice in prelijemo s smetano za kuhanje. Premešamo, segrejemo do vretja in odstavimo.
  11. Krompir odstranimo iz pečice, vklopimo žar funkcijo in nastavimo temperaturo na 220 °C.
  12. Čez krompir prelijemo porovo omako in premešamo.
  13. Na krompir položmo fileje lososa in prestavimo nazaj v pečico. Pečemo z vklopljenim žarom približno 8 minut na 220 °C.
  14. Postrežemo s prilogo sveže zelene solate.

Nasveti:

Krompir s porom je odlična priloga poleg katerega koli proteina.

Poskusi še piščančja stegna s češnjevimi paradižniki in indijski masleni piščanec.

Dober tek!

Tvoja ocena šteje