Čili con veggie s temnim pivom

Čili con veggie s temnim pivom

Čili con veggie s temnim pivom je zelenjavna različica čilija con carne z dodatkom temnega piva. Bogato začinjena jed na žlico, ki dvigne temperaturo in vzdušje za mizo.

Čili con veggie s temnim pivom

Čili con veggie s temnim pivom že z imenom opiše skoraj vse dobrote, ki se skrivajo v tej pikantni jedi. Odlična jed za zimski ali poletni meni, ob kateri še prileže kos dobrega domačega kruha. V tem receptu smo meso nadomestili s s sojinimi koščki, če nam pa bolj diši mesni čili pa uporabimo mleto meso.

Količina: 4 osebe / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine:

  • 1 žlica olivnega olja
  • Ena velika čebula
  • En srednje velik por
  • 2 stroka česna
  • 1 svež čili
  • 1 žlica mlete kumine
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 1 žlica mlete dimljene paprike
  • 1 žlica posušenega origana
  • 400 g paradižnikovih pelatov
  • 0,33 l poljubnega temnega craft piva
  • Pol litra zelenjavne jušne osnove
  • 120 g sojinih koščkov
  • 400 g kuhanega rjavega fižola
  • 200 g sladke koruze v zrnju
  • Sol po okusu

Priprava:

  1. Očistimo in na drobno nasekljamo čebulo, česen, por in čili.
  2. V večji lonec dodamo olivno olje, segrejemo in na njem prepražimo vso nasekljano zelenjavo.
  3. Nato dodamo mleto kumino, dimljeno papriko, koriander in origano. Premešamo in pražimo minuto ali dve.
  4. Dodamo paradižnikove pelate, premešamo in na zmernem ognju kuhamo 5 minut.
  5. Sedaj dodamo pivo, jušno osnovo in sojine koščke. Nadaljujemo kuhanje na zmernem ognju 30 minut in vmes večrat premešamo.
  6. Ko je vse že skoraj pripravljeno primešamo še kuhan fižol in koruzo. Kuhamo še 10-15 minut, oziroma toliko, da se čili zgosti.
  7. Čili postrežemo z žličko kisle smetane in kosom svežega kruha.

Nasveti:

Če si zaželimo mesne verzije čilija, uporabimo 250 g mletega mesa in ga dodamo v lonec z začimbami. Meso z začimbami pražimo 5 minut dlje. Preostali del priprave jedi ostane enak.

Poleg čilija se odlično prileže žlica kisle smetane.

Poskusi še veganski curry s čičeriko in kremni pesto iz avokada, pinjol in bazilike.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi