Čili con veggie s temnim pivom
Čili con veggie s temnim pivom je zelenjavna različica čilija con carne z dodatkom temnega piva. Bogato začinjena jed na žlico, ki dvigne temperaturo in vzdušje za mizo.
Čili con veggie s temnim pivom že z imenom opiše skoraj vse dobrote, ki se skrivajo v tej pikantni jedi. Odlična jed za zimski ali poletni meni, ob kateri še prileže kos dobrega domačega kruha. V tem receptu smo meso nadomestili s s sojinimi koščki, če nam pa bolj diši mesni čili pa uporabimo mleto meso.
Količina: 4 osebe / Čas priprave: 60 minut / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine:
- 1 žlica olivnega olja
- Ena velika čebula
- En srednje velik por
- 2 stroka česna
- 1 svež čili
- 1 žlica mlete kumine
- 1 žlica mletega koriandra
- 1 žlica mlete dimljene paprike
- 1 žlica posušenega origana
- 400 g paradižnikovih pelatov
- 0,33 l poljubnega temnega craft piva
- Pol litra zelenjavne jušne osnove
- 120 g sojinih koščkov
- 400 g kuhanega rjavega fižola
- 200 g sladke koruze v zrnju
- Sol po okusu
Priprava:
- Očistimo in na drobno nasekljamo čebulo, česen, por in čili.
- V večji lonec dodamo olivno olje, segrejemo in na njem prepražimo vso nasekljano zelenjavo.
- Nato dodamo mleto kumino, dimljeno papriko, koriander in origano. Premešamo in pražimo minuto ali dve.
- Dodamo paradižnikove pelate, premešamo in na zmernem ognju kuhamo 5 minut.
- Sedaj dodamo pivo, jušno osnovo in sojine koščke. Nadaljujemo kuhanje na zmernem ognju 30 minut in vmes večrat premešamo.
- Ko je vse že skoraj pripravljeno primešamo še kuhan fižol in koruzo. Kuhamo še 10-15 minut, oziroma toliko, da se čili zgosti.
- Čili postrežemo z žličko kisle smetane in kosom svežega kruha.
Nasveti:
Če si zaželimo mesne verzije čilija, uporabimo 250 g mletega mesa in ga dodamo v lonec z začimbami. Meso z začimbami pražimo 5 minut dlje. Preostali del priprave jedi ostane enak.
Poleg čilija se odlično prileže žlica kisle smetane.
Poskusi še veganski curry s čičeriko in kremni pesto iz avokada, pinjol in bazilike.
Dober tek!