Emona kocke

Emona kocke

Emona kocke ali Ohridske rezine večino ljudi popeljejo v nostalgične spomine. Tanke plasti orehovega testa in maslene vanilijeve kreme ustvarijo na videz in okus precej dekadentno sladico.

Emona kocke

Odlične Emona kocke imajo precej preprost način priprave a vseeno vzamejo nekaj več časa saj je potrebno narediti štiri različne komponente. Največ pozornosti namenimo pripravi vanilijeve kreme, ki jo lahko nadomestimo tudi z vanilijevim pudingom in maslene kreme, ki je ne smemo stepati premalo. Plasti testa in kreme prelijemo s čokoladnim oblivom, ki odlično zaključi celotno sladico.

Količina: 25-30 kock / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za orehovo testo:

  • 600 g mletih orehov
  • 50 g moke
  • 280 g sladkorja
  • 140 g beljakov

Sestavine za vanilijevo kremo:

  • strok vanilije
  • 500 ml mleka
  • 120 g rumenjakov (6 rumenjakov)
  • 100 g sladkorja
  • 50 g moke

Sestavine za masleno kremo:

  • 250 g masla
  • 130 g sladkorja v prahu

Preostale sestavine:

  • 50 ml ruma
  • 100 g grobo sesekljanih orehov

Sestavine za čokoladni obliv:

  • 120 g temne čokolade 60 %
  • 60 g masla

Priprava orehovega testa:

  1. Pečico segrejemo na 180 °C.
  2. Biskvit pečemo v pekaču (20 x 30 cm) v katerem bomo kasneje pripravili celo sladico. Pekač premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
  3. V skledo mešalnika damo mlete orehe, moko, sladkor in beljake. Mešamo z lopatastim nastavkom le toliko časa, da se sestavine povežejo v enotno testo. Masa za testo bo lepljiva in bolj tekoča kot čvrsta.
  4. Maso za biskvit razdelimo na tri dele. Eno tretjino mase enakomerno razmažemo po dnu pekača. Testo prepikamo z vilicami.
  5. Orehovo testo pečemo 12-15 minut  pri 180 °C, na sredini in brez ventilacije.
  6. Ko je biskvit še topel in mehak, z nožem sprostimo sprijete robove. Ko se testo ohladi in učvrsti, ga previdno vzamemo iz pekača.
  7. Peko testa ponovimo še dvakrat.

Priprava vanilijeve kreme:

  1. Strok vanilije razpremo po dolžini in z nožno konico postrgamo ven semena.
  2. Semena in strok vanilije damo v lonec z mlekom, ki ga segrejemo do vretja. Mleko odstavimo in odstranimo vanilijev strok.
  3. Medtem v večji skledi skupaj stepamo rumenjake in sladkor. Stepamo toliko časa, da dobimo svetlo in kremasto maso.
  4. K rumenjakom primešamo še moko.
  5. Sedaj med mešanjem rumenjakove mase prilijemo polovico vročega mleka.
  6. Temperirane rumenjake vlijemo nazaj v lonec, ki ga zopet postavimo na ogenj.
  7. Maso za kremo neprestano mešamo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da zavre nato jo kuhamo še 5-6 minut, da se zgosti.
  8. Če ima kuhana krema grudice, jo precedimo. Kremo prelijemo v skledo, pokrijemo jo z acetatno folijo ter jo postavimo v hladilnik, da se čim prej ohladi na sobno temperaturo. Nato jo vzamemo iz hladilnika in jo hladimo na sobni temperaturi. Sedaj pripravimo masleno kremo.

Priprava maslene kreme:

  1. V skledo mešalnika stresemo kocke masla sobne temperature. Maslo stepamo 2 minuti, do mazljive teksture.
  2. Dodamo sladkor v prahu in stepamo maslo 5-7 minut, pri višji hitrosti. Dobiti moramo skoraj belo, puhasto masleno kremo.
  3. Ko je maslena krema narejena, zmanjšamo hitrost stepanja in postopoma dodajamo vanilijevo kremo. *
  4. Ko je vsa vanilijeva krema vmešana, prilijemo rum.
  5. Na koncu z lopatko primešamo še grobo sesekljane orehe.

Sestavljanje Emona kock:

  1. V pekač (20 x 30 cm) položimo prvo plast orehovega testa. Testo premažemo s tretjino maslene vanilijeve kreme in še dvakrat ponovimo zaporedje zlaganja.
  2. Pladenj prestavimo na hladno in pripravimo čokoladni obliv. Nad vodno kopeljo stopimo nadrobljeno temno čokolado skupaj z maslom.
  3. Čokoladni obliv enakomerno razmažemo po površini in prestavimo sladico v hladilnik do naslednjega dne.
  4. Narežemo na poljubno velike kocke ali rezine.

Nasveti:

  1. Orehovo testo je precej lepljivo zato priporočam, da ga po pekaču razmažete s paletko ali žlico.
  2. * Ko dodajamo vanilijevo kremo k masleni kremi je pomembno, da sta obe kremi sobne  temperature. Če je vanilijeva krema pretopla, bo stopila masleno kremo. Če je vanilijeva krema prehladna, bo stisnila masleno kremo in dobili bomo neenakomerno kremo polno grudic.
  3. Emona kocke so boljše ko kakšen dan, ali dva odstojijo na hladnem, da se okusi in teksture lepo povežejo.
  4. Kocke hranimo v zaprti posodi na hladnem do 5 dni.

Poskusi še bananin kruh s čokolado in pekani ter začinjeno bučno torto.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi