Čebelji pik - bogat in sočen kolač z medom

Čebelji pik – bogat in sočen kolač z medom

Čebelji pik je bogat in sočen kolač z medom. Osnovo zanj sem črpal iz tradicionalne nemške sladice. Pecivo, ki vedno navduši s svojimi okusi, teskturami in aromo.

Čebelji pik - bogat in sočen kolač z medom

Čebelji pik je sestavljen z obogatenega kvašenega testa, maslene vanilijeve kreme z medom. Prekriva ga karamelizirana mandljeva skorja, testo pa je namočeno s prijetno aromo pomarančnega likerja. Ponudimo ga rezanega na rezine ali kocke, najboljši je seveda svež.

V sodelovanju s Fala Slonček.

Količina: 25-30 kock / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5

Sestavine za testo:

  • 30 g svežega kvasa Fala
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 440 g moke
  • pol žličke soli
  • 160 g sladkorja
  • 2 jajci
  • 120 g masla sobne temperature

Sestavine za sirup:

  • 150 ml vode
  • 120 g sladkorja
  • 2 traka limonine lupinice
  • 130 ml pomarančnega likerja Cointreau ali Grand Marnier

Sestavine za mandljevo skorjo:

  • 50 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 100 ml sladke smetane
  • 120 g medu
  • 250 g mandljevih lističev

Sestavine za masleno vanilijevo kremo:

  • 250 ml mleka
  • strok vanilije
  • 3 rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • 25 g moke
  • 30 g medu
  • 200 g masla sobne temperature

Priprava testa:

  1. V skodelici zmešamo mlačno mleko in nadrobljen svež kvas. Odstavimo.
  2. V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sol in sladkor. Premešamo.
  3. K moki dodamo jajci in mleko s kvasom. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo gnesti testo.
  4. Gnetemo ga 10 do 12 minut pri višji hitrosti. Testo bo na tej točki redkejše in lepljivo.
  5. Med gnetenjem postopoma dodajamo na kocke narezano maslo sobne temperature. Mešamo toliko časa, da se vso maslo poveže v testo.
  6. Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno 45 minut.
  7. Nato testo pregnetemo in ga prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko, dimenzij 20 x 20 cm. Pokrijemo in prestavimo v hladilnik za 1 do 2 uri.

Priprava sirupa:

  1. V lonec vlijemo vodo, dodamo sladkor in limonino lupinico. Premešamo, zavremo in kuhamo 2 do 3 minute.
  2. Odstavimo, prilijemo liker, premešamo in popolnoma ohladimo.

Priprava mandljeve skorje:

  1. V lonec damo maslo, sladkor, smetano in med. Premešamo, zavremo in odstavimo.
  2. Dodamo mandljeve lističe, premešamo in ohladimo na sobno temperaturo.

Priprava maslene vanilijeve kreme:

  1. Strok vanilije razpremo po dolžini in z nožno konico postrgamo ven semena.
  2. Semena in strok vanilije damo v lonec z mlekom, ki ga segrejemo do vretja. Mleko odstavimo in odstranimo vanilijev strok.
  3. Medtem v večji skledi skupaj stepamo rumenjake in sladkor. Stepamo toliko časa, da dobimo svetlo in kremasto maso.
  4. K rumenjakom primešamo še moko.
  5. Sedaj med mešanjem rumenjakove mase prilijemo polovico vročega mleka.
  6. Temperirane rumenjake vlijemo nazaj v lonec, ki ga zopet postavimo na ogenj.
  7. Maso za kremo neprestano mešamo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da zavre nato jo kuhamo še 5-6 minut, da se zgosti.
  8. Če ima kuhana krema grudice, jo precedimo. Kremo prelijemo v skledo, površino pokrijemo s folijo in ohladimo na sobno temperaturo.
  9. Ohlajeno kremo pričnemo stepati z ročnim mešalnikom, dodamo med in nato postopoma vmešavamo še maslo.

Peka testa in sestavljanje kolača:

  1. Testo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo pri sobni temperaturi stati 30 minut. Vmes segrejemo pečico na 190 °C.
  2. Testo enakomerno prekrijemo z mandljevim nadevom. Prestavimo v pečico in pečemo 30 do 35 minut pri 190 °C, na sredini in brez ventilacije.
  3. Vzamemo iz pečice in ohladimo na sobno temperaturo. Nato ga prerežemo na dve polovici in vsako dobro namočimo s sirupom.
  4. Na spodnjo plast testa enakomerno razmažemo kremo in to pokrijemo z zgornjo plastjo testa.
  5. Sladico prestavimo v hladilnik za 30 minut preden jo razrežemo na dober centimeter debele rezine in postrežemo.
Čebelji pik - bogat in sočen kolač z medom
Fala slonček kvas

Nasveti:

Če se želimo izogniti alkoholu lahko kolač namočimo tudi s pomarančnim sokom.

Poskusite tudi Emona kocke ali breskve z malinami in smetano.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi