Čebelji pik – bogat in sočen kolač z medom
Čebelji pik je bogat in sočen kolač z medom. Osnovo zanj sem črpal iz tradicionalne nemške sladice. Pecivo, ki vedno navduši s svojimi okusi, teskturami in aromo.
Čebelji pik je sestavljen z obogatenega kvašenega testa, maslene vanilijeve kreme z medom. Prekriva ga karamelizirana mandljeva skorja, testo pa je namočeno s prijetno aromo pomarančnega likerja. Ponudimo ga rezanega na rezine ali kocke, najboljši je seveda svež.
V sodelovanju s Fala Slonček.
Količina: 25-30 kock / Čas priprave: 2 uri / Zahtevnost: 2 od 5
Sestavine za testo:
- 30 g svežega kvasa Fala
- 200 ml mlačnega mleka
- 440 g moke
- pol žličke soli
- 160 g sladkorja
- 2 jajci
- 120 g masla sobne temperature
Sestavine za sirup:
- 150 ml vode
- 120 g sladkorja
- 2 traka limonine lupinice
- 130 ml pomarančnega likerja Cointreau ali Grand Marnier
Sestavine za mandljevo skorjo:
- 50 g masla
- 150 g sladkorja
- 100 ml sladke smetane
- 120 g medu
- 250 g mandljevih lističev
Sestavine za masleno vanilijevo kremo:
- 250 ml mleka
- strok vanilije
- 3 rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 25 g moke
- 30 g medu
- 200 g masla sobne temperature
Priprava testa:
- V skodelici zmešamo mlačno mleko in nadrobljen svež kvas. Odstavimo.
- V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sol in sladkor. Premešamo.
- K moki dodamo jajci in mleko s kvasom. Uporabimo kljukasti nastavek in pričnemo gnesti testo.
- Gnetemo ga 10 do 12 minut pri višji hitrosti. Testo bo na tej točki redkejše in lepljivo.
- Med gnetenjem postopoma dodajamo na kocke narezano maslo sobne temperature. Mešamo toliko časa, da se vso maslo poveže v testo.
- Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno 45 minut.
- Nato testo pregnetemo in ga prestavimo v pekač, obložen s papirjem za peko, dimenzij 20 x 20 cm. Pokrijemo in prestavimo v hladilnik za 1 do 2 uri.
Priprava sirupa:
- V lonec vlijemo vodo, dodamo sladkor in limonino lupinico. Premešamo, zavremo in kuhamo 2 do 3 minute.
- Odstavimo, prilijemo liker, premešamo in popolnoma ohladimo.
Priprava mandljeve skorje:
- V lonec damo maslo, sladkor, smetano in med. Premešamo, zavremo in odstavimo.
- Dodamo mandljeve lističe, premešamo in ohladimo na sobno temperaturo.
Priprava maslene vanilijeve kreme:
- Strok vanilije razpremo po dolžini in z nožno konico postrgamo ven semena.
- Semena in strok vanilije damo v lonec z mlekom, ki ga segrejemo do vretja. Mleko odstavimo in odstranimo vanilijev strok.
- Medtem v večji skledi skupaj stepamo rumenjake in sladkor. Stepamo toliko časa, da dobimo svetlo in kremasto maso.
- K rumenjakom primešamo še moko.
- Sedaj med mešanjem rumenjakove mase prilijemo polovico vročega mleka.
- Temperirane rumenjake vlijemo nazaj v lonec, ki ga zopet postavimo na ogenj.
- Maso za kremo neprestano mešamo in kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da zavre nato jo kuhamo še 5-6 minut, da se zgosti.
- Če ima kuhana krema grudice, jo precedimo. Kremo prelijemo v skledo, površino pokrijemo s folijo in ohladimo na sobno temperaturo.
- Ohlajeno kremo pričnemo stepati z ročnim mešalnikom, dodamo med in nato postopoma vmešavamo še maslo.
Peka testa in sestavljanje kolača:
- Testo vzamemo iz hladilnika in ga pustimo pri sobni temperaturi stati 30 minut. Vmes segrejemo pečico na 190 °C.
- Testo enakomerno prekrijemo z mandljevim nadevom. Prestavimo v pečico in pečemo 30 do 35 minut pri 190 °C, na sredini in brez ventilacije.
- Vzamemo iz pečice in ohladimo na sobno temperaturo. Nato ga prerežemo na dve polovici in vsako dobro namočimo s sirupom.
- Na spodnjo plast testa enakomerno razmažemo kremo in to pokrijemo z zgornjo plastjo testa.
- Sladico prestavimo v hladilnik za 30 minut preden jo razrežemo na dober centimeter debele rezine in postrežemo.
Nasveti:
Če se želimo izogniti alkoholu lahko kolač namočimo tudi s pomarančnim sokom.
Poskusite tudi Emona kocke ali breskve z malinami in smetano.
Dober tek!