Kremna porova juha s krompirjem

Kremna porova juha s krompirjem

Kremna porova juha s krompirjem je klasika, ki jo pripravim večkrat. Sestavine zanjo so res osnovne in rezultat je okusna kremna juha, ki jo včasih skupaj s kruhom zmažem tudi kot glavno jed.

Kremna porova juha s krompirjem

Kremna porova juha je pripravljena v pičle pol ure in prija tako v hladnih zimskih dneh, kot sredi poletne vročine. V receptu uporabim zelenjavno jušno osnovo, odlično se obnese tudi kokošja. Dodatek belega vina, limoninega soka, žafranike in kumine pa to kremno juho naredijo tako okusno, kot v odlični restavraciji. Poskusite.

V sodelovanju z Riess Slovenija.

Količina: 4 porcije / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • ena večja čebula
  • 200 g krompirja
  • 200 g pora
  • žlička žafranike
  • žlička mlete kumine
  • liter zelenjavne ali kokošje jušne osnove
  • sol in poper
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • limonin sok

Postopek:

  1. Čebulo narežemo na tanke rezine.
  2. V loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo toliko, da postekleni.
  3. Dodamo na kocke narezan olupljen krompir in narezan por.
  4. Dodamo žafraniko in mleto kumino, premešamo, zalijemo z jušno osnovo in segrejemo do vretja.
  5. Ko zavre zmanjšamo ogenj, pokrijemo in kuhamo 15 do 20 minut. Toliko, da je krompir skuhan.
  6. Dodamo sol in poper po okusu, prilijemo smetano za kuhanje in juho do gladkega premešamo s paličnim mešalnikom ali blenderjem.
  7. Na koncu dodamo še malce limoninega soka in postrežemo.
Kremna porova juha s krompirjem

Nasveti:

Recept za kremno porovo juho lahko tudi nekoliko poenostavimo. Kumina, žafranika, vino in jušna osnova so sestavine, ki doprinesejo h končnem okusu, vendar lahko kakšno izmed njih po mili volji spustimo.

Količina v receptu je primerna za 4 tople predjedi ali 2 do 3 večji in samostojni porciji.

Smetano za kuhanje lahko nadomestimo s kokosovo smetano za vegansko različico jedi.

Poskusite tudi njoke v kostanjevi omaki in pikantno miso juho.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi