Kremna porova juha s krompirjem
Kremna porova juha s krompirjem je klasika, ki jo pripravim večkrat. Sestavine zanjo so res osnovne in rezultat je okusna kremna juha, ki jo včasih skupaj s kruhom zmažem tudi kot glavno jed.
Kremna porova juha je pripravljena v pičle pol ure in prija tako v hladnih zimskih dneh, kot sredi poletne vročine. V receptu uporabim zelenjavno jušno osnovo, odlično se obnese tudi kokošja. Dodatek belega vina, limoninega soka, žafranike in kumine pa to kremno juho naredijo tako okusno, kot v odlični restavraciji. Poskusite.
V sodelovanju z Riess Slovenija.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- 2 žlici olivnega olja
- ena večja čebula
- 200 g krompirja
- 200 g pora
- žlička žafranike
- žlička mlete kumine
- liter zelenjavne ali kokošje jušne osnove
- sol in poper
- 100 ml smetane za kuhanje
- limonin sok
Postopek:
- Čebulo narežemo na tanke rezine.
- V loncu segrejemo olivno olje in na njem prepražimo čebulo toliko, da postekleni.
- Dodamo na kocke narezan olupljen krompir in narezan por.
- Dodamo žafraniko in mleto kumino, premešamo, zalijemo z jušno osnovo in segrejemo do vretja.
- Ko zavre zmanjšamo ogenj, pokrijemo in kuhamo 15 do 20 minut. Toliko, da je krompir skuhan.
- Dodamo sol in poper po okusu, prilijemo smetano za kuhanje in juho do gladkega premešamo s paličnim mešalnikom ali blenderjem.
- Na koncu dodamo še malce limoninega soka in postrežemo.
Nasveti:
Recept za kremno porovo juho lahko tudi nekoliko poenostavimo. Kumina, žafranika, vino in jušna osnova so sestavine, ki doprinesejo h končnem okusu, vendar lahko kakšno izmed njih po mili volji spustimo.
Količina v receptu je primerna za 4 tople predjedi ali 2 do 3 večji in samostojni porciji.
Smetano za kuhanje lahko nadomestimo s kokosovo smetano za vegansko različico jedi.
Poskusite tudi njoke v kostanjevi omaki in pikantno miso juho.
Dober tek!