Koruzna juha s curryjem in sirom
Koruzna juha s curryjem in sirom ima zelo bogat okus in teksturo. Koruza doda kremoznost in sladkobo, ki jo dobro ukrotita paprika in curry.
Koruzna juha s curryjem in sirom se prileže tudi v poletnih dneh, ko si jo lahko privoščimo tudi v hladni verziji. Njena bogata rumena barva in globok okus vsekakor popestrita naš jedilnik. K juhi lahko doamo še hrustljavo čičeriko ali zlate kroglice.
Količina: 4 porcije / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5
Sestavine:
- olivno olje
- 1 čebula
- 1 rumena paprika
- 400 g kuhane koruze (odcejene iz konzerve)
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 300 ml mleka
- 2 žlici curryja v prahu
- žlica kisle smetane
- sol in beli poper po okusu
- 50 g ribanega sira
Priprava:
- V loncu segrejemo žlico olivnega olja in na njem posteklenimo drobno nasekljano čebulo.
- Dodamo na manjše kocke narezano rumeno papriko in pražimo toliko časa, da se paprika zmehča, slabih 10 minut. Vmes večkrat premešamo, da nam čebula ne porjavi.
- Dodamo curry v prahu, premešamo in pražimo slabo minuto.
- Dodamo 250 g koruze in prilijemo zelenjavno jušno osnovo. Premešamo, zavremo nato pa spasiramo s paličnim mešalnikom do gladke teksture.
- Priliijemo mleko, dodamo preostalo koruzo in kuhamo na zmernem ognju še 5 minut.
- Odstavimo z ognja, vmešamo kislo smetano in začinimo s soljo in poprom po okusu.
- Tik pred postrežbo čez krožnik juhe potresemo 1-2 žlici poljubnega ribanega sira, priporočam cheddar.
- Dober tek!
Nasveti:
Če želimo bolj gosto juho, lahko celotno količino koruze spasiramo v kremno juho.