Boršč z rdečo peso in paradižnikom
Pravijo, da je popoln boršč takšen, kot bi življenje moralo biti pa nikoli ni. Pozimi pogreje, ko pride pomlad okrepča. Ruska klasika v kateri ne sme manjkati rdeča pesa. Lahko ga pripraviš z zelenjavno ali govejo jušno osnovo. Poskusi in se prepričaj.
Sestavine za 4 osebe:
- 2 rdeči pesi
- 2 korenčka
- tretjina manjše glave rdečega zelja
- 1 rdeča čebula
- 1 strok česna
- 2 stebla zelene
- 400 ml paradižnika v koščkih
- 2 žlici sladkorja
- žlica balzamičnega kisa
- žlička koprca
- 2 žlički soli
- 4 žlice kisle smetane
- 1 l zelenjavne jušne osnove (ali mesne)
Priprava:
- rdečo peso in korenje očisti in nasekljaj na majhne koščke (lahko ju tudi naribaš)
- čebulo in česen nasekljaj in jo v loncu praži skupaj z narezanim koščkom stebelne zelene
- dodaj korenje, peso in paradižnik v koščkih ter dobro premešaj
- segrej do vretja, zmanjšaj ogenj in dodaj sladkor, balzamičen kis, sol, koprc in nasekljano rdeče zelje
- prilij vročo jušno osnovo in na majhnem ognju kuhaj pol ure
- postrezi z žlico kisle smetane in posuj s peteršiljem
Dober tek!