Stročji fižol z belo gorgonzolino omako in poširanim jajcem

Stročji fižol z belo gorgonzolino omako in poširanim jajcem je prava poslastica. K stročjemu fižolu se odlično priležejo kremne omake na osnovi bešamela. V tem receptu smo mu dodali gorgonzolo, ki naredi omako malo bolj bogato in ji doda globino.Poširano jajce pa doda piko na i.

Stročji fižol z gorgonzolino omako in poširanim jajcem je precej lahkotna jed, ki si jo lahko pripravimo za brunch, kosilo ali večerjo. Jed se pripravi hitro, še največ truda zahteva kuhanje bešamela. Če želimo jed okrepiti, poleg zadosti rezina popečenega mlečnega kruha ali pečen krompir. Top!

Količina: 2 porciji / Čas priprave: 30 minut / Zahtevnost: 1 od 5

Sestavine:

 • 300 g stročjega fižola
 • 3 žlice masla
 • 2 žlici moke
 • 250 ml mleka
 • 50 g gorgonzole
 • manjša čebula
 • sol
 • beli poper
 • 2 jajci

Priprava:

 1. Stročji fižol operemo in ga stresemo v lonec vrele vode in ga kuhamo na zmernem ognju približno 10 minut. Fižol med kuhanjem malo poskusimo, da ga vzamemo ven ko je še al dente.
 2. V loncu stopimo 2 žlici masla in primešamo moko. Mešamo in pražimo 2-3 minuti na zmernem ognju. Pazimo, da nam moka ne porjavi.
 3. V lonec prilijemo mleko in vmes neprestano mešamo z metlico. Kuhamo toliko časa, da se prične omaka gostiti.
 4. Dodamo gorgonzola sir in kuhamo na nizkem ognju toliko časa, da se stopi. Omako začinimo s soljo in belim poprom po okusu. Omako ohranimo na toplem.
 5. V ponvi segrejemo žlico masla na njem popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko se čebula zmehča in dobi zlato barvo dodamo stročji fižol in ga pogrejemo. Fižol solimo po okusu, vendar ne pozabimo da ga postrežemo z omako.
 6. Za poširana jajca v večjem loncu segrejemo vodo skoraj do vretja in dodamo žlico kisa. Z žlico naredimo vrtinec in vanj vlijemo eno jajce. Jajce kuhamo 3-4 minute, vmes pazimo, da voda ne prične vreti. Kuhano jajce položimo v hladno vodo in pripravimo še drugo jajce.
 7. Fižol prelijemo z gorgonzolino omako in čez položimo poširano jajce.

Nasveti:

Bešamel med pripravo jajc in fižola ohranjamo toplega pri nizkem ognju in ga vmes večkrat premešamo.

Namesto poširanih jajc lahko pripravimo tudi jajce na oko.

Dober tek!

KLIKNI IN Oceni recept

Tvoja ocena šteje…

Poglejte tudi