Goveji stroganoff je ruska jed, ki izvira iz 19. stoletja. V osnovi gre za kombinacijo popraženih govejih trakcev in kisle smetane. V prvem zapisanem receptu iz leta 1871 so sicer uporabili kocke govejega mesa, brez kisle smetane in čebule. A kot mnoge, je tudi stroganoff jed mnogih različic. Naša je brez priljubljenih testenin ali riža, menimo namreč, da je jed že sicer dovolj “močna”, kalorična in izrazita. Govedini smo zato dodali rukolo in šampinjone. 

Sestavine za 3 porcije

  • 300 g govejega ledja
  • 300 g šampinjonov
  • 1 velika čebula
  • žlica olivnega olja
  • 30 g masla
  • pest peteršilja
  • 100 g rukole
  • 3 žlice kisle smetane
  • sol in poper po okusu

Priprava

  • goveje meso nareži na 1 centimeter debele trakove
  • v ponvi segrej olje in dodaj maslo
  • goveje trakove prepraži z vseh strani (približno 2-3 minute)
  • meso odstrani iz ponve in odstavi na krožnik
  • v ponvi prepraži čebulo in šampinjone
  • dodaj peteršilj, sol, poper in kislo smetano in premešaj
  • na koncu v ponev dodaj še meso in ga premešaj s šampinjoni in omako
  • na krožnike položi rukolo in čez razporedi stroganoff

POSKUSI TUDI TO!

Segedin golaž