Pirini njoki z bučo in orehi so krasna jesenska poslastica, ki nas pogreje in nasmeji prav z vsakim grižljajem. Kaj je boljšega od mehkih blazinic njokov, ki jih še dodatno sotiramo na maslu skupaj z žajbljem? Prelijemo jih še z bogato bučno omako in kosilo je pripravljeno.

Pirini njoki so mehki in okusni grižljaji, ki se odlično podajo skupaj z bučno omako in praženimi orehi. Za pripravo njokov sem uporabil pirino moko Žito.

Količina: 6-8 porcij / Čas priprave: 40 min / Zahtevnost: 3 od 5

Sestavine za pirine njoke:

  • 1000 g skute
  • 200 g pirine moke
  • 2 jajci
  • 60 g ribanega parmezana
  • pol žličke muškatnega oreščka

Sestavine za bučno omako:

  • 300 g hokkaido buče
  • 3 dl smetane za kuhanje
  • ena manjša čebula
  • žlička kurkume
  • dve žlici limetinega soka
  • žlica sojine omake
  • čili
  • sol

Potrebujemo še:

  • 30 g masla za sotiranje njokov
  • nekaj listov svežega žajblja
  • 50 g praženih orehov

Priprava:

  1. Najprej segrejmo pečico na 200 °C in vanjo postavimo koščke očiščene hokkaido buče za 25-30 minut. Hokkaido bučo lahko spečemo kar z olupki.
  2. Medtem, ko se buča peče se lotimo priprave njokov. V skledi zmešamo skuto, jajce, parmezan in muškatni orešček.
  3. Nato postopoma dodajamo pirino moko in mešamo. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vse moke.
  4. Pomokamo delovno površino in nanjo damo testo za njoke. Maso še malce pregnetemo z rokami, po potrebi dodamo še malce moke.
  5. Maso za njoke nato razdelimo na več delov in jih na pomokani površini z rokami razvaljamo v približno 2,5-3 cm široke okrogle trakove.
  6. S topim delom noža razrežemo njoke na dolžino 2 cm in jih odložimo na rahlo pomokano desko.
  7. Na štedilniku zavremo vodo in jo posolimo z žličko soli.
  8. Njoke kuhamo v kropu dokler ne priplavajo na površje, nekje 6-8 minut, nato jih odstranimo s penovko.
  9. Pripravimo še bučno omako. Čebulo olupimo, drobno nasekljamo in na hitro popražimo v ponvi do zlato-rumene barve.
  10. Pečeno bučo odstranimo iz pečice, nato pa v blenderju zmešamo bučo, smetano za kuhanje, praženo čebulo, kurkumo, limetin sok, sojino omako, čili in sol po okusu. Zblendamo do gladkega.
  11. V kozici segrejemo maslo skupaj z listi žajblja. Na vročem maslu nato sotiramo njoke in jih zmešamo z omako. Vse skupaj nekoliko pogrejemo in postrežemo posuto s praženimi orehi.

Pirini njoki z bučo in orehi

Nasveti:

Pirine njoke lahko tudi zamrznemo in jih hranimo za takrat, ko nam čas ne dopušča pripraviti svežih.

Celotno jed še dodatno obogatimo z nekaj kapljicami bučnega olja, orehe pa lahko zamenjamo z bučnimi semeni.

Poskusite tudi krompirjevo tortiljo s čebulo in kremni pesto iz avokada, pinjol in bazilike.

Dober tek!