Pirini njoki z bučo in orehi
Pirini njoki z bučo in orehi so krasna jesenska poslastica, ki nas pogreje in nasmeji prav z vsakim grižljajem. Kaj je boljšega od mehkih blazinic njokov, ki jih še dodatno sotiramo na maslu skupaj z žajbljem? Prelijemo jih še z bogato bučno omako in kosilo je pripravljeno.

Pirini njoki so mehki in okusni grižljaji, ki se odlično podajo skupaj z bučno omako in praženimi orehi. Za pripravo njokov sem uporabil pirino moko Žito.
Količina: 6-8 porcij / Čas priprave: 40 min / Zahtevnost: 3 od 5
Sestavine za pirine njoke:
- 1000 g skute
- 200 g pirine moke
- 2 jajci
- 60 g ribanega parmezana
- pol žličke muškatnega oreščka
Sestavine za bučno omako:
- 300 g hokkaido buče
- 3 dl smetane za kuhanje
- ena manjša čebula
- žlička kurkume
- dve žlici limetinega soka
- žlica sojine omake
- čili
- sol
Potrebujemo še:
- 30 g masla za sotiranje njokov
- nekaj listov svežega žajblja
- 50 g praženih orehov
Priprava:
- Najprej segrejmo pečico na 200 °C in vanjo postavimo koščke očiščene hokkaido buče za 25-30 minut. Hokkaido bučo lahko spečemo kar z olupki.
- Medtem, ko se buča peče se lotimo priprave njokov. V skledi zmešamo skuto, jajce, parmezan in muškatni orešček.
- Nato postopoma dodajamo pirino moko in mešamo. Postopek ponavljamo dokler ne porabimo vse moke.
- Pomokamo delovno površino in nanjo damo testo za njoke. Maso še malce pregnetemo z rokami, po potrebi dodamo še malce moke.
- Maso za njoke nato razdelimo na več delov in jih na pomokani površini z rokami razvaljamo v približno 2,5-3 cm široke okrogle trakove.
- S topim delom noža razrežemo njoke na dolžino 2 cm in jih odložimo na rahlo pomokano desko.
- Na štedilniku zavremo vodo in jo posolimo z žličko soli.
- Njoke kuhamo v kropu dokler ne priplavajo na površje, nekje 6-8 minut, nato jih odstranimo s penovko.
- Pripravimo še bučno omako. Čebulo olupimo, drobno nasekljamo in na hitro popražimo v ponvi do zlato-rumene barve.
- Pečeno bučo odstranimo iz pečice, nato pa v blenderju zmešamo bučo, smetano za kuhanje, praženo čebulo, kurkumo, limetin sok, sojino omako, čili in sol po okusu. Zblendamo do gladkega.
- V kozici segrejemo maslo skupaj z listi žajblja. Na vročem maslu nato sotiramo njoke in jih zmešamo z omako. Vse skupaj nekoliko pogrejemo in postrežemo posuto s praženimi orehi.

Nasveti:
Pirine njoke lahko tudi zamrznemo in jih hranimo za takrat, ko nam čas ne dopušča pripraviti svežih.
Celotno jed še dodatno obogatimo z nekaj kapljicami bučnega olja, orehe pa lahko zamenjamo z bučnimi semeni.
Poskusite tudi krompirjevo tortiljo s čebulo in kremni pesto iz avokada, pinjol in bazilike.
Dober tek!